A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

Váratlan fordulatokról, önfeláldozásról és a Nagy Férfi dicsőítésének problémájáról is beszélt A sógun mögött álló alkotópáros.

hhz | 2024. április 25. |

Igazolhatja a béke ígérete ártatlanok lemészárlását? Mi a mondanivalója A sógun nagyszabású fináléjának? És ki áll valójában a történet középpontjában? Justin Marks és Rachel Kondo, a Disney+ méltán népszerű sorozatának alkotói egy interjúban meséltek dilemmákról, amikkel a történet szembesítette őket és az üzenetről, amit át akartak adni nézőiknek.

Vigyázat, a cikk spoliereket tartalmaz! 

A bennünk élő sárkányok

A sógun tíz epizódon keresztül tart egy hatalmas háború felé – ami azonban elmarad. Ez a kimenetel pontosan megfelel a címszereplő Toranaga hadúr terveinek: ahogy a sorozat elmagyarázza, ha harcba indult volna ellenségei ellen, elkerülhetetlen lett volna a véres vereség.

De mi van a nézők elvárásaival? Nem kockázatos vállalás nagyszabású akciójelentet ígérni, ami sosem jön el? A sorozat alkotói, Justin Marks és Rachel Kondo szerint nem. Túl azon, hogy ezzel a lezárással hűek maradtak James Clavell könyvéhez – ha a történelmi tényekhez nem is –, az alkotók úgy érezték, a finálé történései háború nélkül is éppen eléggé hatásosak.

Ahogy Kondo elmagyarázta, A sógun története olyan zsigeri reakciókat képes kiváltani, hogy

a robbanások sokszor nem a vásznon, hanem a nézőben történnek.

 „Minden benne van, amit egy csatajelenet megadhat – a Trónok harca összes sárkánya. Csupán arról van szó, hogy mi a filmvásznon repülő sárkányok helyett az emberekben levő sárkányokra építettünk.”

-

A Nagy Férfi-probléma

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy A sógun hőse nem más, mint Toranaga. A történet folyamán a hadurat tiszteletreméltó és rendkívüli tehetséggel bíró emberként ismerjük meg, így természetes, hogy neki szurkolunk.

Az utolsó epizód azonban ezen a téren is tartogat meglepetéseket: Toranaga feláldozza a hűséges Marikót, ártatlan parasztokat végez ki, és korábbi ellenkezésének dacára világossá válik, hogy mindvégig az volt a célja, hogy sógun lehessen.

A finálé történései, ha nem is leplezik le Toranagát, sokban árnyalják a karakterét,

és a nézők kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogy a férfi, akinek egészen addig drukkoltak, távolról sem feddhetetlen.

A karakter alapjául szolgáló történelmi alak, Tokugava Iejaszu tettei kétszázhatvan év békét hoztak Japánnak. Ugyanakkor Tokugava összetett személy volt, összetett hagyatékkal, amit nem lehet és nem is szabad feketén-fehéren értelmezni.

„Szerintem ez tökéletesen bemutatja, mit jelent úgynevezett Nagy Férfinak lenni. Nekem a kezdetektől ez volt a célom: megmutatni, hogy a történet lényege nem az, hogy valakit istenítsünk” – magyarázta Marks.

Toranaga alakjának kulturális és történelmi beágyazottságáról sem szabad megfeledkezni, hangsúlyozta. „Arra nem volt befolyása, hogy milyen korban élt – nem tehetett semmit az erőszak és a fenyegetettség ellen. Annyit tehetett, hogy megpróbált lavírozni a kor adottságai között.

És ki a megmondhatója, hogy végül a lehetséges kimenetelek közül nem a legjobbat érte el?

Ezzel együtt rettenetes lehet az ember lelkének, ha ilyen döntéseket kell hoznia.”

-

Az igazi hős

Toranaga mellett sokan talán elsiklanak Mariko karaktere felett. Pedig, ahogy az alkotók rámutattak, valójában köré épült mind az eredeti könyv, mind a sorozat; ő a történet valódi hőse.

Az utolsó epizódban a hadúr Oszakába küldi Marikót, hogy állítsa át az oldalára Ocsiba úrnőt. Ahogy Toranaga mondja: „Elküldtem egy nőt, hogy vigye végbe azt, amire egyetlen sereg sem lenne képes.” Mariko az életével fizet ezért az útért;

hűsége és önfeláldozása elengedhetetlen a kétszázhatvan év béke eléréséhez.

Kondo elmesélte, milyen megrendítő volt számára, amikor először olvasta Mariko halálát. „Egy pillanatra le kellett tennem a könyvet, annyira megrázott. Számomra az a pillanat megváltoztatta az egész történet értelmét.”

Nyitókép: Disney+

(Salon)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

7 érdekesség A sógun történelmi hátteréről

A Disney+ új adaptációjának köszönhetően ismét hatalmas az érdeklődés a brit szamuráj története iránt. Összegyűjtöttünk hét tényt, amit érdemes tudni A sógun hátteréről.

...
Nagy

5 könyv a szamurájokról és Japánról, ha tetszik A sógun

Japán hadurak polgárháborújába csöppen egy angol tengerész A sógunban. Mivel az eredeti regényt most nehéz beszerezni magyarul, olyan könyveket ajánlunk, amikkel elmerülhetsz a japán kultúrában és a szamurájok világában.

...
Szórakozás

A sógun ajtót nyitott egy olyan Japánra, amiről a Nyugatnak nem sok fogalma volt

A regényből az FX gyártott új sorozatot, ami február 27-től látható a Disney+-on. Az első epizódra készülve a streaming szolgáltató Dr. Hidasi Judit japanológus segítségével gyűjtött össze 7+1 érdekességet a felkelő nap országáról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.