Lánchíd, Cseh Tamás, francia konyha és Margófeszt [Programajánló]

Margófeszt

-

Irodalom a kertben, koncertek a dombon, slam poetry, film és sok sok zalai különlegesség - minden, ami egy fesztiválban a legjobb! Fellép Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója a beck@grecsó, az Analog Balaton, Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord, játszik a Fran Palermo, a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual, glsch (Slow Village), szólókoncerttel érkezik a Hiperkarma frontembere Bérczesi Róbert, színpadra lép az OIEE, a Bence Kalandjai és a Kolibri is. A slam poetry szerelmesei a fesztiválon a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban többek között Horváth Kristóf (Színész Bob) és Simon Márton workshopjain tanulhatják a műfajt, a templomkertben délután irodalmi beszélgetések lesznek Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával és Visky Andrással, a nyári olvasmányokat kedvezményesen a Bookline Teraszon lehet majd beszerezni. A zenei és irodalmi programok mellett a látógatóknak lehetősége van felfedezni Zala megye rejtett kincseit, belekóstolni ízes gasztronómiájába és megtapasztalni a #zalábanlennikell életérzést a Szeretünk Zala Egyesülettel közös programokon, részletek ITT.

Mikor? augusztus 10-12. Hol? Szentgyörgyvár
Részletek erre>>>

Putifár tanár úr visszavág

Putifár tanár úr több évtizednyi tanítás után nyugdíjba vonul. A jól megérdemelt pihenés helyett Putifárnak más tervei vannak: végre eljött az ő ideje, hogy bosszút álljon minden csínyért és megaláztatásért, amit az iskolában szenvedett el a gyerekek miatt. Putifár régóta várt erre a pillanatra, már kész tervekkel készült, hogy miképp vágjon vissza azoknak a gyerekeknek, akik megkeserítették az életét. Az immár felnőtté vált nebulók nem is sejtik, hogy mi vár rájuk. A Putifár tanár úr visszavág Jean-Claude Mourlevat Magyarországon is megjelent sikerregényének filmfeldolgozása. A főszerepben Christian Clavier látható, aki a kortárs francia vígjáték legnagyobb és legsikeresebb alakja. Olyan filmeket vitt sikerre, mint a Bazi nagy francia lagzik-filmek, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk-sorozat, az Asterix és Obelix-filmek, vagy a Családi vakáció – Irány Ibiza! Mellette szerepel Isabelle Nanty, aki az Amélie csodálatos élete révén vált ismertté, de játszott többek között a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, a ’85 nyara, és a Nagytudásúak 1-2 című filmekben is.

Mikor? augusztus 3-tól Hol? mozik

Lánchíd-piknik | Véget ért a felújítás, találkozzunk a Lánchídon!

-

Véget ért a felújítás, 2023. augusztus 4-én visszakapjuk a Budapest 150. születésnapjára gyönyörűen felújított Lánchidat. Közösen ünnepelhetjük meg ezt a Lánchíd-pikniken programokkal, koncertekkel, evéssel-ivással, és sötétedés után a híd díszvilágításával! Hozz magaddal plédet, hogy otthonosan érezd magad! Fagyival, pereccel és limonádéval kínálnak – a készlet erejéig, úgyhogy érkezz időben, hogy biztosan jusson! A pesti oldalon gyereksátor vár, benne egy különleges Lánchíd LEGO-építménnyel. A felnőttek vezetett sétákon ismerhetik meg a felújítás érdekességeit, még a hídmester irodájába is bekukkanthatnak. Nemcsak a négy felújított kőoroszlánnal, de két fényoroszlánnal is találkozhatnak az érdeklődők. Utcazene is lesz, amelyhez még jelentkezőket várnak.

Mikor? augusztus 4. 18:00-0:00 Hol? Lánchíd
Részletek erre>>>

Cseh Tamás emlékest

-

Emlékezzünk Cseh Tamásra, a Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművészre, halálának tizennegyedik évfordulója alkalmából! Lesz beszélgetés Fodor Sándorral, az Énekelsz Csehtamást? című könyv szerzőjével és Pintér Georg operatőr és filmrendezővel. Majd Cseh Tamás Projekt koncert. A zenekar 2014-ben alakult, célja a Cseh Tamás, Bereményi Géza, Másik János fantasztikus zenei és költői örökségének ápolása, a dalok és társadalmi mondanivalójuk eljuttatása úgy az idősebb, mint a fiatalabb generációknak, igényes hangszerelésben. Tagok Farkas Virág fuvola, harmonika, melodika, vokál; Fazekas László vibrafon, zongora; Misik Zoltán nagybőgő; Farkas Péter ének, gitár

Mikor? augusztus 6. 19:00 Hol? Virág Benedek Ház
Részletek erre>>>

II. French Food Festival • Budapest

-

Augusztus 09-11. között újra beköltözik a Kazinczy utcába a francia elegancia és a kifinomult ízek: bor, pezsgő, isteni falatok... Szinte láthatod lelki szemeid előtt, ahogy a bajszos francia monsieur hetykén pózol csinos sapkájában és csíkos pólójában, kezében jópár baguette-tel és egy minőségi vörösborral… és persze akusztikus élőzenével. A francia gasztronómia nem véletlenül virít az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján!

Mikor? augusztus 9-11. Hol? Kazinczy utca 21.
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Oscar-díjas rendező készített dokumentumfilmet John le Carréról

Az októberben, az Apple TV-n érkező produkció hat évtizedet ölel át a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakjának életéből.

Fotó: Apple TV+

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Szórakozás

A Playboy atyja és Alice Cooper mentette meg az enyészettől – 100 éves a Hollywood-felirat

Száz éve, 1923. július 13-án adták át hivatalosan a Los Angeles feletti hegyoldalban Hollywood egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságát, az álomgyár nevét hirdető feliratot. Persze még nem úgy, ahogy ma látjuk. Könyvek hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]