Oscar-díjas rendező készített dokumentumfilmet John le Carréról

Oscar-díjas rendező készített dokumentumfilmet John le Carréról

Az októberben, az Apple TV-n érkező produkció hat évtizedet ölel át a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakjának életéből.

Fotó: Apple TV+

vn | 2023. július 28. |

A Galambok alagútja című dokumentumfilmet a 2004-ben bemutatott, A háború ködében című alkotásáért díjazott Errol Morris jegyzi le Carré azonos című, 2016-ban megjelent memoárja alapján. A gyártó közleménye szerint a filmnek az író „élete utolsó, legőszintébb interjúja” adja az alapját, és számos ritka archív felvétel és dramatizált jelenet színesíti. A film zenéjét Philip Glass szerezte Paul Leonard-Morgan közreműködésével.

John le Carré levelezését olvashatjuk novembertől
Tovább olvasok

A korábban a brit titkosszolgálat kötelékében dolgozó Le Carré-t a világ egyik legfontosabb kémregényírójaként tartják számon. Számos művéből – köztük A panamai szabóból, a Suszter, szabó, baka, kémből vagy az Ébresztő a halottaknakból ‒ készültek sikeres filmadaptációk.

Legjobban sikerült regényei között le Carré egy, a BBC Four rádiócsatornának adott interjúban A kém, aki bejött a hidegrőlt, az Árulást, A panamai szabót és Az elszánt diplomatát nevezte meg.

A The Pigeon Tunnel október 20-ától lesz látható az Apple TV+-on. Pár nappal azelőtt, amikorra Adam Sisman új, le Carré magánéletére fókuszáló, és soha nem hallott történeteket ígérő biográfiájának a megjelenése is várható.

Forrás: Kirkusreviews

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Októberben érkezik John le Carré utolsó regénye

Idén ősszel jelenik meg a kémthrillerek nagymesterének huszonhatodik, és egyben utolsó könyve, a Silverview. Az Entertainment Weekly összeszedte, mit lehet tudni róla.

...
Hírek

Írként halt meg John le Carré

John le Carré élete még a halála után is tartogatott csavart: bár korábban az angolság megtestesítőjeként és krónikásaként tartották számon, most kiderült, hogy ír állampolgárként halt meg.

...
Nagy

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

Tíz filmadaptációval emlékezünk John le Carré íróra, aki történeteivel megreformálta a kémfilm zsánerét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját