Irodalom nagykanállal - szeptemberben érkezik a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivál

Irodalom nagykanállal - szeptemberben érkezik a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivál

Az idei évben a már megszokott módon, most is hat napig, szeptember 11. és 16. között, közel 50 programmal várják a szervezők az irodalom és az olvasás szerelmeseit a PécsLIT Fesztiválon. A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös eseménysorozatára számos újkötetes szerző érkezik, ismét lesznek irodalmi gyermekprogramok, külföldi vendégek, illetve több kísérőprogram is. A fesztivál idei vállalása, hogy pécsi középiskolákat is bevonjon a helyszínek közé, így több helyi intézményben lesznek rendhagyó irodalomórák az eseménysorozat hetében.

sa | 2023. szeptember 01. |

Az irodalmi események többsége most is a Művészetek és Irodalom Házában és a Tudásközpontban, illetve a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtáraiban zajlik majd. Az idei PécsLIT vendégei között lesz többek között 

Nádas Péter, Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Krusovszky Dénes, Závada Péter, Milbacher Róbert, Peer Krisztián, Nádasdy Ádám, Szeifert Natália, Varró Dániel.

A mostani fesztivál programjai között szeptember 14-én két olyan esemény is szerepel majd, amelyek Bertók Lászlóra emlékeznek, a Kossuth-díjas költő halálának harmadik évfordulóján. A Bertók László Pódium vendégei lesznek többek között Simon Márton és a Platon Karataev duó.

Platon Karataev: A korábbi dalaink lépcsők, amik a mostani sorokig vezettek minket
Platon Karataev: A korábbi dalaink lépcsők, amik a mostani sorokig vezettek minket

Rövid beszélgetések alkalmával ritkán kerül egyszerre szóba a korinthusiaknak írt levél és a szúfi misztika, Hamvas Béla és a Radiohead lelkülete, valamint Dragomán György A fehér királya és József Attila Eszmélete is. Amikor azonban a Platon Karataev két alapítóját kérdeztük olvasmányélményeikről és az őket inspiráló alkotókról, még ennél is több könyvet és szerzőt említettek nekünk. Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén augusztus 12-én játszik majd a Platonnal a szentgyörgyvári Margófeszten. Most elárulták azt is, hogy melyik a legkedvesebb saját soruk. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT) és OIEE-t (ITT) is kérdeztük a kedvenceiről.

Tovább olvasok

Az események között szerepel továbbá a Jelenkor Kiadó és a Vates Project Felhajtóerő című közös kortársvers-antológiájának bemutatója is, amelyen a kötet szerzői közül négyen is jelen lesznek.

A PécsLIT külföldi vendégei között lesz a Goethe Intézet közreműködésében érkező Kai Hensel német író, akinek darabját a keddi napon láthatja majd a közönség. Továbbá a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidens írójával, az argentin Emilio Naónnal is találkozhatnak majd az olvasók. A PécsLIT külön eseményt szentel az idén 50 éves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolatnak, ennek alkalmából magyar és horvát szerzőkkel szerveznek majd jubileumi estet a Pécsi Horvát Színházban.

A hagyományoknak megfelelően a szervezők idén is terveznek irodalmi sétát Pécs belvárosában, amely a nevezetes helyszínek érintésével most a Jelenkor folyóirat több mint hat évtizedes történetét járja majd körbe.   

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál megvalósulását Pécs MJV Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Webstar Csoport Kft. támogatja.

További részletek ITT és ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Scorsese-sorozat, Buja Buda, Pozsonyi Piknik [Programajánló]

Lassan ráfordulunk az őszre, de az utolsó augusztusi hétvégére még utcai kulturális fesztivált, filmet és esti sétát ajánlunk.

...
Szórakozás

Nirvana, Rolling Stones, David Bowie-dalok, melyeket a klasszikus irodalom inspirált

Cikkünkben olyan híres rockdalok közül válogattunk, melyek jól ismert irodalmi klasszikusokból merítettek ihletet. 

...
Szórakozás

Hugonnai Vilma évtizedes küzdelmeiről készül tévéfilm

Vilma címmel az első magyar orvosnő életéről forgatna tévéfilmet a Trezor, A vizsga és a Post Mortem rendezője.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés