Hugonnai Vilma évtizedes küzdelmeiről készül tévéfilm

Hugonnai Vilma évtizedes küzdelmeiről készül tévéfilm

Bergendy Péter Magyarország első női orvosának életét, sorsfordító döntéseit, évtizedes küzdelmeit mutatná be egy előkészítés alatt álló tévéfilmben. Hugonnai Vilmáról szerencsére ma már több könyv is elérhető, ezek közül mutatunk párat. Könyvek hírek mellé.

ro | 2023. augusztus 16. |

Hazánk első női orvosának húsz évnyi küzdelméről szól Bergendy Péter Vilma című tévéfilmje, amely előkészítésre kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől - derül ki a filmhu összeállításából.

A grófi családba született és fiatalon férjhez ment Hugonnai Vilma élete akkor vett nem várt fordulatot, amikor az 1870-es években egy - nem mellesleg Jókai Mór által jegyzett - cikk arról számolt be, hogy a zürichi egyetemen egyedülálló módon nők is járhatnak az előadásokra. A Hugonnai Vilma a családi ékszereit eladva finanszírozta a tanulását, 1879-ben orvossá avatták, Magyarországra hazatérve viszont nem fogadták el a diplomáját. Közel húsz évnyi küzdelem várt rá, hogy az 1890-es években végül elkezdhessen itthon orvosként dolgozni.

Történetéből most a Trezor, A vizsga és a Post Mortem rendezője készítene tévéfilmet. Bergendy Péter érdekes figurának tartja a főhőst, aki egy kemény döntést hoz meg azzal, hogy a hivatástudata miatt a fiát Magyarországon hagyja. Úgy érzi, hogy a film konfliktusa, Hugonnai Vilma konfliktusa nemcsak az 1880-as években volt releváns, hanem napjainkra is érvényes. „Sok olyan szakma van, ahol a nők a mai napig nem tudnak labdába rúgni, nem engedik őket tűzközelbe” - idézi a filmhu Bergendyt. A rendező kedveli Jane Austen műveinek filmes adaptációit, ezeknek a hangulatát is szeretné megidézni.

A Nemzeti Filmintézet idén júniusban 15 millió forintos támogatást ítélt meg az előkészítéshez, a gyártás támogatásáról egyelőre még nincs döntés. A forgatókönyvet Lukács Zsolt, Móray Gábor és Goldberg Emília írták, producere Sárosi Mónika Krisztina. A szereplőválogatás jelenleg is zajlik.

Hugonnai Vilma az egyik legnagyobb női ikon Magyarországon, még ha nem is a legismertebb - életútjáról, küzdelmeiről viszont szerencsére már több könyvet is találunk.

Kertész Erzsébet
Vilma doktorasszony
Móra, 2017, 384 oldal
-

Az egyik legismertebb még 1965-ben jelent meg: Kertész Erzsébet Vilma doktorasszonya regényes formában idézi fel a későbbi orvosnő gyerekkorát, a nagytétényi éveket, fiatalon kötött házasságát, és persze azt az időszakot, amikor úgy döntött, hogy addigi életét hátrahagyva Zürichbe utazik tanulni. Bár Hugonnai Vilmának lehetősége lett volna arra, hogy Svájcban praktizáljon, de ő mindenképp a hazájában akart gyógyítani - ezért is érte váratlanul, amikor kiderült, hogy erre még jó pár évet várnia kell. „Rettenetesek ezek az emancipált nők! – háborog a kultuszminiszter. ­ Fel akarják forgatni a világot! Hiába, nem teremthetünk precedenst. Eddig is megvolt a világ orvosnők nélkül, ezután is meglesz!” Hugonnai Vilma viszont kitartott, és küzdelmének végül meg is lett az eredménye: 1897-ben végre Magyarországon is orvossá avatták.

Kertész Edina
A lány, aki orvos akart lenni
Ill.: Maros Krisztina, Naphegy, 2021, 48 oldal
-

Kimondottan a gyerek olvasóknak készült a Kertész Edina által írt és Maros Krisztina által illusztrált A lány, aki orvos akart lenni című képeskönyv, amely ugyancsak végigköveti Hugonnai Vilma életét a nagytétényi gyerekkortól kezdve az egyetemi éveken át egészen addig, míg ténylegesen orvosként dolgozhatott. A kötet megjelenésekor Kertész Edina szintén az orvosnő jelentős élettörténetét, hosszú évtizedeken át folytatott küzdelmét emelte ki: „Ezzel a küzdelemmel párhuzamosan nagyon sokat tett azért is, hogy a nőket megillesse a tanuláshoz való jog például, és fontos szerepet játszott az egészségügyi ismeretterjesztésben is. Menő feminista volt, bár ez akkor így nem volt kimondva”.

Szécsi Noémi
Lányok és asszonyok aranykönyve - Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján
Park Kiadó, 2019, 380 oldal
-

Sok más forrás mellett Hugonnai Vilma hagyatékában fellelhető századfordulós rendelési naplók képezik az egyik legfontosabb forrását Szécsi Noémi Lányok és asszonyok aranykönyve című kötetének, ami - korabeli levelek, naplók, visszaemlékezések, orvosi és ismeretterjesztő források, valamint irodalmi művek segítségével - kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején élt nők életét. A kötetből egyebek között kiderül, mi volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19-20. század fordulóján, éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok, miért volt erkölcstelen intézmény a szoptatósdajkaság, és miért gondolták egészségre ártalmasnak az egyedülálló nők életét. A kötet megmutatja, hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben abban a korban, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős változásokat hozott az addigi szemléletbe.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

...
Gyerekirodalom

75 éves lett minden idők legnépszerűbb lázadója, Harisnyás Pippi

Hetvenöt éves lett a gyerekirodalom legvagányabbja, Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, akit az olvasók lényegében egy bokasérülésnek köszönhetnek.

...
Hírek

Az Unortodox írója szerint mindenki kíváncsi a lázadókra

A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban, és mindössze tizenhét éves volt, amikor férjhez kellett mennie. A diszkfuncionális kapcsolat minden értelemben megbénította, Deborah viszont úgy döntött, hogy maga mögött hagy mindent és szabad embernek neveli a fiát. Történetét Unortodox című könyvében írta meg, amiből a Netflix forgatott sorozatot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség