Scorsese-sorozat a Corvinban

-
Hol? Corvin mozi

Bűn, bűnhődés, bosszú - korunk egyik legelismertebb amerikai rendezője, Martin Scorsese filmjeiből indul sorozat a Corvin moziban. Augusztustól kezdődően széles vásznon láthatók az egyetemes filmművészet klasszikusaivá vált alkotásai. A sorozat első filmje augusztus 31-én a Taxisofór lesz.

Részletek erre>>

Esti séta az állatkertben

-
Mikor? Augusztus 31. 18.30
Hol? Fővárosi Állat- és Növénykert

Állatkerti szakvezetők kíséretében barangolhatják be az érdeklődők az állatkertet, és leshetnek be a kulisszák mögött zajló titokzatos világba. A gondozók segítségével egészen közelről megismerhetik az állatokat, sőt, olyan épületbe is beléphetnek, ahova látogatók sosem.

Részletek erre>>

Pozsonyi Piknik 2023

-

Mikor? Szeptember 2.

A Pozsonyi Piknik Újlipótváros – és Budapest – egyik legnépszerűbb, legnagyobb civil kulturális rendezvénye, ahol számos kulturális és zenei programmal várják az érdeklődőket. Az olvasók találkozhatnak mások mellett Grecsó Krisztiánnal, Erdős Virággal, Lugosi Viktóriával, Mezei Márkkal.

Részletek erre>>

#olvasspartinagyot

-

Következő beszélgetés: Szeptember 6. 20.00

Parti Nagy Lajos 70. születésnapja a kortárs magyar irodalom ünnepe, és egyben remek alkalom az életmű újraolvasására. Parti Nagy életműve lesz az #olvasspartinagyot online beszélgetéssorozat témája is. Ott Anna vendégeivel olvassa újra és értelmezi a gazdag életmű egy-egy darabját. Augusztus 30-án Szegő Jánossal tekintették át az életmű egészét, a pálya ívét, szeptember 6-án Máté Gábor Parti Nagy Lajos és a színház kapcsolatáról beszél, szeptember 13-án Závada Pál a próza, a regény és novellák világát elemzi, a sorozat szeptember 20-án zárul, amikor Kovács András Ferenc a lírai művek világába vezet. Az online beszélgetések 20 órakor kezdődnek a Magvető Facebook-oldalán és Ott Anna Instagram-oldalán.

Buja Buda [Könyves Séták]

-
Mikor? Szeptember 8. 18.00

Harisnyakötők és türelmi bárcák. Kétes múltú luxusmúzsák és könnyű, ledér szerelmek. A történeti Budapest erotikus emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, ledér bordélyos hölgyekről, sőt, kalandos szeretői történetekről mesélnek. Könyves Sétánkon Budán idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabukérdéseihez tapadó sztorijait, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizánélet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György.

Részletek erre>>

Örkénykert 2023

-
Mikor? Szeptember 9. 9.00
Hol? Madách Imre tér

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját szeptember 9-én, amelynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a társulat művészeivel, valamint kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Martin Scorsese gazdag indiánok elleni sorozatgyilkosságról forgat

Az 1920-as években Oklahomában történt sorozatgyilkosságról forgat thrillert Martin Scorsese Oscar-díjas rendező Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Lily Gladstone szereposztással.

...
Könyves Séták

Buja Buda [Könyves Séták]

Milyen volt a buja budai élet? Irodalmi sétánkon olyan szerzők segítségével idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabu-kérdéseihez fűződő viszonyát, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György

...
Beleolvasó

Parti Nagy Lajos hőse képzeletviharra, álomszerű írói ideglázra gyanakszik

A Hősöm tere író hőse különös, nem kívánt kapcsolatba kerül szomszédaival, akik alakzatba rendeződve járnak, egyre bátrabban randalíroznak és zsarolnak, holott biológiai identitásukat nézve egyszerűen csak galambok. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie