Scorsese-sorozat a Corvinban

-
Hol? Corvin mozi

Bűn, bűnhődés, bosszú - korunk egyik legelismertebb amerikai rendezője, Martin Scorsese filmjeiből indul sorozat a Corvin moziban. Augusztustól kezdődően széles vásznon láthatók az egyetemes filmművészet klasszikusaivá vált alkotásai. A sorozat első filmje augusztus 31-én a Taxisofór lesz.

Részletek erre>>

Esti séta az állatkertben

-
Mikor? Augusztus 31. 18.30
Hol? Fővárosi Állat- és Növénykert

Állatkerti szakvezetők kíséretében barangolhatják be az érdeklődők az állatkertet, és leshetnek be a kulisszák mögött zajló titokzatos világba. A gondozók segítségével egészen közelről megismerhetik az állatokat, sőt, olyan épületbe is beléphetnek, ahova látogatók sosem.

Részletek erre>>

Pozsonyi Piknik 2023

-

Mikor? Szeptember 2.

A Pozsonyi Piknik Újlipótváros – és Budapest – egyik legnépszerűbb, legnagyobb civil kulturális rendezvénye, ahol számos kulturális és zenei programmal várják az érdeklődőket. Az olvasók találkozhatnak mások mellett Grecsó Krisztiánnal, Erdős Virággal, Lugosi Viktóriával, Mezei Márkkal.

Részletek erre>>

#olvasspartinagyot

-

Következő beszélgetés: Szeptember 6. 20.00

Parti Nagy Lajos 70. születésnapja a kortárs magyar irodalom ünnepe, és egyben remek alkalom az életmű újraolvasására. Parti Nagy életműve lesz az #olvasspartinagyot online beszélgetéssorozat témája is. Ott Anna vendégeivel olvassa újra és értelmezi a gazdag életmű egy-egy darabját. Augusztus 30-án Szegő Jánossal tekintették át az életmű egészét, a pálya ívét, szeptember 6-án Máté Gábor Parti Nagy Lajos és a színház kapcsolatáról beszél, szeptember 13-án Závada Pál a próza, a regény és novellák világát elemzi, a sorozat szeptember 20-án zárul, amikor Kovács András Ferenc a lírai művek világába vezet. Az online beszélgetések 20 órakor kezdődnek a Magvető Facebook-oldalán és Ott Anna Instagram-oldalán.

Buja Buda [Könyves Séták]

-
Mikor? Szeptember 8. 18.00

Harisnyakötők és türelmi bárcák. Kétes múltú luxusmúzsák és könnyű, ledér szerelmek. A történeti Budapest erotikus emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, ledér bordélyos hölgyekről, sőt, kalandos szeretői történetekről mesélnek. Könyves Sétánkon Budán idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabukérdéseihez tapadó sztorijait, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizánélet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György.

Részletek erre>>

Örkénykert 2023

-
Mikor? Szeptember 9. 9.00
Hol? Madách Imre tér

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját szeptember 9-én, amelynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a társulat művészeivel, valamint kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Martin Scorsese gazdag indiánok elleni sorozatgyilkosságról forgat

Az 1920-as években Oklahomában történt sorozatgyilkosságról forgat thrillert Martin Scorsese Oscar-díjas rendező Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Lily Gladstone szereposztással.

...
Könyves Séták

Buja Buda [Könyves Séták]

Milyen volt a buja budai élet? Irodalmi sétánkon olyan szerzők segítségével idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabu-kérdéseihez fűződő viszonyát, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György.

...
Beleolvasó

Parti Nagy Lajos hőse képzeletviharra, álomszerű írói ideglázra gyanakszik

A Hősöm tere író hőse különös, nem kívánt kapcsolatba kerül szomszédaival, akik alakzatba rendeződve járnak, egyre bátrabban randalíroznak és zsarolnak, holott biológiai identitásukat nézve egyszerűen csak galambok. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

...

Ezt senki nem mondta – Péterfy-Novák Éva: Kívülállóként néztem a fájdalmaimra

...

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

...
Nagy

„Még mindig őrült vagyok, talán őrültebb mint valaha” – Paul Auster, az író, aki rábízta magát a véletlenre

Paul Auster életművének a teremtés, a megszállottság, az írás és az élet a legfontosabb motívumai. Összegyűjtöttük az április 30-án, 77 éves korában elhunyt szerző pályájának legfontosabb állomásait.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Ezt senki nem mondta – Péterfy-Novák Éva: Az írás gyógyít

...
Horányi Hanna Zelma

Öröklődő traumákról és elveszett gyerekekről szól Susanne Abel sikerkönyve

...
Kolozsi Orsolya

Jövő héten magyarérettségi – mi változik és mi várható?

Hírek
...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Könyörögtek neki, mégsem állt kötélnek

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

...
Hírek

Daniel Radcliffe nagyon szomorú J.K. Rowling miatt

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

...
Hírek

Elhunyt Paul Auster

...
Zöld

Peter Wohlleben új könyvében megtanít beszélni a fák és az erdő nyelvén – Olvass bele!

...
Nagy

Ursula K. Le Guin: A jutalom, amit egy író a könyveiért kap, nem a profit, hanem a szabadság

...
Beleolvasó

Meggyógyíthat a szeretet egy összetört lelket? – Olvass bele Ann Napolitano sikerkönyvébe!