Leáll Hollywood: a színészek csatlakozása berobbantja a sztrájkot

Az Egyesült Államok 160 ezer filmes és televíziós színészét tömörítő szervezet csatlakozik a forgatókönyvírók május elején kezdett tiltakozó akciójához. Ez óriási horderejű, mert a színészek szakszervezete és a forgatókönyvírók érdekképviselete legutóbb 1960-ban sztrájkolt egyszerre, azóta viszont nagyot változott a világ, a technológia és így a filmgyártás is. Akkor a színészek munkabeszüntetését az SAG elnökeként Ronald Reagan vezette. A sztrájkról a hollywoodi művészeket tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) országos vezetősége csütörtökön döntött.

sa | 2023. július 14. |

A színészsztrájk hollywoodi idő szerint pénteken kezdődik, és meghatározatlan ideig tart. A stúdiókkal és filmgyártókkal a szerződésekről folytatott egyeztetések szerdán zátonyra futottak, miután a szakszervezet követelései és a filmgyártók ajánlata nem közeledett.

A döntés előtt már hollywoodi A-kategóriás sztárok sora tette egyértelművé, hogy hajlandóak sztrájkolni, például Meryl Streep és Jennifer Lawrence.

A forgatókönyvírókat tömörítő szakszervezet (Writers Guild of America) a színészekhez hasonló követelésekkel már május elején sztrájkot hirdetett, ami azóta akadályozza a forgatásokat, valamint forgatókönyv alapján készülő televíziós showműsorok gyártását. Erről itt írtunk bővebben:

Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?
Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?

Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba keddtől Hollywoodban, mert érdekképviseleti szervezeteiknek nem sikerült dűlőre jutniuk a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal, nyilatkozta az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA), ami több mint 11 ezer írót képvisel. A WGA a Twitteren bejelentette, hogy vezetősége egyhangúan döntött a sztrájk mellett. De hogyan érint ez minket, nézőket?

Tovább olvasok

A követelésekről a Filmtett beszélgetett Hules Endrével, aki színész szakszervezeti tagként foglalta össze a fő problémákat, a követelésekről itt tudsz részletesen olvasni.

A követeléseket két fő ok indokolja:

1. A streaming felfutása a Covid óta

A színészek minimum fizetése szakszervezeti szerződéshez van kötve, ebből az új szolgáltatók kedvezményt kérnek arra hivatkozva, hogy még építkeznek - persze a kedvezményt azután is meg akarják tartani, hogy már profitábilisak. Ehhez jön az, hogy a színészek és az írók jövedelmének zöme nem ebből az eredeti fizetésből származik (ennek a nagyját egyébként elviszik az ügynökök, az adók, ügyvédek stb.), hanem azokból a jogdíjakból, amikor a filmet/sorozatot eladják külföldre, megjelenik DVD-n, felkerül streamingre stb. Ez utóbbi a streamingre gyártott tartalomnál nem áll, mert ott nincs további eladás. Tehát ha például a Netflix csinál egy filmet, akkor az első (csökkentett) fizetés jelenti a teljes bevételt, ami Hules szerint a minimális megélhetéshez sem elég.

2. A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése és használata

Az egy dolog, hogy húsz statisztát meg lehet sokszorozni vele, mintha megtöltenének egy stadiont, de Hules arról beszél, hogy már sorozatepizódokat is íratnak vele (ezek persze még nagyon rosszak, de olyat is tud ember is). Viszont az MI korlátlanul tudja használni például színészek hangját és képét is. A művészek emiatt biztosítékokat és kompenzációkat akarnak, a producerek pedig ezt most megtagadják.

Duncan Crabtree-Ireland, az SAG-AFTRA főtárgyalója az utolsó eszköznek nevezte a munkabeszüntetést, de hozzátette, hogy a filmgyártókat tömörítő szövetség, az AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) nem hagyott más választást. Hozzátette, hogy péntek reggeltől minden tagjuk ott lesz a sztrájkőrségben.

Mesterséges intelligencia: akár halott színészek hangján is megszólalhatnak a hangoskönyvek
Tovább olvasok

A filmgyártói szövetség, az AMPTP közleményben reagált a sztrájkra, e szerint a szakszervezet figyelmen kívül hagyta a stúdiók "történelmi fizetés- és jogdíjnövelési ajánlatát", ami érinti a nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulásokat, a próbajátékokra vonatkozó védelmet, és a mesterséges intelligencia felhasználására vonatkozó korlátozásokat a színészek helyettesítésére.

A sztrájk a gyakorlatban azt jelenti, hogy a színészek (az írókhoz hasonlóan) semmilyen produkcióban nem vesznek részt, ez vonatkozik a filmre és a tévére is. A promóció Hules szerint szürke zóna, de sok sztár ezt is a munka részeként kezeli. Ez magyarázza, hogy az Oppenheimer londoni bemutatóját egy órával előrébb hozták, hogy a sztrájk hivatalos kezdete előtt a színészek még megjelenjenek.

A tárgyalásoktól függően a színészsztrájk kihat majd nemcsak a filmgyártásra, hanem érinti az olyan nagy szórakoztatóipari eseményeket is, mint az Emmy-gála vagy a San Diego-i Comic-Con.

(Filmtett, Guardian, MTI)      

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Playboy atyja és Alice Cooper mentette meg az enyészettől – 100 éves a Hollywood-felirat

Száz éve, 1923. július 13-án adták át hivatalosan a Los Angeles feletti hegyoldalban Hollywood egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságát, az álomgyár nevét hirdető feliratot. Persze még nem úgy, ahogy ma látjuk. Könyvek hírek mellé.

...
Podcast

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Lugosi Béláról írt regényes életrajzot Gyurkovics Tamás, a kötet bemutatója a 2022-es őszi Margón volt. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Kritika

Hollywood előbb körülrajongta, majd kinyírta saját elviselhetetlen isteneit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés