Leáll Hollywood: a színészek csatlakozása berobbantja a sztrájkot

Az Egyesült Államok 160 ezer filmes és televíziós színészét tömörítő szervezet csatlakozik a forgatókönyvírók május elején kezdett tiltakozó akciójához. Ez óriási horderejű, mert a színészek szakszervezete és a forgatókönyvírók érdekképviselete legutóbb 1960-ban sztrájkolt egyszerre, azóta viszont nagyot változott a világ, a technológia és így a filmgyártás is. Akkor a színészek munkabeszüntetését az SAG elnökeként Ronald Reagan vezette. A sztrájkról a hollywoodi művészeket tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) országos vezetősége csütörtökön döntött.

sa | 2023. július 14. |

A színészsztrájk hollywoodi idő szerint pénteken kezdődik, és meghatározatlan ideig tart. A stúdiókkal és filmgyártókkal a szerződésekről folytatott egyeztetések szerdán zátonyra futottak, miután a szakszervezet követelései és a filmgyártók ajánlata nem közeledett.

A döntés előtt már hollywoodi A-kategóriás sztárok sora tette egyértelművé, hogy hajlandóak sztrájkolni, például Meryl Streep és Jennifer Lawrence.

A forgatókönyvírókat tömörítő szakszervezet (Writers Guild of America) a színészekhez hasonló követelésekkel már május elején sztrájkot hirdetett, ami azóta akadályozza a forgatásokat, valamint forgatókönyv alapján készülő televíziós showműsorok gyártását. Erről itt írtunk bővebben:

Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?
Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?

Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba keddtől Hollywoodban, mert érdekképviseleti szervezeteiknek nem sikerült dűlőre jutniuk a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal. De hogyan érint ez minket, nézőket?

Tovább olvasok

A követelésekről a Filmtett beszélgetett Hules Endrével, aki színész szakszervezeti tagként foglalta össze a fő problémákat, a követelésekről itt tudsz részletesen olvasni.

A követeléseket két fő ok indokolja:

1. A streaming felfutása a Covid óta

A színészek minimum fizetése szakszervezeti szerződéshez van kötve, ebből az új szolgáltatók kedvezményt kérnek arra hivatkozva, hogy még építkeznek - persze a kedvezményt azután is meg akarják tartani, hogy már profitábilisak. Ehhez jön az, hogy a színészek és az írók jövedelmének zöme nem ebből az eredeti fizetésből származik (ennek a nagyját egyébként elviszik az ügynökök, az adók, ügyvédek stb.), hanem azokból a jogdíjakból, amikor a filmet/sorozatot eladják külföldre, megjelenik DVD-n, felkerül streamingre stb. Ez utóbbi a streamingre gyártott tartalomnál nem áll, mert ott nincs további eladás. Tehát ha például a Netflix csinál egy filmet, akkor az első (csökkentett) fizetés jelenti a teljes bevételt, ami Hules szerint a minimális megélhetéshez sem elég.

2. A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése és használata

Az egy dolog, hogy húsz statisztát meg lehet sokszorozni vele, mintha megtöltenének egy stadiont, de Hules arról beszél, hogy már sorozatepizódokat is íratnak vele (ezek persze még nagyon rosszak, de olyat is tud ember is). Viszont az MI korlátlanul tudja használni például színészek hangját és képét is. A művészek emiatt biztosítékokat és kompenzációkat akarnak, a producerek pedig ezt most megtagadják.

Duncan Crabtree-Ireland, az SAG-AFTRA főtárgyalója az utolsó eszköznek nevezte a munkabeszüntetést, de hozzátette, hogy a filmgyártókat tömörítő szövetség, az AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) nem hagyott más választást. Hozzátette, hogy péntek reggeltől minden tagjuk ott lesz a sztrájkőrségben.

Mesterséges intelligencia: akár halott színészek hangján is megszólalhatnak a hangoskönyvek

A színész már több mint nyolc éve halott, mesterséges intelligencia segítségével viszont most újrakreálják a hangját.

Tovább olvasok

A filmgyártói szövetség, az AMPTP közleményben reagált a sztrájkra, e szerint a szakszervezet figyelmen kívül hagyta a stúdiók "történelmi fizetés- és jogdíjnövelési ajánlatát", ami érinti a nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulásokat, a próbajátékokra vonatkozó védelmet, és a mesterséges intelligencia felhasználására vonatkozó korlátozásokat a színészek helyettesítésére.

A sztrájk a gyakorlatban azt jelenti, hogy a színészek (az írókhoz hasonlóan) semmilyen produkcióban nem vesznek részt, ez vonatkozik a filmre és a tévére is. A promóció Hules szerint szürke zóna, de sok sztár ezt is a munka részeként kezeli. Ez magyarázza, hogy az Oppenheimer londoni bemutatóját egy órával előrébb hozták, hogy a sztrájk hivatalos kezdete előtt a színészek még megjelenjenek.

A tárgyalásoktól függően a színészsztrájk kihat majd nemcsak a filmgyártásra, hanem érinti az olyan nagy szórakoztatóipari eseményeket is, mint az Emmy-gála vagy a San Diego-i Comic-Con.

(Filmtett, Guardian, MTI)      

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Playboy atyja és Alice Cooper mentette meg az enyészettől – 100 éves a Hollywood-felirat

Száz éve, 1923. július 13-án adták át hivatalosan a Los Angeles feletti hegyoldalban Hollywood egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságát, az álomgyár nevét hirdető feliratot. Persze még nem úgy, ahogy ma látjuk. Könyvek hírek mellé.

...
Podcast

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Lugosi Béláról írt regényes életrajzot Gyurkovics Tamás, a kötet bemutatója a 2022-es őszi Margón volt. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Kritika

Hollywood előbb körülrajongta, majd kinyírta saját elviselhetetlen isteneit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

A Dűne-filmek előtt tízezer évvel játszódó sorozatban a Bene Gesserit szövetség felemelkedését és hatalmi harcát láthatjuk majd.

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

De a televíziós díjakért más népszerű adaptációk is versenyben vannak a nagy sikerű A sógun mellett.

...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

...
ko

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól