Remarque-klasszikustól a Harvey Weinstein-sztoriig - Ezeket az adaptációkat nézheted ősszel
Szórakozás adaptáció film sorozat

Remarque-klasszikustól a Harvey Weinstein-sztoriig - Ezeket az adaptációkat nézheted ősszel

Adaptációs szempontból is mozgalmas lesz a késő ősz: összeállításunkban azokat a filmeket gyűjtöttük össze, amelyeket a következő napokban, hetekben mutatnak be a mozik és a streaming-szolgáltatók.

Ruff Orsolya | 2022. október 27. |

Mrs. Harris Párizsba megy

A magyar mozikban már megy a Mrs. Harris Párizsba megy, amely Paul Gallico azonos című, 1958-as regényét dolgozza fel (magyarul még nem jelent meg). A sztori szerint az ötvenes években járunk, amikor egy özvegy takarítónő beleszeret egy alkalmi Dior ruhába, és úgy dönt, hogy neki is kell egy ilyen ruhaköltemény. Előteremti a szükséges pénzt, és nekivág az életre szóló párizsi kalandnak, amely nemcsak az öltözködését változtatja meg, de átírja a Dior divatház jövőjét is. Ez már a harmadik feldolgozása a regénynek, Mrs. Harrist ezúttal Lesley Manville játssza.

Nyugaton a helyzet változatlan

ERICH MARIA REMARQUE

Nyugaton a helyzet változatlan

Ford.: Benedek Marcell, Alexandra, 2018, 208 oldal
-

Október 28-án mutatja be a Netflix az Erich Maria Remarque klasszikusát feldolgozó Nyugaton a helyzet változatlan című háborús filmet (nem mellesleg ez a könyv első német adaptációja). Az első világháború idején játszódó történet hőse egy fiatal katona, Paul Bäumer, akit társaival együtt bedarál a háború lelketlen, gyilkos gépezete. A főszereplőt Felix Kammerer alakítja, de feltűnik a filmben Daniel Brühl is.

Semmi

Janne Teller
Semmi
Ford.: Weyer Szilvia, Scolar, 2022, 181 oldal
-

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Janne Teller azonos című ifjúsági regényét dolgozza fel a Semmi. A könyv annak idején botrányt okozott, majd kötelező olvasmány lett a dán iskolákban. Az író erre mondta a magyar megjelenéskor a Könyvesnek, hogy nem is érti, hogyan minősülhet provokációnak az, "ha valaki megkérdőjelezi az élet értelméről vallott konvencionális elképzeléseinket". A sztori szerint a nyolcadikos Pierre-Anthon egy nap arra jut, hogy semminek sincs értelme, társai viszont éppen az ellenkezőjét szeretnék neki bebizonyítani. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme, majd azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik, és a gyerekek egyre kegyetlenebb követelésekkel állnak elő - így kerül aztán a Fontos Dolgok Halmára koporsó és kutyatetem is. Mozis bemutató: november 3.

Enola Holmes 2.

Nancy Springer
A ​balkezes kisasszony esete (Enola Holmes 2.)
Ford.: Nagy Mónika, L&L Kiadó, 2021, 254 oldal
-

Nancy Springer azonos című regénysorozatán alapul az Enola Holmes (volt is belőle némi per, amit a Sherlock Holmes-jogörökösök kezdeményeztek, a felek végül megegyeztek, és a felperesek visszavonták a keresetet), a második film pedig ott folytatja, ahol az első abbahagyta. Eszerint Enola (Millie Bobby Brown) - az első ügye sikeres megoldásától fellelkesedve - híres bátyja, Sherlock (Henry Cavill) nyomdokaiba lép, és megnyitja saját ügynökségét. Csakhamar azonban rájön, hogy a női nyomozók élete egyáltalán nem könnyű. Már épp bezárná az üzletet, amikor egy lány azzal bízza meg, hogy keresse meg eltűnt testvérét - az ügy pedig sokkal rejtélyesebbnek bizonyul, mint azt előre bárki gondolta volna. A filmnek november 4-én lesz a bemutatója a Netflixen.

A kis Winnetou

-

Németországban a bemutatót követően hamar a viták kereszttüzébe került A kis Winnetou című film, amit közhelyes rasszizmussal vádoltak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a film esetében bár "gonosz rasszizmusról" nem lehet beszélni, ám az alkotás "ostoba, provinciális, tudatlan és arrogáns" az amerikai őslakosok történelmével és valóságával szemben. A botrány miatt a filmet kísérő könyveket le is vették a német boltok polcairól, ami elég nagy hullámokat vetett Magyarországon is, a felfokozott reakciók fényében pedig cikkben írtuk meg, van-e alapjuk a Winnetou betiltásával kapcsolatos félelmeknek. A szóban forgó filmet mindenesetre november 10-én mutatják be a hazai mozik.

Azt mondta

Jodi Kantor és Megan Twohey
She Said - A MeToo mozgalom keletkezésének és Harvey Weinstein leleplezésének története
Ford.: Bokor Pál, Atlantic Press Kiadó, 2019, 316 oldal
-

Az Azt mondta a The New York Times két újságírójának (Jodi Kantor és Megan Twohey) azonos című könyvén alapul: ők robbantották ki annak idején a Harvey Weinstein-ügyet és fedték fel a nagyhatalmú hollywoodi filmproducer szexuális üzelmeit, ami aztán útjára indította a #metoo mozgalmat. A filmben az újságírókat Carey Mulligan és Zoe Kazan játssza, de például feltűnik a szereplők között Ashley Judd, aki szintén Weinstein áldozata, és aki saját magát alakítja. A filmet november 17-én mutatják be a magyar mozik.

Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner
Fleishman bajban van
Ford.: Kepes János, 21. Század, 2020, 461 oldal
-

Ugyancsak november 17-én debütál - Jesse Eisenberggel a címszerepben - a Hulun a Fleishman bajban van című minisorozat, amely Taffy Brodesser-Akner azonos című regényén alapul. Utóbbi a hét könyve volt nálunk, ITT pedig beleolvashatsz. Főhőse Toby Fleishman, akihez egy nap a volt felesége, Rachel, átviszi a gyerekeket - ám már nem megy értük. Toby pedig, miközben megpróbálja megtalálni az exnejét, helytállni egyedülálló szülőként és a munkájában is teljesíteni, szép lassan rádöbben, hogy a házasságában a kezdetektől a szőnyeg alá söpörte a problémákat.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az indiánok teremtéstörténetét meséli újra a Kojot négy lelke

Száz alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye a Kojot négy lelke. Az egész estés animációs filmet márciusban mutatják be, itt az előzetese.

...
Szórakozás

Harrison Ford tábornokként száll be az új Amerika kapitány-filmbe

A nemrég elhunyt William Hurt szerepét veszi át.

...
Szórakozás

Nincs Roxfort Hagrid nélkül! - Elhunyt Robbie Coltrane

A skót színész 72 éves volt, írta a Guardian nyomán az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.