Remarque-klasszikustól a Harvey Weinstein-sztoriig - Ezeket az adaptációkat nézheted ősszel
Szórakozás adaptáció film sorozat

Remarque-klasszikustól a Harvey Weinstein-sztoriig - Ezeket az adaptációkat nézheted ősszel

Adaptációs szempontból is mozgalmas lesz a késő ősz: összeállításunkban azokat a filmeket gyűjtöttük össze, amelyeket a következő napokban, hetekben mutatnak be a mozik és a streaming-szolgáltatók.

Ruff Orsolya | 2022. október 27. |

Mrs. Harris Párizsba megy

A magyar mozikban már megy a Mrs. Harris Párizsba megy, amely Paul Gallico azonos című, 1958-as regényét dolgozza fel (magyarul még nem jelent meg). A sztori szerint az ötvenes években járunk, amikor egy özvegy takarítónő beleszeret egy alkalmi Dior ruhába, és úgy dönt, hogy neki is kell egy ilyen ruhaköltemény. Előteremti a szükséges pénzt, és nekivág az életre szóló párizsi kalandnak, amely nemcsak az öltözködését változtatja meg, de átírja a Dior divatház jövőjét is. Ez már a harmadik feldolgozása a regénynek, Mrs. Harrist ezúttal Lesley Manville játssza.

Nyugaton a helyzet változatlan

ERICH MARIA REMARQUE

Nyugaton a helyzet változatlan

Ford.: Benedek Marcell, Alexandra, 2018, 208 oldal
-

Október 28-án mutatja be a Netflix az Erich Maria Remarque klasszikusát feldolgozó Nyugaton a helyzet változatlan című háborús filmet (nem mellesleg ez a könyv első német adaptációja). Az első világháború idején játszódó történet hőse egy fiatal katona, Paul Bäumer, akit társaival együtt bedarál a háború lelketlen, gyilkos gépezete. A főszereplőt Felix Kammerer alakítja, de feltűnik a filmben Daniel Brühl is.

Semmi

Janne Teller
Semmi
Ford.: Weyer Szilvia, Scolar, 2022, 181 oldal
-

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Janne Teller azonos című ifjúsági regényét dolgozza fel a Semmi. A könyv annak idején botrányt okozott, majd kötelező olvasmány lett a dán iskolákban. Az író erre mondta a magyar megjelenéskor a Könyvesnek, hogy nem is érti, hogyan minősülhet provokációnak az, "ha valaki megkérdőjelezi az élet értelméről vallott konvencionális elképzeléseinket". A sztori szerint a nyolcadikos Pierre-Anthon egy nap arra jut, hogy semminek sincs értelme, társai viszont éppen az ellenkezőjét szeretnék neki bebizonyítani. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme, majd azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik, és a gyerekek egyre kegyetlenebb követelésekkel állnak elő - így kerül aztán a Fontos Dolgok Halmára koporsó és kutyatetem is. Mozis bemutató: november 3.

Enola Holmes 2.

Nancy Springer
A ​balkezes kisasszony esete (Enola Holmes 2.)
Ford.: Nagy Mónika, L&L Kiadó, 2021, 254 oldal
-

Nancy Springer azonos című regénysorozatán alapul az Enola Holmes (volt is belőle némi per, amit a Sherlock Holmes-jogörökösök kezdeményeztek, a felek végül megegyeztek, és a felperesek visszavonták a keresetet), a második film pedig ott folytatja, ahol az első abbahagyta. Eszerint Enola (Millie Bobby Brown) - az első ügye sikeres megoldásától fellelkesedve - híres bátyja, Sherlock (Henry Cavill) nyomdokaiba lép, és megnyitja saját ügynökségét. Csakhamar azonban rájön, hogy a női nyomozók élete egyáltalán nem könnyű. Már épp bezárná az üzletet, amikor egy lány azzal bízza meg, hogy keresse meg eltűnt testvérét - az ügy pedig sokkal rejtélyesebbnek bizonyul, mint azt előre bárki gondolta volna. A filmnek november 4-én lesz a bemutatója a Netflixen.

A kis Winnetou

-

Németországban a bemutatót követően hamar a viták kereszttüzébe került A kis Winnetou című film, amit közhelyes rasszizmussal vádoltak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a film esetében bár "gonosz rasszizmusról" nem lehet beszélni, ám az alkotás "ostoba, provinciális, tudatlan és arrogáns" az amerikai őslakosok történelmével és valóságával szemben. A botrány miatt a filmet kísérő könyveket le is vették a német boltok polcairól, ami elég nagy hullámokat vetett Magyarországon is, a felfokozott reakciók fényében pedig cikkben írtuk meg, van-e alapjuk a Winnetou betiltásával kapcsolatos félelmeknek. A szóban forgó filmet mindenesetre november 10-én mutatják be a hazai mozik.

Azt mondta

Jodi Kantor és Megan Twohey
She Said - A MeToo mozgalom keletkezésének és Harvey Weinstein leleplezésének története
Ford.: Bokor Pál, Atlantic Press Kiadó, 2019, 316 oldal
-

Az Azt mondta a The New York Times két újságírójának (Jodi Kantor és Megan Twohey) azonos című könyvén alapul: ők robbantották ki annak idején a Harvey Weinstein-ügyet és fedték fel a nagyhatalmú hollywoodi filmproducer szexuális üzelmeit, ami aztán útjára indította a #metoo mozgalmat. A filmben az újságírókat Carey Mulligan és Zoe Kazan játssza, de például feltűnik a szereplők között Ashley Judd, aki szintén Weinstein áldozata, és aki saját magát alakítja. A filmet november 17-én mutatják be a magyar mozik.

Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner
Fleishman bajban van
Ford.: Kepes János, 21. Század, 2020, 461 oldal
-

Ugyancsak november 17-én debütál - Jesse Eisenberggel a címszerepben - a Hulun a Fleishman bajban van című minisorozat, amely Taffy Brodesser-Akner azonos című regényén alapul. Utóbbi a hét könyve volt nálunk, ITT pedig beleolvashatsz. Főhőse Toby Fleishman, akihez egy nap a volt felesége, Rachel, átviszi a gyerekeket - ám már nem megy értük. Toby pedig, miközben megpróbálja megtalálni az exnejét, helytállni egyedülálló szülőként és a munkájában is teljesíteni, szép lassan rádöbben, hogy a házasságában a kezdetektől a szőnyeg alá söpörte a problémákat.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az indiánok teremtéstörténetét meséli újra a Kojot négy lelke

Száz alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye a Kojot négy lelke. Az egész estés animációs filmet márciusban mutatják be, itt az előzetese.

...
Szórakozás

Harrison Ford tábornokként száll be az új Amerika kapitány-filmbe

A nemrég elhunyt William Hurt szerepét veszi át.

...
Szórakozás

Nincs Roxfort Hagrid nélkül! - Elhunyt Robbie Coltrane

A skót színész 72 éves volt, írta a Guardian nyomán az MTI.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.