Bret Easton Ellis párja függőségéről ír annak letartóztatása után

Bret Easton Ellis párja függőségéről ír annak letartóztatása után

Az amerikai író párját február közepén tartóztatták le, Ellis pedig egy nyilatkozatban igyekszik bemutatni az ügy személyes hátterét. 

ko | 2024. február 21. |

Legutóbb akkor adtunk hírt az íróról, amikor kiderült, hogy horrorfilmet rendez, most azonban a lapok bűnügyi rovatában is felbukkant a neve, miután élettársát, a 37 éves Todd Michael Schulzot letartóztatták és birtokháborítással vádolják. A pár nyugat-hollywoodi háza közelében történt eset után a férfit egy olyan létesítményben tartják fogva, amelyet Los Angeles megye többnyire súlyos mentális betegségben szenvedő gyanúsítottak elhelyezésére használ – írja a Los Angeles Times. A hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy az 59 éves írónak bármi köze lenne az ügyhöz.

A világhírű szerző, az Amerikai psycho és a 2023 januárjában megjelent A szilánkok szerzője az esettel kapcsolatban saját honlapján egy nyilatkozatot tett közzé, melyben őszintén beszámol nemcsak párja problémáiról, hanem személyes felelősségéről is. „Sokáig egyszerűen vak voltam, nem fogtam fel Todd helyzetének súlyosságát és azt, hogy valójában mennyire beteg volt” – kezdi a magyarázatot, melyben kitér arra, hogy a mentális problémák és a drogfüggőség minden általa ismert családot érintett, beleértve a sajátját is.

Sorozatgyilkos, szex, paranoia és kábítószerek: Bret Easton Ellis a középiskolában
Sorozatgyilkos, szex, paranoia és kábítószerek: Bret Easton Ellis a középiskolában

A szilánkok true crime-nak álcázott thriller, ami végigvezeti az olvasót egy zúzós szorongás- és felnövéstörténeten, miközben egy sorozatgyilkos szedi áldozatait. Bret Easton Ellis írta a hét könyvét.

Tovább olvasok

Nyilatkozatában beszámol arról, hogy egyik nővére is ezek kombinációja miatt hunyt el tavaly, illetve arról, hogy az apját is az alkoholizmus miatt veszítette el 1992-ben. A férfi állapota, aki 14 éve a társa, egyre súlyosbodott, ami most egy teljes, drogok által kiváltott pszichotikus összeomlásban csúcsosodott ki. „Letartóztatták, és egy pszichiátriai zártosztályra vitték, még napokkal az eset után sem tudja, hogy hol van, vagy hogy miért van ott” – írja.

Párkapcsolatuk történetéről is beszél, leírja, hogy először 2021-ben rúgta ki Toddot a közös lakásukból, ezzel arra akarta rávenni a férfit, hogy kezeltesse függőségét. De utólag rájött arra, és egykori függőktől is megtudta, hogy a külső kényszerítés nem ér semmit, ha a függőséggel küzdő maga nem hajlandó a változtatásra.

„Todd mindig is olyan ember volt, akiről azt gondoltam, hogy excentrikus és kiszámíthatatlan, de funkcionál a mindennapokban.

A köztünk lévő korkülönbség miatt félig külön éltünk, bár együtt laktunk – neki megvolt a saját élete, nekem pedig az enyém. Sokáig nem is tudtam, hogy van egy másik Todd” – írja. Arról is beszámol, hogy hiába meséltek neki a férfi közösségi médiában látható tombolásairól, ő nem igazán vette komolyan az egészet. Az érzései elvakították, nem szerzett segítséget, ráadásul Todd a mániás időszakai után sokszor csendes volt, normálisnak, megnyerőnek tűnt. Aztán a mentális problémák és a drogok együttesen odáig vezettek, hogy megtörtént a legutóbbi eset. Ellis bízik társa felépülésében, aki hamarosan (amint kiengedik a pszichiátriáról) egy rehabilitációs intézetbe kerül.

„Nem hiszem, hogy túl késő lenne számára, és remélem, hogy újra megismerhetem azt a Toddot, akivel 2010-ben találkoztam” – zárja személyes hangú nyilatkozatát.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

A 24.hu interjút készített a szerzővel, amiből kiderül, mi edzette meg az Amerikai psycho botrányára, hogy szerinte melyik az életműve legszomorúbb sora, és miért olyan személyes könyv A szilánkok. A legérdekesebb témákból szemezgetünk.

...
Kritika

Sorozatgyilkos, szex, paranoia és kábítószerek: Bret Easton Ellis a középiskolában

A szilánkok true crime-nak álcázott thriller, ami végigvezeti az olvasót egy zúzós szorongás- és felnövéstörténeten, miközben egy sorozatgyilkos szedi áldozatait. Bret Easton Ellis írta a hét könyvét.

...
Beleolvasó

Bret Easton Ellis új regénye az ártatlanság elvesztésének kegyetlen krónikája

A szilánkokban feltűnik egy homályos múltú fiú, egy holdkóros hippiszekta és egy hírhedt sorozatgyilkos is. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.