Huxley Szigetének az adaptációja lehetne az új csúcssorozat a Netflixnél?

Huxley Szigetének az adaptációja lehetne az új csúcssorozat a Netflixnél?

Egy filmekkel és sorozatokkal foglalkozó lap szerint a klasszikus utópiából tökéletes sci-fi születhetne a Netflix bábáskodásával.

vn | 2024. június 03. |

Nemrég írtunk arról, hogy a legsikeresebb filmeknek és sorozatoknak rendre egy könyv az alapja. A Giant Freakin Robot pedig most arról cikkezik, hogy szerintük Aldous Huxley Szigetének adaptációja lehetne a Netflix új, nagy dobása.

Miért pont a Sziget?

Elsőre amiatt tűnhet furcsa választásnak a Sziget, mert a befolyásos irodalomkritikus, Frank Kermode szerint Huxley utolsó befejezett műve

„a valaha írt regények közül az egyik legrosszabb regény”.

A kötet különben azt a folyamatot mutatja be, mely során a mindenből kiábrándult, cinikus angol újságíróból a jó ügyért a saját korábbi énjének meghaladására képes, boldog szerető és bölcs reformgondolkodó lesz.

A Giant Freakin Robot választása azért is meglepő, mert szerintünk nem épp könnyen adaptálható a szöveg. Hogy miért? Korábban ezt írtuk a regényről: „A Sziget minden olyan szükségszerű kelléket nélkülöz, amelyek a szélesebb olvasóközönség számára is befogadható regények sajátja, így jellemfejlődésről, hiteles karakterekről, cselekményvezetésről, kidolgozott történetről,

dramaturgiáról egyáltalán nem beszélhetünk a szöveg kapcsán.”

A technológiai apokalipszis küszöbén

De akkor mégis, mi állhat a portál választása mögött? Talán a téma, ami sosem volt annyira aktuális, mint manapság.

Nemrég bukkantunk rá arra a BBC-interjúra, amiben – úgy egy évvel a regény megjelenése előtt – Huxley úgy fogalmazott: „ha elültetjük az alkalmazott tudomány vagy technológia magját, az növekedni kezd, és a saját törvényei szerint szökken szárba. Márpedig ezek a törvények nem feltétlenül azonosak az emberiség javának törvényeivel.”

Huxley arra is felhívja a figyelmet, a technológiának az ember javát kellene szolgálnia, elvégre nem az ember van a technológiáért. Egy olyan korban mondta ezt,

amikor az algoritmusok még nem számolták a lépéseinket és még nem találták ki a gondolatainkat.

És amikor erről beszélt, alighanem foglalkoztatták már a regényben visszaköszönő gondolatok. Huxley ugyanis a Szigetben arról mesél, hogy miként kerülhetjük el azt, hogy az öncélú technológiai haladás által civilizációnk felszámolja magát, és megtaláljuk ehelyett azt az édeni világot, ahová az emberiség ősidők óta vágyakozott. Bár a mű zárlata nélkülözi a naiv optimizmust, e kötet mégiscsak egy, az ember kollektív jövőjét bizakodással szemlélő író testamentuma – épp ezért lehetett a hatvanas-hetvenes évek ifjúsági ellenkultúrájának is megkerülhetetlen alapműve a Sziget.

Forrás: Giant Freakin Robot

Nyitókép: Flickr / Thierry Ehrmann

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Huxley már 60 éve látta, hogy felfal bennünket a technológia

A Szép új világ szerzője, Aldous Huxley egy BBC-interjúban arról beszélt, hogy az emberiséget szerinte foglyul ejtették a saját találmányai.

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

Az 1984 megjelenése után Orwell küldött egy példányt egykori tanárának is, aki levelében dicsérte ugyan a könyvet, de nem fukarkodott a kritikával sem. 

...
Hírek

Hallgasd meg, hogyan narrálta Huxley a Szép új világot!

1956-ban izgalmas rádiójáték készült a Szép új világból, amelyhez Aldous Huxley nemcsak egy izgalmas felvezetőt mondott, de ő maga volt a történet narrátora is. Hallgass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?