Hallgasd meg, hogyan narrálta Huxley a Szép új világot!

1956-ban izgalmas rádiójáték készült a Szép új világból, amelyhez Aldous Huxley nemcsak egy izgalmas felvezetőt mondott, de ő maga volt a történet narrátora is. Hallgass bele!

fk | 2022. március 28. |

Az 50-es évek közepén CBS Radio Workshop néven készült egy izgalmas rádiós sorozat, amelyben kísérleti jelleggel rádiójátékokat kezdtek gyártani. A projekt első adása rögtön egy nagy sikerkönyvvel indult, Aldous Huxley Szép új világát dolgozták fel, ráadásul úgy, hogy a történetet maga az író narrálta. Az adást 1956 januárjában tették közzé. (Ehhez hasonlóan aztán még több mint nyolcvan ilyen műsor készült, többek közt Mark Twain, Balzac és Antoine de Saint-Exupéry műveit is feldolgozták, ezek ITT érhetők el.)

Család nincs, boldogság van – 5 különbség a Szép új világ könyv és sorozat között
Család nincs, boldogság van – 5 különbség a Szép új világ könyv és sorozat között

Aldous Huxley 1931-ben, vagyis pont kilencven évvel ezelőtt írta meg híres disztópiáját, a Szép új világot, amely a 26. századi Londonban játszódik. A történet, amely Bernard Marxról, Lenina Crowne-ról, valamint a boldogságot, békét és egyensúlyt mesterségesen megteremteni próbáló új világrendről szól, most nagyszabású sorozat formájában kelt életre a Netflixen. Az adaptáció fogadtatása vegyes, de abban mindenki egyetért, hogy elképesztően látványos lett. A regény üzenetének magját, szereplőit, cselekményének alappilléreit nagyjából megőrizték, ugyanakkor több ponton el is rugaszkodtak tőle, aktualizálták azt. Összeszedtük, hogy mi az öt legfontosabb különbség a könyv és a sorozat között.

Tovább olvasok

A rádiójátékot nemcsak azért érdemes meghallgatni, mert Huxley hangja hallható a felvételeken. Izgalmas az a pár mondatos felvezető is, amelyet az író mond az elején. Huxley a beveztőben röviden beszél a Szép új világról, elmondja, hogy egy olyan fantasztikus paraboláról van szó, amely az emberi lét dehumanizálódásáról szól. A disztópiában, megfogalmazása szerint, az ember alárendelődik a saját találmányainak, a tudomány, a technológia és a társadalmi berendezkedés – azok a dolgok, amelyeknek az embereket kéne szolgálniuk – uralkodni kezdenek. A szerző elmondja a felvételen, hogy negyed évszázad telt el a könyv kiadása óta (1931-ben jelent meg), ez alatt az idő alatt pedig a világ sok lépést tett a rossz irányba. „Ha ma írnám a történetemet, nem 600 év múlvára datálnám, hanem legfeljebb 200-ra” – tette hozzá.

Hallgassátok meg a felvételt itt:

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Család nincs, boldogság van – 5 különbség a Szép új világ könyv és sorozat között

Sorozat készült Aldous Huxley 1931-es disztópiájából, a Szép új világból. A regény üzenetének magját, szereplőit, cselekményének alappilléreit nagyjából megőrizték, ugyanakkor több ponton el is rugaszkodtak tőle. Összeszedtük, hogy mi az öt legfontosabb különbség a könyv és a sorozat között.

...
Hírek

50 éve hunyt el Aldous Huxley

...
Hírek

Hallgasd meg Kerouac előadásában az Útont!

Az ötvenes években Jack Kerouac felolvasott egy részt az Útonból. Az elveszettnek hitt felvétel sok évi lappangás után a kilencvenes években került elő.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről