Ezekkel a könyvekkel beszélgess a legkisebbekkel az elmúlásról!

Ezekkel a könyvekkel beszélgess a legkisebbekkel az elmúlásról!

A halottak napja közeledtével sok szülőben felmerülhet, hogyan beszéljen a gyerekével az elmúlásról. Érzékeny téma, amelyet nem lehet szőnyeg alá söpörni, és egy könyv mindig fontos segítő lehet abban, hogy elindítson egy párbeszédet. A Szívünk rajta program zsűrije az évek során több olyan kötetet kiválasztott, amelyeket hasonló esetben bátran elő lehet venni, ezek közül mutatunk be most hármat.

ro | 2021. október 29. |

Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél

Shona Innes
Az élet olyan, mint a szél
Ford.: Rét Viktória, Pagony, 2021, 32 oldal
-

Shona Innes ausztrál pszichológus könyve azokból a levelekből született, melyeket egy-egy terápia után a gyerekeknek írt. A célja az volt ezekkel, hogy segítsen a fiataloknak emlékezni a beszélgetésen elhangzottakra, de egyúttal segíteni akart a szülőknek, nevelőknek is, hogy beszélgetést kezdeményezzenek a gyerekekkel az őket foglalkoztató kérdésekről. Az elmúlást taglaló kötet az örökösen változó és mozgásban lévő szél analógiáját használja, és ehhez hasonlítja az élet körforgását. A könyvet Agócs Írisz illusztrálta.

Ana Serna Vara: Ég veled, szomorúság! Szia, öröm!

Ana Serna Vara
Ég veled, szomorúság! Szia, öröm!
Ford.: Rusznák György, Napraforgó, 2021, 32 oldal
-

Az Érzelmek erdeje című sorozat első kötete nem jeleníti meg a halált, hiszen két barát elválása áll a rövidke történet középpontjában. Szereplője ugyanakkor mérhetetlenül szomorú lesz, miután kiderül, hogy a legjobb barátnője messzire költözik. Hiába próbálják vigasztalni az erdő állatai, vigasztalhatatlan, a könyv végére viszont kiderül, hogy a kis békalány vajon felül tud-e emelkedni a szomorúságán.

Peter Carnavas: Az elefánt

Peter Carnavas
Az elefánt
Hórusz, 2020, 189 oldal
-

Mióta Olívia édesanyja meghalt, az apja depresszióval küzd, amit a kislány egy elefántnak lát. Teljesen rátelepszik az életükre, és mindent beárnyékol a szomorúságával. A kislány viszont nem tudja tétlenül nézni az apja letargiáját, így aztán a nagypapája és a legjobb barátja segítségével kifundálja, hogyan szabadíthatná meg végleg a családját az elefánttól. Mutier Uszáma, a Szívünk rajta értékelője szerint Peter Carnavas a kötetben szépen lassan felépítve, gyermeki őszinteséggel vizsgált lencsén keresztül mesél, hogy aztán segítséget nyújthasson mindenki számára. Kádár Annamária az ajánlójában pedig azt írta, hogy bár a könyv a veszteségről szól, mégis áthatja a remény és az életigenlés.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című kötete lett a hónap könyve.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a könyvekkel nyomozd ki a természet titkait!

A Szívünk rajta könyvei közül kiválasztottunk hármat, amelyek a természet megfigyelésére, titkainak kifürkészésére buzdít.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét