Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

Tóth Tamara: A manassé című könyv idén jelent meg az Underground Kiadó gondozásában.

Promóció |

Tamara 1992-ben született Budapesten, de élete jelentős részét Csongrádon töltötte, ahol jelenleg is él és alkot. Első írásaival már 9 éves korában kezdett foglalkozni, de ez akkoriban egy napló írásában jelent meg. Ugyan ekkor már megfogalmazódott benne, hogy az elsőszámú cél az első könyvének megszületése és kézben tartása, de erre 2021-ig várnia kellett.

Talán minden szerzőnek egy könyv megszületésénél az a legfontosabb, hogy egy önazonos és szórakoztató írás tudjon papírra vetni. Ez Tamaránál sem volt másképp, de elmondása szerint nem volt könnyű út idáig eljutni.

“Évekig nem volt olyan ötletem, ami megérdemelte volna, hogy egy kész kerek történet szülessen belőle. Leginkább csak nagyon sablonos sztorik jutottak eszembe, amiket még én sem olvastam vissza szívesen.”

Látva azért a végkifejlettet, mégis megszületett egy olyan sztori, amit érdemesnek gondolt a szerző.

“A manassé ötlete először a gimnázium utolsó évében 2010-2011 körül fogalmazódott meg bennem. Megszületett a fejemben egy olyan faj, akikben kétség nélkül képes voltam hinni. El is kezdtem írni, de a történet eleinte igazán lassan alakult ki. Rengetegszer átírtam, újra kezdtem az egészet hiszen az évek alatt sokat változtam, így maga a könyv is, és a szereplőim is meg kellett, hogy változzanak. Én nagyon sok esetben hangosan olvastam magamnak egy-egy részletet és ha nem tetszett, ahogy az én számból hangzik az adott mondat, akkor tudtam, hogy azt a szereplőm sem mondhatja. Sokszor hatalmas kihagyások is voltak abban, ahogy írtam, hiszen előfordult, hogy hónapokig egyetlen sort sem tettem hozzá, de valahogy mégis mindig visszakívánkoztam ahhoz, hogy befejezzem.”

Sokak számára egy könyv megírása egy élet munkája, de van, aki pár hónap alatt be tudja fejezni. Tamara egy kissé sokáig csiszolta első könyvének tartalmát, melyet végül már 2018 ban befejezett, de nem volt számára kellően megfelelő. Talán elkövette azt a hibát melyet sok szerzőtől hallottunk már, hogy az első verzió lett volna a tökéletes és azt kellett volna kiadatni, de vélhetőleg ez most nem így történt. Itt pont nem ezt volt a legfőbb gondolat, mivel azt szerette volna elérni, hogy ez egy szerethető történt legyen. Ami meg is valósult.


“Tudom, hogy a könyvem nem tökéletes, de annyi tökéletesre maszkolt dolog vesz már bennünket körül, hogy talán pontosan a tökéletlenségeiben rejtőzik az, amitől különleges. A hibáiban együtt szeretném, ha szeretnék, ahogyan engem is.”

Mindezek függvényében már csak az előtörténete alapján is a kifejezetten ajánlott olvasmányokhoz sorolhatnánk, de a történetben mindenki megtudja találni a számára kedves és önazonos tartalmakat.

A történet egy Axel nevű fiatal fiúról szól, aki egyetemi éveit tölti. A mindennapjai untatják, és az élete annyira megszokott mederben folyik, hogy az már kiábrándító. Persze az ő „megszokott medre” kicsit más, mint az embereké, ugyanis Axel nem tartozik közéjük. Manassénak született, ami egyet jelent azzal, hogy bár kívülről pontosan olyan, mint az emberek, belül valami nagyon is megkülönbözteti. A szavai szerint: „A manassék üresek. Díszes dobozban, selyemszalaggal átkötve, a semmi.”

Axel ebben a történetben az élete fordulópontjáról, a manassék különleges fajáról mesél, és a világról, az emberekről alkotott véleményét elmondja nekünk. Gondolatain keresztül mi is jobban elmélyedhetünk önmagunkban, és talán máshogy nézünk majd mindenki másra is.

A könyv iránt érdeklődők az alábbi oldalon tudhatnak meg további információt a könyvről: undergroundbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Miért jó és hogyan érdemes könyvet ajándékozni?

Valószínűleg sokan kaptak és adtak már ajándékba különböző könyveket életük során. Van, akinek az esetek többségében sikerül ideálisat választani, míg másoknak nehezebb eltalálni az ízlését, de emiatt ne rettenjünk el az ötlettől! Cikkünkben hozunk pár praktikus tippet, ami alapján a könyvvásárlás és ajándékozás egy szuper élmény lesz!

...
Promóció

Hogyan cseréljünk tintapatront a nyomtatónkban?

Mindössze néhány perces művelet, de néhány dologra fontos figyelni kell közben.

...
Promóció

Beszélgess könyvekről – beszélgess a világról!

Egy jó könyv új nézőpontokat mutat, és korábban ismeretlen témákról segít véleményt formálni, amit aztán jó másokkal is megvitatni, továbbgondolni. Ebből kiindulva hívta életre az Alexandra Kiadócsoport új, online közösségi kezdeményezését, a Moobius Könyvklubot.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.