Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

Tóth Tamara: A manassé című könyv idén jelent meg az Underground Kiadó gondozásában.

Promóció |

Tamara 1992-ben született Budapesten, de élete jelentős részét Csongrádon töltötte, ahol jelenleg is él és alkot. Első írásaival már 9 éves korában kezdett foglalkozni, de ez akkoriban egy napló írásában jelent meg. Ugyan ekkor már megfogalmazódott benne, hogy az elsőszámú cél az első könyvének megszületése és kézben tartása, de erre 2021-ig várnia kellett.

Talán minden szerzőnek egy könyv megszületésénél az a legfontosabb, hogy egy önazonos és szórakoztató írás tudjon papírra vetni. Ez Tamaránál sem volt másképp, de elmondása szerint nem volt könnyű út idáig eljutni.

“Évekig nem volt olyan ötletem, ami megérdemelte volna, hogy egy kész kerek történet szülessen belőle. Leginkább csak nagyon sablonos sztorik jutottak eszembe, amiket még én sem olvastam vissza szívesen.”

Látva azért a végkifejlettet, mégis megszületett egy olyan sztori, amit érdemesnek gondolt a szerző.

“A manassé ötlete először a gimnázium utolsó évében 2010-2011 körül fogalmazódott meg bennem. Megszületett a fejemben egy olyan faj, akikben kétség nélkül képes voltam hinni. El is kezdtem írni, de a történet eleinte igazán lassan alakult ki. Rengetegszer átírtam, újra kezdtem az egészet hiszen az évek alatt sokat változtam, így maga a könyv is, és a szereplőim is meg kellett, hogy változzanak. Én nagyon sok esetben hangosan olvastam magamnak egy-egy részletet és ha nem tetszett, ahogy az én számból hangzik az adott mondat, akkor tudtam, hogy azt a szereplőm sem mondhatja. Sokszor hatalmas kihagyások is voltak abban, ahogy írtam, hiszen előfordult, hogy hónapokig egyetlen sort sem tettem hozzá, de valahogy mégis mindig visszakívánkoztam ahhoz, hogy befejezzem.”

Sokak számára egy könyv megírása egy élet munkája, de van, aki pár hónap alatt be tudja fejezni. Tamara egy kissé sokáig csiszolta első könyvének tartalmát, melyet végül már 2018 ban befejezett, de nem volt számára kellően megfelelő. Talán elkövette azt a hibát melyet sok szerzőtől hallottunk már, hogy az első verzió lett volna a tökéletes és azt kellett volna kiadatni, de vélhetőleg ez most nem így történt. Itt pont nem ezt volt a legfőbb gondolat, mivel azt szerette volna elérni, hogy ez egy szerethető történt legyen. Ami meg is valósult.


“Tudom, hogy a könyvem nem tökéletes, de annyi tökéletesre maszkolt dolog vesz már bennünket körül, hogy talán pontosan a tökéletlenségeiben rejtőzik az, amitől különleges. A hibáiban együtt szeretném, ha szeretnék, ahogyan engem is.”

Mindezek függvényében már csak az előtörténete alapján is a kifejezetten ajánlott olvasmányokhoz sorolhatnánk, de a történetben mindenki megtudja találni a számára kedves és önazonos tartalmakat.

A történet egy Axel nevű fiatal fiúról szól, aki egyetemi éveit tölti. A mindennapjai untatják, és az élete annyira megszokott mederben folyik, hogy az már kiábrándító. Persze az ő „megszokott medre” kicsit más, mint az embereké, ugyanis Axel nem tartozik közéjük. Manassénak született, ami egyet jelent azzal, hogy bár kívülről pontosan olyan, mint az emberek, belül valami nagyon is megkülönbözteti. A szavai szerint: „A manassék üresek. Díszes dobozban, selyemszalaggal átkötve, a semmi.”

Axel ebben a történetben az élete fordulópontjáról, a manassék különleges fajáról mesél, és a világról, az emberekről alkotott véleményét elmondja nekünk. Gondolatain keresztül mi is jobban elmélyedhetünk önmagunkban, és talán máshogy nézünk majd mindenki másra is.

A könyv iránt érdeklődők az alábbi oldalon tudhatnak meg további információt a könyvről: undergroundbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Miért jó és hogyan érdemes könyvet ajándékozni?

Valószínűleg sokan kaptak és adtak már ajándékba különböző könyveket életük során. Van, akinek az esetek többségében sikerül ideálisat választani, míg másoknak nehezebb eltalálni az ízlését, de emiatt ne rettenjünk el az ötlettől! Cikkünkben hozunk pár praktikus tippet, ami alapján a könyvvásárlás és ajándékozás egy szuper élmény lesz!

...
Promóció

Hogyan cseréljünk tintapatront a nyomtatónkban?

Mindössze néhány perces művelet, de néhány dologra fontos figyelni kell közben.

...
Promóció

Beszélgess könyvekről – beszélgess a világról!

Egy jó könyv új nézőpontokat mutat, és korábban ismeretlen témákról segít véleményt formálni, amit aztán jó másokkal is megvitatni, továbbgondolni. Ebből kiindulva hívta életre az Alexandra Kiadócsoport új, online közösségi kezdeményezését, a Moobius Könyvklubot.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.