Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza kötete, Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT). A könyvet az őszi Margón mutatták be, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt Polcz Alaine arcairól és a fényképek történetéről. Hallgasd vissza a beszélgetést!

fk | 2021. december 01. |
 • Szabó T. Anna a beszélgetés elején elmondta, Az életed, Polcz Alaine határfeszegető könyv több okból is. Egyrészt, mert fotók vannak benne, másrészt pedig az őszintesége miatt, amely hasonlatos ahhoz az őszinteséghez, amit Polcz Alaine is megkockáztatott a legtöbb művében. „Nekem nagyon sok újat mondott ez a könyv.”
 • Szávai Gézát először a címről és az alcímről kérdezte, utóbbit (Asszony a hátországban) ugyanis provokatívnak tartotta, hiszen maga a szerző is arról írt a könyvben, hogy Polcz Alaine nem Mészöly hátországa volt, hanem egy szuverén alkotó.
SZÁVAI GÉZA
Az életed, Polcz Alaine - Asszony a hátországban
Pont Kiadó, 2021, 160 oldal
-
 • Szávai Géza elmondta, hogy a könyv címe és alcíme is utalás. Az egyik, az alcím Alaine legismertebb művére, az Asszony a frontonra utal, a másik pedig egy közösen készített kötetre, az Az életed, Bíró Bertára (aki Alaine gyerekkori barátja volt).
 • A könyvbe sok kis részlet, ugratás története belekerült. Szabó T. Anna az Arcok című fejezetet emelte ki és elmondta, számára a kötet egyik kulcsszava az arc, a másik a boltív volt.
 • Szávai Géza Polcz Alaine több arckifejezését is felidézte. Elmondta, hogy felesége számára a legjellegzetesebb Alaine-emlék a kuncogása. De beszélt arról is, hogy volt neki egy tipikusan pszichológus arckifejezése, akaratlanul is fölényes volt, amikor kutakodni akart. A barátnőire viszont másképpen nézett, őt például bosszantotta, amikor a feleségével, Ilonával kuncogva, jelentőségteljesen néztek egymásra.
 • A beszélgetésen szóba került a macskákhoz való viszony is, amiről nincs szó ebben könyvben, a Mészöly Miklósról készülő kötetben viszont lesz. „Mindannyiunkat egészen különös viszony fűzött a macskákhoz. Alaine-nek mindig volt macskája” – mesélte Szávai Géza.
 • Szabó T. Anna a kölcsönös szolgálat, az ugratások, bosszantások, odaadás, barátság, szerelem motívumait emelte ki a kötetből és elmondta, nagyon sok gyönyörű fénykép van benne, beleértve olyan intim pillanatokat is, mint az orrfújás vagy a nyelvnyújtó Polcz Alaine.

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?
Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT) egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

Tovább olvasok

 • Szóba került egy nagyon szép képsorozat is, a kikericses rét, amely Szabó T. Anna szerint lenyűgözően intim és túlvilágian gyönyörű. Szávai Géza el is mesélte, hogyan készültek a képek Kisorosziban, egy gyönyörű természetvédelmi körzetben, ahová ősszel gyakran elmentek négyesben, hogy megnézzék a kikericseket. Polcz Alaine azt kérte számon rajta, hogy mit vesz a felesége közelgő születésnapjára, majd győzködte, hogy legalább egy csokor viárgot vegyen. Szávai Géza ehelyett inkább úgy döntött, elviszi oda, ahol a világ legszebb virágai teremnek és neki adja a rétet. Így mentek el kikericseket szedni a rétre, Szávai pedig végig fotózott közben.
 • Kiderült az is, hogy a fényképezés mindig foglalkoztatta Szávai Gézát. Szerinte, amikor nem azzal foglalkozunk, hogy milyen nagy fotóművészek vagyunk, hanem csak egyszerűen képeket készítünk, a fotó is hozza az életet.
 • A kötetbe a saját családtörténete is bekerült, ami összefonódik Polcz Alaine-ék történetével. Szávai Géza elmondta, a maguk intimitásával szinte kényes, kényelmetlen zónákat érintő fényképeket is betett a kötetbe, de éppen azért, mert meg akarta mutatni,  milyen volt a viszony közöttünk.
 • Alaine és Ilona barátsága szinte sorsszerű volt, két nagyon sokat szenvedett nő, akik nagyon hamar egymásra találtak. Érzelgősségtől mentes, intim viszony volt köztük Szávai Géza szerint.
 • Már készülőben van a kötet párja, amely Mészöly Miklósról fog szólni és pont ugyanannyi oldal lesz, mint az Alaine-ről szóló könyv. A kérdésre, hogy hol tartanak a munkálatok, Szávai Géza azt mondta, túl sok a fotó, túl tág az élet, szelektálnia kell, de most éppen ezt csinálja.

Hallgasd vissza a beszélgetést: 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

A Nemes Nagy Ágnes-Lengyel Balázs és a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárok baráti levelezése felolvasószínházként kelt életre a Margón. Hallgass bele a Szorongatott idillbe!

...
Kritika

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

...
Beleolvasó

Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban

„Polcz Alaine-ről, egy nagy formátumú nőről, kiemelkedő személyiségről igaz és izgalmas képet adok úgy, hogy életét gyerekkorától haláláig fényképekkel követem, képaláírásokkal adatolom”. A változatosság bűvöletében alkotó Szávai Géza, ezzel a könyvvel is új műfajt teremt. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Kolozsi Orsolya

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé