Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza kötete, Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT). A könyvet az őszi Margón mutatták be, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt Polcz Alaine arcairól és a fényképek történetéről. Hallgasd vissza a beszélgetést!

fk | 2021. december 01. |
 • Szabó T. Anna a beszélgetés elején elmondta, Az életed, Polcz Alaine határfeszegető könyv több okból is. Egyrészt, mert fotók vannak benne, másrészt pedig az őszintesége miatt, amely hasonlatos ahhoz az őszinteséghez, amit Polcz Alaine is megkockáztatott a legtöbb művében. „Nekem nagyon sok újat mondott ez a könyv.”
 • Szávai Gézát először a címről és az alcímről kérdezte, utóbbit (Asszony a hátországban) ugyanis provokatívnak tartotta, hiszen maga a szerző is arról írt a könyvben, hogy Polcz Alaine nem Mészöly hátországa volt, hanem egy szuverén alkotó.
SZÁVAI GÉZA
Az életed, Polcz Alaine - Asszony a hátországban
Pont Kiadó, 2021, 160 oldal
-
 • Szávai Géza elmondta, hogy a könyv címe és alcíme is utalás. Az egyik, az alcím Alaine legismertebb művére, az Asszony a frontonra utal, a másik pedig egy közösen készített kötetre, az Az életed, Bíró Bertára (aki Alaine gyerekkori barátja volt).
 • A könyvbe sok kis részlet, ugratás története belekerült. Szabó T. Anna az Arcok című fejezetet emelte ki és elmondta, számára a kötet egyik kulcsszava az arc, a másik a boltív volt.
 • Szávai Géza Polcz Alaine több arckifejezését is felidézte. Elmondta, hogy felesége számára a legjellegzetesebb Alaine-emlék a kuncogása. De beszélt arról is, hogy volt neki egy tipikusan pszichológus arckifejezése, akaratlanul is fölényes volt, amikor kutakodni akart. A barátnőire viszont másképpen nézett, őt például bosszantotta, amikor a feleségével, Ilonával kuncogva, jelentőségteljesen néztek egymásra.
 • A beszélgetésen szóba került a macskákhoz való viszony is, amiről nincs szó ebben könyvben, a Mészöly Miklósról készülő kötetben viszont lesz. „Mindannyiunkat egészen különös viszony fűzött a macskákhoz. Alaine-nek mindig volt macskája” – mesélte Szávai Géza.
 • Szabó T. Anna a kölcsönös szolgálat, az ugratások, bosszantások, odaadás, barátság, szerelem motívumait emelte ki a kötetből és elmondta, nagyon sok gyönyörű fénykép van benne, beleértve olyan intim pillanatokat is, mint az orrfújás vagy a nyelvnyújtó Polcz Alaine.

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?
Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT) egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

Tovább olvasok

 • Szóba került egy nagyon szép képsorozat is, a kikericses rét, amely Szabó T. Anna szerint lenyűgözően intim és túlvilágian gyönyörű. Szávai Géza el is mesélte, hogyan készültek a képek Kisorosziban, egy gyönyörű természetvédelmi körzetben, ahová ősszel gyakran elmentek négyesben, hogy megnézzék a kikericseket. Polcz Alaine azt kérte számon rajta, hogy mit vesz a felesége közelgő születésnapjára, majd győzködte, hogy legalább egy csokor viárgot vegyen. Szávai Géza ehelyett inkább úgy döntött, elviszi oda, ahol a világ legszebb virágai teremnek és neki adja a rétet. Így mentek el kikericseket szedni a rétre, Szávai pedig végig fotózott közben.
 • Kiderült az is, hogy a fényképezés mindig foglalkoztatta Szávai Gézát. Szerinte, amikor nem azzal foglalkozunk, hogy milyen nagy fotóművészek vagyunk, hanem csak egyszerűen képeket készítünk, a fotó is hozza az életet.
 • A kötetbe a saját családtörténete is bekerült, ami összefonódik Polcz Alaine-ék történetével. Szávai Géza elmondta, a maguk intimitásával szinte kényes, kényelmetlen zónákat érintő fényképeket is betett a kötetbe, de éppen azért, mert meg akarta mutatni,  milyen volt a viszony közöttünk.
 • Alaine és Ilona barátsága szinte sorsszerű volt, két nagyon sokat szenvedett nő, akik nagyon hamar egymásra találtak. Érzelgősségtől mentes, intim viszony volt köztük Szávai Géza szerint.
 • Már készülőben van a kötet párja, amely Mészöly Miklósról fog szólni és pont ugyanannyi oldal lesz, mint az Alaine-ről szóló könyv. A kérdésre, hogy hol tartanak a munkálatok, Szávai Géza azt mondta, túl sok a fotó, túl tág az élet, szelektálnia kell, de most éppen ezt csinálja.

Hallgasd vissza a beszélgetést: 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

A Nemes Nagy Ágnes-Lengyel Balázs és a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárok baráti levelezése felolvasószínházként kelt életre a Margón. Hallgass bele a Szorongatott idillbe!

...
Kritika

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

...
Beleolvasó

Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban

„Polcz Alaine-ről, egy nagy formátumú nőről, kiemelkedő személyiségről igaz és izgalmas képet adok úgy, hogy életét gyerekkorától haláláig fényképekkel követem, képaláírásokkal adatolom”. A változatosság bűvöletében alkotó Szávai Géza, ezzel a könyvvel is új műfajt teremt. Olvass bele!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?