Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza kötete, Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT). A könyvet az őszi Margón mutatták be, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt Polcz Alaine arcairól és a fényképek történetéről. Hallgasd vissza a beszélgetést!

fk | 2021. december 01. |
 • Szabó T. Anna a beszélgetés elején elmondta, Az életed, Polcz Alaine határfeszegető könyv több okból is. Egyrészt, mert fotók vannak benne, másrészt pedig az őszintesége miatt, amely hasonlatos ahhoz az őszinteséghez, amit Polcz Alaine is megkockáztatott a legtöbb művében. „Nekem nagyon sok újat mondott ez a könyv.”
 • Szávai Gézát először a címről és az alcímről kérdezte, utóbbit (Asszony a hátországban) ugyanis provokatívnak tartotta, hiszen maga a szerző is arról írt a könyvben, hogy Polcz Alaine nem Mészöly hátországa volt, hanem egy szuverén alkotó.
SZÁVAI GÉZA
Az életed, Polcz Alaine - Asszony a hátországban
Pont Kiadó, 2021, 160 oldal
-
 • Szávai Géza elmondta, hogy a könyv címe és alcíme is utalás. Az egyik, az alcím Alaine legismertebb művére, az Asszony a frontonra utal, a másik pedig egy közösen készített kötetre, az Az életed, Bíró Bertára (aki Alaine gyerekkori barátja volt).
 • A könyvbe sok kis részlet, ugratás története belekerült. Szabó T. Anna az Arcok című fejezetet emelte ki és elmondta, számára a kötet egyik kulcsszava az arc, a másik a boltív volt.
 • Szávai Géza Polcz Alaine több arckifejezését is felidézte. Elmondta, hogy felesége számára a legjellegzetesebb Alaine-emlék a kuncogása. De beszélt arról is, hogy volt neki egy tipikusan pszichológus arckifejezése, akaratlanul is fölényes volt, amikor kutakodni akart. A barátnőire viszont másképpen nézett, őt például bosszantotta, amikor a feleségével, Ilonával kuncogva, jelentőségteljesen néztek egymásra.
 • A beszélgetésen szóba került a macskákhoz való viszony is, amiről nincs szó ebben könyvben, a Mészöly Miklósról készülő kötetben viszont lesz. „Mindannyiunkat egészen különös viszony fűzött a macskákhoz. Alaine-nek mindig volt macskája” – mesélte Szávai Géza.
 • Szabó T. Anna a kölcsönös szolgálat, az ugratások, bosszantások, odaadás, barátság, szerelem motívumait emelte ki a kötetből és elmondta, nagyon sok gyönyörű fénykép van benne, beleértve olyan intim pillanatokat is, mint az orrfújás vagy a nyelvnyújtó Polcz Alaine.

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?
Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT) egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

Tovább olvasok

 • Szóba került egy nagyon szép képsorozat is, a kikericses rét, amely Szabó T. Anna szerint lenyűgözően intim és túlvilágian gyönyörű. Szávai Géza el is mesélte, hogyan készültek a képek Kisorosziban, egy gyönyörű természetvédelmi körzetben, ahová ősszel gyakran elmentek négyesben, hogy megnézzék a kikericseket. Polcz Alaine azt kérte számon rajta, hogy mit vesz a felesége közelgő születésnapjára, majd győzködte, hogy legalább egy csokor viárgot vegyen. Szávai Géza ehelyett inkább úgy döntött, elviszi oda, ahol a világ legszebb virágai teremnek és neki adja a rétet. Így mentek el kikericseket szedni a rétre, Szávai pedig végig fotózott közben.
 • Kiderült az is, hogy a fényképezés mindig foglalkoztatta Szávai Gézát. Szerinte, amikor nem azzal foglalkozunk, hogy milyen nagy fotóművészek vagyunk, hanem csak egyszerűen képeket készítünk, a fotó is hozza az életet.
 • A kötetbe a saját családtörténete is bekerült, ami összefonódik Polcz Alaine-ék történetével. Szávai Géza elmondta, a maguk intimitásával szinte kényes, kényelmetlen zónákat érintő fényképeket is betett a kötetbe, de éppen azért, mert meg akarta mutatni,  milyen volt a viszony közöttünk.
 • Alaine és Ilona barátsága szinte sorsszerű volt, két nagyon sokat szenvedett nő, akik nagyon hamar egymásra találtak. Érzelgősségtől mentes, intim viszony volt köztük Szávai Géza szerint.
 • Már készülőben van a kötet párja, amely Mészöly Miklósról fog szólni és pont ugyanannyi oldal lesz, mint az Alaine-ről szóló könyv. A kérdésre, hogy hol tartanak a munkálatok, Szávai Géza azt mondta, túl sok a fotó, túl tág az élet, szelektálnia kell, de most éppen ezt csinálja.

Hallgasd vissza a beszélgetést: 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

A Nemes Nagy Ágnes-Lengyel Balázs és a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárok baráti levelezése felolvasószínházként kelt életre a Margón. Hallgass bele a Szorongatott idillbe!

...
Kritika

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

...
Beleolvasó

Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban

„Polcz Alaine-ről, egy nagy formátumú nőről, kiemelkedő személyiségről igaz és izgalmas képet adok úgy, hogy életét gyerekkorától haláláig fényképekkel követem, képaláírásokkal adatolom”. A változatosság bűvöletében alkotó Szávai Géza, ezzel a könyvvel is új műfajt teremt. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

A Disney+ sorozatot forgat a a Percy Jackson és az olimposziak című regényszériából. A hírt az író, Rick Riordan jelentette be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Podcast

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

Varró Attilával, a Volt egyszer egy Hollywood szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó?

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: A népmesék nem biztonságot adtak, hanem erőt, hogy megváltoztassam az életem

...
Ruff Orsolya

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller