Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza kötete, Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT). A könyvet az őszi Margón mutatták be, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt Polcz Alaine arcairól és a fényképek történetéről. Hallgasd vissza a beszélgetést!

fk | 2021. december 01. |
 • Szabó T. Anna a beszélgetés elején elmondta, Az életed, Polcz Alaine határfeszegető könyv több okból is. Egyrészt, mert fotók vannak benne, másrészt pedig az őszintesége miatt, amely hasonlatos ahhoz az őszinteséghez, amit Polcz Alaine is megkockáztatott a legtöbb művében. „Nekem nagyon sok újat mondott ez a könyv.”
 • Szávai Gézát először a címről és az alcímről kérdezte, utóbbit (Asszony a hátországban) ugyanis provokatívnak tartotta, hiszen maga a szerző is arról írt a könyvben, hogy Polcz Alaine nem Mészöly hátországa volt, hanem egy szuverén alkotó.
SZÁVAI GÉZA
Az életed, Polcz Alaine - Asszony a hátországban
Pont Kiadó, 2021, 160 oldal
-
 • Szávai Géza elmondta, hogy a könyv címe és alcíme is utalás. Az egyik, az alcím Alaine legismertebb művére, az Asszony a frontonra utal, a másik pedig egy közösen készített kötetre, az Az életed, Bíró Bertára (aki Alaine gyerekkori barátja volt).
 • A könyvbe sok kis részlet, ugratás története belekerült. Szabó T. Anna az Arcok című fejezetet emelte ki és elmondta, számára a kötet egyik kulcsszava az arc, a másik a boltív volt.
 • Szávai Géza Polcz Alaine több arckifejezését is felidézte. Elmondta, hogy felesége számára a legjellegzetesebb Alaine-emlék a kuncogása. De beszélt arról is, hogy volt neki egy tipikusan pszichológus arckifejezése, akaratlanul is fölényes volt, amikor kutakodni akart. A barátnőire viszont másképpen nézett, őt például bosszantotta, amikor a feleségével, Ilonával kuncogva, jelentőségteljesen néztek egymásra.
 • A beszélgetésen szóba került a macskákhoz való viszony is, amiről nincs szó ebben könyvben, a Mészöly Miklósról készülő kötetben viszont lesz. „Mindannyiunkat egészen különös viszony fűzött a macskákhoz. Alaine-nek mindig volt macskája” – mesélte Szávai Géza.
 • Szabó T. Anna a kölcsönös szolgálat, az ugratások, bosszantások, odaadás, barátság, szerelem motívumait emelte ki a kötetből és elmondta, nagyon sok gyönyörű fénykép van benne, beleértve olyan intim pillanatokat is, mint az orrfújás vagy a nyelvnyújtó Polcz Alaine.

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?
Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT) egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

Tovább olvasok

 • Szóba került egy nagyon szép képsorozat is, a kikericses rét, amely Szabó T. Anna szerint lenyűgözően intim és túlvilágian gyönyörű. Szávai Géza el is mesélte, hogyan készültek a képek Kisorosziban, egy gyönyörű természetvédelmi körzetben, ahová ősszel gyakran elmentek négyesben, hogy megnézzék a kikericseket. Polcz Alaine azt kérte számon rajta, hogy mit vesz a felesége közelgő születésnapjára, majd győzködte, hogy legalább egy csokor viárgot vegyen. Szávai Géza ehelyett inkább úgy döntött, elviszi oda, ahol a világ legszebb virágai teremnek és neki adja a rétet. Így mentek el kikericseket szedni a rétre, Szávai pedig végig fotózott közben.
 • Kiderült az is, hogy a fényképezés mindig foglalkoztatta Szávai Gézát. Szerinte, amikor nem azzal foglalkozunk, hogy milyen nagy fotóművészek vagyunk, hanem csak egyszerűen képeket készítünk, a fotó is hozza az életet.
 • A kötetbe a saját családtörténete is bekerült, ami összefonódik Polcz Alaine-ék történetével. Szávai Géza elmondta, a maguk intimitásával szinte kényes, kényelmetlen zónákat érintő fényképeket is betett a kötetbe, de éppen azért, mert meg akarta mutatni,  milyen volt a viszony közöttünk.
 • Alaine és Ilona barátsága szinte sorsszerű volt, két nagyon sokat szenvedett nő, akik nagyon hamar egymásra találtak. Érzelgősségtől mentes, intim viszony volt köztük Szávai Géza szerint.
 • Már készülőben van a kötet párja, amely Mészöly Miklósról fog szólni és pont ugyanannyi oldal lesz, mint az Alaine-ről szóló könyv. A kérdésre, hogy hol tartanak a munkálatok, Szávai Géza azt mondta, túl sok a fotó, túl tág az élet, szelektálnia kell, de most éppen ezt csinálja.

Hallgasd vissza a beszélgetést: 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

A Nemes Nagy Ágnes-Lengyel Balázs és a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárok baráti levelezése felolvasószínházként kelt életre a Margón. Hallgass bele a Szorongatott idillbe!

...
Kritika

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

...
Beleolvasó

Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban

„Polcz Alaine-ről, egy nagy formátumú nőről, kiemelkedő személyiségről igaz és izgalmas képet adok úgy, hogy életét gyerekkorától haláláig fényképekkel követem, képaláírásokkal adatolom”. A változatosság bűvöletében alkotó Szávai Géza, ezzel a könyvvel is új műfajt teremt. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

...
Gyerekirodalom

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

A Mágikus állatok iskolája című sorozatból eddig 12 kötet jelent meg magyarul, a szerző, Margit Auer pedig novemberben Budapestre látogat. Interjúnkban gyerekkori olvasásélményeiről és gyerekeknek szóló írástippekről kérdeztük, közben pedig kiderül az is, ő maga milyen mágikus állat bőrébe bújna a legszívesebben.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

...
Sándor Anna

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg