Benedek Ágota Margó

Testiséget, magányt, másságérzést dolgoznak fel Benedek Ágota és új kiadója regényei

A Margón mutatta be könyvét az új, független kiadó három szerzője: Benedek Ágota, Horváth András Dezső és Marton Krisztián. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Kiss Imola | 2023. november 15. |

A Molnár Geraldine által alapított Leányvállalat néhány hónapja indult, a független kiadó szórakoztató szépirodalommal és művészeti albumokkal foglalkozik. Benedek Ágota művészeti vezetőként, saját megfogalmazása szerint „irodalmi striciként”, illetve szerzőként is részt vesz a kiadó munkájában (erről a Könyves podcastban beszélt részletesebben). 

Benedek először felolvasott egy novellát harmadik, már a Leányvállalatnál megjelent könyvéből, az Akkor inkább már most megdöglök – Szubjektív ismeretterjesztőből. Majd beszélt a kiadó két másik igazolásáról, Marton Krisztiánról és Horváth András Dezsőről is, akiket korábban sorozatok forgatókönyvírójaként ismert meg, mindkettőjüket vicces, okos, érzékeny és őszinte íróként jellemezte. 

-Horváth András Dezső

Horváth András Dezső eredetileg a novelláival került a kiadó látóterébe, de aztán az első találkozáskor elmondta, hogy van egy karcosabb regényötlete is. Ez lett a Legjobban a nőktől féltem, egy férfi története, aki egy napon belül elveszíti a szüzességét, és egy utcai verekedésben majdnem halálra késelik. Emiatt

„a szexualitás és az erőszak elválaszthatatlanul összefonódik benne, és sok évig küzd, hogy ezt helyre tegye magában”,

foglalta össze könyvét Horváth. 

Marton Krisztián hasonló úton került a Leányvállalathoz. Bőgőmasina című regénye a félvér, meleg Marci története, akit a szerző szerint „nagyon mélyről mozgat az apátlanság”. A tökéletlen, örök optimista főhőssel könnyen azonosulhat bárki, akinek érzékenységét gyengeségnek bélyegzi a környezete, és akit a szeretetéhsége veszélyes helyekre sodor. 

-Marton Krisztián

Bár Benedek Ágota harmadik kötetében a korábbiakhoz képest jobban elrugaszkodott a saját életének eseményeitől, Horváth András Dezső és Marton Krisztián mindketten önéletrajzi ihletésű történettel debütálnak íróként. Erről az élményről Horváth azt mondta, „meglepő helyeken érinti meg az embert” munka közben a történet, Marton pedig nehéznek találta ugyan a folyamatot, de „egy utolsó kérődzésként” fogta fel. Szóba került még az, hogy hol húzták meg a határokat a valós események feldolgozásánál, hogy hogyan lehet őszinte, de nem pornográf szexjelenetet írni, hogy van-e az írásnak szorongásoldó ereje, és hogy mit szeretnének, milyen hatást váltson ki a könyvük az olvasókból.

Fotók: Nagy Attila

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tisza Kata: Hiába próbálunk normálisnak tűnni, nem fog sikerülni

Az őszi Margón mutatták be Tisza Kata Szakáll Péter illúziói című új kötetét, melynek központjában a társ- és kapcsolati függőségek állnak. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Nagy

Babarczy Eszter: A nők szavatossága lejár harmincévesen

Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című új kötetét a Margó harmadik napján mutatták be. A szerzővel Valuska László beszélgetett, szóba került az ötvenes nők láthatatlansága, a test „lerohadása”, a mélyszegénység és a romák integrációja is. 

...
Podcast

„Arrogáns dolog, hogy Európában még mindig ivóvízzel húzzuk le a vécét”

Jordán Ferenc új könyvének bemutatója az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon volt. A szerzővel Horváth Bence újságíró és Köves Alexandra ökológiai közgazdász beszélgetett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Olvass!
...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

...
Beleolvasó

Octavia E. Butler klasszikus sci-fijében az időutazás ára az egyik karod is lehet

Az 1979-ben megjelent Rokonság című sci-fi érzékenyen és eredeti módon vizsgálja a faji és nemi alapú identitás témáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy család nagy árat fizet a titkaiért – Olvass bele Adriana Trigiani regényébe!

Sokszínű, magával ragadó családregény a toszkán kézművesek három generációjáról és egy évtizedekig őrizgetett titokról. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...