Benedek Ágota Margó

Testiséget, magányt, másságérzést dolgoznak fel Benedek Ágota és új kiadója regényei

A Margón mutatta be könyvét az új, független kiadó három szerzője: Benedek Ágota, Horváth András Dezső és Marton Krisztián. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Kiss Imola | 2023. november 15. |

A Molnár Geraldine által alapított Leányvállalat néhány hónapja indult, a független kiadó szórakoztató szépirodalommal és művészeti albumokkal foglalkozik. Benedek Ágota művészeti vezetőként, saját megfogalmazása szerint „irodalmi striciként”, illetve szerzőként is részt vesz a kiadó munkájában (erről a Könyves podcastban beszélt részletesebben). 

Benedek először felolvasott egy novellát harmadik, már a Leányvállalatnál megjelent könyvéből, az Akkor inkább már most megdöglök – Szubjektív ismeretterjesztőből. Majd beszélt a kiadó két másik igazolásáról, Marton Krisztiánról és Horváth András Dezsőről is, akiket korábban sorozatok forgatókönyvírójaként ismert meg, mindkettőjüket vicces, okos, érzékeny és őszinte íróként jellemezte. 

-Horváth András Dezső

Horváth András Dezső eredetileg a novelláival került a kiadó látóterébe, de aztán az első találkozáskor elmondta, hogy van egy karcosabb regényötlete is. Ez lett a Legjobban a nőktől féltem, egy férfi története, aki egy napon belül elveszíti a szüzességét, és egy utcai verekedésben majdnem halálra késelik. Emiatt

„a szexualitás és az erőszak elválaszthatatlanul összefonódik benne, és sok évig küzd, hogy ezt helyre tegye magában”,

foglalta össze könyvét Horváth. 

Marton Krisztián hasonló úton került a Leányvállalathoz. Bőgőmasina című regénye a félvér, meleg Marci története, akit a szerző szerint „nagyon mélyről mozgat az apátlanság”. A tökéletlen, örök optimista főhőssel könnyen azonosulhat bárki, akinek érzékenységét gyengeségnek bélyegzi a környezete, és akit a szeretetéhsége veszélyes helyekre sodor. 

-Marton Krisztián

Bár Benedek Ágota harmadik kötetében a korábbiakhoz képest jobban elrugaszkodott a saját életének eseményeitől, Horváth András Dezső és Marton Krisztián mindketten önéletrajzi ihletésű történettel debütálnak íróként. Erről az élményről Horváth azt mondta, „meglepő helyeken érinti meg az embert” munka közben a történet, Marton pedig nehéznek találta ugyan a folyamatot, de „egy utolsó kérődzésként” fogta fel. Szóba került még az, hogy hol húzták meg a határokat a valós események feldolgozásánál, hogy hogyan lehet őszinte, de nem pornográf szexjelenetet írni, hogy van-e az írásnak szorongásoldó ereje, és hogy mit szeretnének, milyen hatást váltson ki a könyvük az olvasókból.

Fotók: Nagy Attila

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tisza Kata: Hiába próbálunk normálisnak tűnni, nem fog sikerülni

Az őszi Margón mutatták be Tisza Kata Szakáll Péter illúziói című új kötetét, melynek központjában a társ- és kapcsolati függőségek állnak. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Nagy

Babarczy Eszter: A nők szavatossága lejár harmincévesen

Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című új kötetét a Margó harmadik napján mutatták be. A szerzővel Valuska László beszélgetett, szóba került az ötvenes nők láthatatlansága, a test „lerohadása”, a mélyszegénység és a romák integrációja is. 

...
Podcast

„Arrogáns dolog, hogy Európában még mindig ivóvízzel húzzuk le a vécét”

Jordán Ferenc új könyvének bemutatója az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon volt. A szerzővel Horváth Bence újságíró és Köves Alexandra ökológiai közgazdász beszélgetett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Polc

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...

Irene Solà katalán falujában a legnagyobb bánat sem tudja felemészteni a reményt

...