Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatta be Bolyai címmel megjelent regényét Láng Zsolt. A két szálon futó történetből nemcsak a világhírű tudós, Bolyai János életét ismerhetik meg az olvasók, hanem rendhagyó módon a mű keletkezésének történetébe is bepillantást nyerhetnek. Az idén Aegon és Libri Irodalmi Díjra is jelölt mű kapcsán Valuska László beszélgetett a szerzővel Bolyai János életéről, a főhős pályájának és apjával való kapcsolatának nehézségeiről, az írói koncepcióról, illetve mű keletkezésének körülményeiről, hátteréről.

A Margó Fesztivál podcast-csatornáján a teljes beszélgetés visszahallgatható.

Fehér Adrienn | 2020. április 14. |

 • Láng Zsolt 1990-ben került Marosvásárhelyre. Itt, a Teleki Tékában találkozott először azzal a majd 12000 oldalnyi Bolyai kézirattal, amely az 1993-mas látogatása során Esterházyt is megihlette.
 • A  regény egy féléves svájci ösztöndíj és a frissen digitalizált Bolyai életmű hatására született.
 • Az írót az a világtan érdekelte, amit Bolyai igyekezett felállítani. Ennek megalkotása érdekében a tudós számos tudományágat tanulmányozott. A matematika mellett többek között a nyelvészet, a zeneelmélet, sőt a morálfilozófia is foglalkoztatta.
 • A világtan leírásához egyébként a legközelebb az a Lagrange-függvény áll, amellyel a szerző a svájci tartózkodása során meglátogatott CERN-központban találkozott.
 • A ösztöndíj időszakát írja le a keletkezéstörténeti szál. Ebben hangsúlyosan jelenik meg a magyar irodalmi élet, amely Láng Zsolt svájci tartózkodása során is számos szempontból meghatározó volt.
 • Az alkotási folyamatot egyfajta tipródás jellemezte. Mindenkinek más véleménye volt azzal kapcsolatban, hogyan kéne megírni a művet.
 • Bolyai életének egyik legfontosabb alakja apja, Bolyai Farkas. Apa és fia zsenialitásukban hasonlítanak, habitusukban azonban szöges ellentétei egymásnak. A kettejük közti kapcsolat egyszerre nagyon erős és konfliktusokkal terhelt.
 • A két Bolyai kapcsolatáról könnyű volt szabadon írni, mert erről, a hatalmas mennyiségű szakirodalom ellenére sincs kanonizált felfogás.
 • A két cselekményszál dinamikus kapcsolatban van egymással: míg Bolyai szála halványodik, az elbeszélőé egyre élesebben jelenik meg.
 • A regényben feltűnnek a krimi egyes műfaji elemei: Az elbeszélő mintegy nyomozóként jelenik meg a történetben. A nyomozás során, illetve annak hatására ő maga is megváltozik.
 • Bolyairól valójában nem készült arckép. A borítón lévő portré tehát nem hiteles, ellenben nagyon hasonlít Láng Zsolt érettségi képére.
 • A két szál fontos ellentéte, hogy míg Bolyai minél pontosabb számokkal és tényekkel igyekezett leírni az őt körülvevő világot, addig az elbeszélőt nyomozása során éppen a kutatási eredményeit megkérdőjelezése vezeti.
 • A regényt részben Svájcban, részben Kaliforniában írta a szerző. Mindkét hely nagy hatással volt rá, helyreállt benne egyfajta gyerekkori bizalom és itt értette meg azt is, hogy a világ nem ellenünk létezik.
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Bolyai akkora zseni volt, mint Einstein, mégis elfeledték

...
Nagy

Bolyai a mindent bevilágító értelemben bízott

...
Összekötve

Az Aegon Irodalmi Díjért versenyez a matematikus zseni története - Összekötve Lévai Balázzsal

Lévai Balázs ilmrendező és -producer az idei Aegon Irodalmi Díj zsűritagja. Láng Zsolt Bolyai című regényéről, a karantenlétről, korábbi munkáiról és jövőbeli terveiről is mesélt az Összekötve hétfői adásban.

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!