Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatta be Bolyai címmel megjelent regényét Láng Zsolt. A két szálon futó történetből nemcsak a világhírű tudós, Bolyai János életét ismerhetik meg az olvasók, hanem rendhagyó módon a mű keletkezésének történetébe is bepillantást nyerhetnek. Az idén Aegon és Libri Irodalmi Díjra is jelölt mű kapcsán Valuska László beszélgetett a szerzővel Bolyai János életéről, a főhős pályájának és apjával való kapcsolatának nehézségeiről, az írói koncepcióról, illetve mű keletkezésének körülményeiről, hátteréről.

A Margó Fesztivál podcast-csatornáján a teljes beszélgetés visszahallgatható.

Fehér Adrienn | 2020. április 14. |

 • Láng Zsolt 1990-ben került Marosvásárhelyre. Itt, a Teleki Tékában találkozott először azzal a majd 12000 oldalnyi Bolyai kézirattal, amely az 1993-mas látogatása során Esterházyt is megihlette.
 • A  regény egy féléves svájci ösztöndíj és a frissen digitalizált Bolyai életmű hatására született.
 • Az írót az a világtan érdekelte, amit Bolyai igyekezett felállítani. Ennek megalkotása érdekében a tudós számos tudományágat tanulmányozott. A matematika mellett többek között a nyelvészet, a zeneelmélet, sőt a morálfilozófia is foglalkoztatta.
 • A világtan leírásához egyébként a legközelebb az a Lagrange-függvény áll, amellyel a szerző a svájci tartózkodása során meglátogatott CERN-központban találkozott.
 • A ösztöndíj időszakát írja le a keletkezéstörténeti szál. Ebben hangsúlyosan jelenik meg a magyar irodalmi élet, amely Láng Zsolt svájci tartózkodása során is számos szempontból meghatározó volt.
 • Az alkotási folyamatot egyfajta tipródás jellemezte. Mindenkinek más véleménye volt azzal kapcsolatban, hogyan kéne megírni a művet.
 • Bolyai életének egyik legfontosabb alakja apja, Bolyai Farkas. Apa és fia zsenialitásukban hasonlítanak, habitusukban azonban szöges ellentétei egymásnak. A kettejük közti kapcsolat egyszerre nagyon erős és konfliktusokkal terhelt.
 • A két Bolyai kapcsolatáról könnyű volt szabadon írni, mert erről, a hatalmas mennyiségű szakirodalom ellenére sincs kanonizált felfogás.
 • A két cselekményszál dinamikus kapcsolatban van egymással: míg Bolyai szála halványodik, az elbeszélőé egyre élesebben jelenik meg.
 • A regényben feltűnnek a krimi egyes műfaji elemei: Az elbeszélő mintegy nyomozóként jelenik meg a történetben. A nyomozás során, illetve annak hatására ő maga is megváltozik.
 • Bolyairól valójában nem készült arckép. A borítón lévő portré tehát nem hiteles, ellenben nagyon hasonlít Láng Zsolt érettségi képére.
 • A két szál fontos ellentéte, hogy míg Bolyai minél pontosabb számokkal és tényekkel igyekezett leírni az őt körülvevő világot, addig az elbeszélőt nyomozása során éppen a kutatási eredményeit megkérdőjelezése vezeti.
 • A regényt részben Svájcban, részben Kaliforniában írta a szerző. Mindkét hely nagy hatással volt rá, helyreállt benne egyfajta gyerekkori bizalom és itt értette meg azt is, hogy a világ nem ellenünk létezik.
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Bolyai akkora zseni volt, mint Einstein, mégis elfeledték

...
Nagy

Bolyai a mindent bevilágító értelemben bízott

...
Összekötve

Az Aegon Irodalmi Díjért versenyez a matematikus zseni története - Összekötve Lévai Balázzsal

Lévai Balázs ilmrendező és -producer az idei Aegon Irodalmi Díj zsűritagja. Láng Zsolt Bolyai című regényéről, a karantenlétről, korábbi munkáiról és jövőbeli terveiről is mesélt az Összekötve hétfői adásban.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...

PODCAST: Mácsai Pál a Margó Extrában

...

PODCAST: Selyem Zsuzsa a Margón

...

PODCAST: Margó Extra Orvos-Tóth Noémivel

...

PODCAST: Péntek Orsolya a Margón

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.