Jón Kalman Stefánsson háromszor futott neki az Ástának

Jón Kalman Stefánsson háromszor futott neki az Ástának

Fordításról, a nagymamájáról és az írói hang kereséséről is mesélt Jón Kalman Stefánsson az őszi Margón, ahol Csuhai István faggatta, Ásta című regényéből pedig Kurta Niké olvasott fel. A teljes angol nyelvű beszélgetést végighallgathatjátok most.

Nyitókép: Posztós János/Margó

ro | 2021. november 17. |
Jón Kalman Stefánsson
Ásta
Ford: Egyed Veronika, Jelenkor, 2021, 516 oldal
-
 • Jón Kalman Stefánsson bocsánatkéréssel kezdte a beszélgetést, amiért kicsit késett a rendezvényről, és egy röpke egyperces novellát felvázolva elmesélte, hogy az étteremben, ahol a feleségével ettek, a pincér elfelejtett taxit hívni, majd vissza kellett menniük a szállodába, ahol újabb megpróbáltatások vártak rájuk.
 • Az író szerencsésnek nevezte magát, mert két csodálatos magyarországi kiadója (Jelenkor és Typotex), és két csodálatos fordítója is van (Patat Bence és Egyed Veronika). A jó fordítás minden írónak rendkívül fontos, hiszen az írók külföldön mit sem érnének nélkülük.
 • Költőként kezdte a pályát, három verseskötetet írt, majd 10 év múlva jelent meg az első regénye, és akkor még eszébe sem jutott, hogy fordításban is meg fognak jelenni a művei. Mindez viszont egyáltalán nem befolyásolja írás közben, hiszen amikor az ember ír, totálisan egyedül van. Írás közben nem lehet másra gondolni, például a külföldi megjelenésekre, mert az ember annyira elmerül magában a folyamatban. Így aztán nem kimondottan az izlandi vagy a magyar olvasóknak ír, csak ír – és nagyon boldog, ha a könyveit lefordítják más nyelvekre.
 • Magyarországon az egyik legnagyobb könyves sikere a Menny és pokol trilógia volt, amely eredetileg egy regénynek, és nem trilógiának készült („Általában mindig ez történik írás közben”). Soha nem írt még olyan regényt, amilyet eredetileg akart, mert örökké új, váratlan karakterek vagy helyszínek jelennek meg a fejében írás közben.
 • A Menny és pokol esetében az történt, hogy már az első könyv közepén járt, amikor rájött, hogy ebből két könyv lesz, majd a második közepén tartott, amikor rádöbbent, hogy három, a harmadik közepén pedig attól rettegett, hogy lesz egy negyedik kötet is.
 • Az Ástának háromszor futott neki: először 100 oldalt írt, de valami hiányzott, nem találta a megfelelő hangot, emiatt újrakezdte. De még akkor is hiányolt valamit, így újra elölről kezdte az egészet.
 • Az Ástából Kurta Niké olvasott fel, mégpedig azt a részt, ami a szexjelenettel zárul. Ennek kapcsán Stefansson elmondta, hogy szerinte politikáról és szexről a legnehezebb írni.
 • Kiderült, hogy tollal ír, nem azért, mintha ez jobb lenne, egyszerűen ez a módszere. Elég gyorsan ír, mindig valami új felbukkan, és az az érzése, ha tollat tart, akkor ezek a gondolatok, ötletek belefolynak a tollba, nincs ellenőrzése a dolog felett. Később persze a szöveget beviszi a gépbe. Stefansson amúgy annak a véleményének is hangot adott, hogy mindent összevetve az írók nem számítanak, csak a könyvek.
 • Az Ásta részben a saját családtörténetén alapul: a nagymamája is kisétált a család életéből, amikor a gyerekei (így az író anyja) még kicsik voltak. Alig tudott róla valamit, fiatal korában elítélte, később rájött, kell lennie valamilyen magyarázatnak, valami rejtett dolognak, amiért a nagymamája ezt tette. Azért is írta a könyvet, hogy megértse a motivációit, és hozzátette azt is, hogy szerinte fontosabb a megértés, mint az ítélkezés. Nem a nagymamájáról szól ez a könyv, de a cselekmény ezen az életrajzi szálon alapul.
 • Örül, ha az évekkel korábban írt könyvei jól teljesítenek, és bár szereti őket, a gyermekeinek tekinti őket, de igazán mindig az a könyve foglalkoztatja, amin éppen dolgozik, amiben épp elmerül.
 • Beszélt Izland elszigeteltségéről is, és viccesen hozzátette, azért is lehetett olyan jó irodalmuk, mert nem tudtak mást tenni, minthogy történeteket meséltek egymásnak.

Kapcsolódó cikkek
...
Írd meg Európát!

Jón Kalman Stefánsson: Nyári fény, aztán leszáll az éj [Írd meg Európát!]

Jón Kalman Stefánsson új könyvében a végtelen téli éjszakákon különös dolgok történnek egy nyugat-izlandi faluban. Olvass bele a Nyári fény, aztán leszáll az éjbe, írj róla recenziót és nyerje egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Hírek

Márciusban jön Jón Kalman Stefánsson új könyve!

Menny és pokol-trilógia szerzőjének új regénye, az Ásta, egy izgalmas felnövéstörténet, amely egyszerre szól a szeretet sürgető vágyáról és az arra való képtelenségről.

...
Podcast

Jón Kalman Stefánsson: Az nem jó könyv, ami nem mozgat meg

Jón Kalman Stefánsson egy csapásra meghódította a a magyar olvasókat. A Menny és Pokol-trilógia a természet, a halál és az irodalom regénye. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon az izlandi emberekről, a vallásról és a skáldskapur-ról is mesélt a szerző. Podcast.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Hírek
...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Akár félmillió eurót is fizethetnek egy XV. századi francia szakácskönyvért

...
Hírek

Csontváry- és Gulácsy-kiállítás nyílik, megmutatjuk a két festőt versekben

...
Hírek

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét