Piroch Gábor: „Rossz gyerek voltam, és talán most épp emiatt vagyok itt”

Piroch Gábor: „Rossz gyerek voltam, és talán most épp emiatt vagyok itt”

Piroch Gábor Donár, a Gyöngyház hercege című, a Boook gondozásában megjelent illusztrált kalandregényét az őszi Margón mutatták be. A szerzőt és Várai Artúr illusztrátort Vallyon Nikoletta kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

Fotó: Posztós János/ MÜPA

vn | 2024. január 08. |

A Kalamaru-szigetek rejtett világának nyugalmát kincskereső kalózok zavarják meg, de Donárnak, a gyöngyhalász fiúnak köszönhetően hoppon maradnak. Donár, aki beszél az állatok nyelvén, éjszakánként egy visszatérő álmot lát: tündérszépségű lány úszik felé a kristálytiszta vízben, hosszú haja hullámokat vet aranypikkelyekkel borított testén, és segítséget kér. A lányt, akit Limának hívnak, Baktaar, az Óceánia vizeinek lakóit rettegésben tartó rémséges szörnyeteg tartja fogva, ezért Donár Kapibarával a vízi disznóval, Kakaduval, a papagájjal, és emberbarátaival, Millával és Kharuuval útnak indul, hogy megmentse őt. Eközben Clay Smith, az angol haditengerészet kadétja a világ másik felén indul kalandra, hogy rég elveszett apját felkutassa, ám az Esmeralda hadihajón egy potyautas is megbújik.

Piroch Gábor nevét a moziból ismerhetjük, ahol világsztárokat felvonultató filmek tucatjaiban láthattuk már kaszkadőrként. Ez alkalommal más oldaláról mutatkozik be: 17. században játszódó, fordulatos története a különböző kultúrákat képviselő emberek találkozásáról, a barátságról, a kitartásról és az egymás iránti szeretet erejéről szól.

Piroch Gábor
Donár, a Gyöngyház hercege
Ill. Várai Artúr, Boook, 2023, 111 oldal
-

Piroch Gábor többkötetes szerző, viszont a Donár, a Gyöngyház hercege az első műve, amiben nem ő a főszereplő. Mint a bemutatón kiderült, az állatok nyelvét értő és beszélő hősről szóló történet szinopszisa már a kilencvenes évek óta a fejében volt. A sztoriról, aminek az utazás a fő motívuma, Piroch elárulta, hogy a kultúrák különbözőségei, valamint a történelmi és fiktív szálak találkozásai is fontos elemei.

A történet szereplőit Várai Artúr illusztrációi keltik életre, aki a rajzolás során olyan ősképekből táplálkozott,

mint A kincses sziget diafilm, a Moby Dick vagy a Hét tenger ördöge.

Piroch Gábor 1969 óta ötven éven át kaszkadőrködött, és kaszkadőr-szakértőként jelenleg is aktív. Több hajózós kalandfilmben – így A kalózok szigete címűben is ‒ dolgozott, és természetesen a friss kötetbe beépítette a forgatásokon szerzett élményeit és tapasztalatait. Várai Artúr is megerősítette, hogy roppant filmszerű a szöveg, Piroch pedig úgy látja, a könyvbe került grafikák pompásan kiszolgálják a sztorit, és arról is beszélt, hogy eleve mozgóképre írta a kisregényt, amelynek két folytatása is várható.

A kötetbemutatón a szerző nemrégiben befejezett forgatókönyvéről, illetve kamaszkori csínytevéseiről is szó esett.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Baráth Katalin: Ha nem boldog egy romantikus regény vége, az szépirodalom

Baráth Katalin Aki gróf úr akar lenni című, a Gabo gondozásában megjelent regényét az őszi Margón mutatták be. A szerzőt Hudácskó Brigitta kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

...
Nagy

Baráth Katalint az érdekelte, milyen regényt írt volna Jane Austen, ha Magyarországon él

A Margó fesztivál utolsó napján Baráth Katalin Aki gróf úr akar lenni című regényéről Hudácskó Brigitta beszélgetett a szerzővel, szó esett Tulipános Fanfanról, lecsúszott grófkisasszonyokról és egy, az országot romlásba taszító merénylet tervéről is.

Nyitókép: Csibi Szilvia / MÜPA

...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én