Baráth Katalint az érdekelte, milyen regényt írt volna Jane Austen, ha Magyarországon él

Baráth Katalint az érdekelte, milyen regényt írt volna Jane Austen, ha Magyarországon él

A Margó fesztivál utolsó napján Baráth Katalin Aki gróf úr akar lenni című regényéről Hudácskó Brigitta beszélgetett a szerzővel, szó esett Tulipános Fanfanról, lecsúszott grófkisasszonyokról és egy, az országot romlásba taszító merénylet tervéről is.

Nyitókép: Csibi Szilvia / MÜPA

Rátkai Zsófi | 2023. október 18. |
Baráth Katalin
Aki gróf úr akar lenni
Gabó Kiadó, 2023, 403 oldal
-

Baráth Katalin író-történész rendkívül megterhelő időszakon van túl. Az elmúlt hat hónapban a felnőtteknek szóló regénye mellett a Pagony Kiadónál is új kötettel jelentkezett (Gőzgépek és pomponlányok). Az Aki gróf úr akar lenni című romantikus kalandregénye 1812-ben játszódik. A történet szerint Helén, az elszegényedett grófkisasszony és Bojtár Vince jobbágyi sorból származó titkár szövetkezik, hogy érdekházasságot kötve mindketten javítsanak sorsukon, és megakadályozzanak egy merényletet, amely pusztulásba taszítaná az országot.

Az, hogy Baráth Katalin rendhagyó módon romantikus regényt írt, újdonság, hiszen eddig krimik, valamint egy sci-fi és több történelmi regény szerzőjeként tartották számon. Hudácskó Brigitta szerint úgy tűnik, Baráth Katalin lubickol az „elsőkönyves” szerepben, hiszen a romantikus műfaj ugyan távol állt tőle, de vállalta a kihívást és sikerrel teljesítette. A szerző elmondta, abból indult ki, hogy bármit írt is eddig, „mainstream” lett, írásait elfogadta az irodalmi közeg, így ezúttal is elszántan vetette bele magát az új feladatba. Gyermekkorában lelkesedett Fekete Tulipánért, majd később Zorróért és Tulipános Fanfanért is, és mivel általában arról ír könyvet, amiről ő is olvasni szeretne,

nekiállt a romantikus regénynek.

A feladatban azt is izgalmasnak találta, hogyan lehet egy olyan drámának fenntartani a feszültségét, aminek tudjuk a végét, méghozzá a boldog végkifejletet. „Aminek nem boldog a vége és nem vicces, az már nem is szépirodalom” ‒ jegyezte meg ironikusan, azt is hozzátéve még, hogy „na, most be is soroltam a könyvemet”. Ehhez kapcsolódóan elmesélte, hogy különböző pályázatokra szokott vígjátékot írni, a színpadon előadott műveivel kapcsolatban pedig érdekes tapasztalat volt számára, hogy a közönség nem nevetett ott, ahol szerinte kellene, ott viszont igen, ahol a megítélése szerint nem kéne – vagyis más az, ami a szerzőnek és a közönség számára vicces.

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]
Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

Tovább olvasok

Hudácskó Brigitta arra is kíváncsi volt, hogy a Dávid Veron-könyvekhez képest mostani regény miért játszódik egy századdal hamarabb. A szerző elmondta, hogy felébredt benne a régenskori románc utáni vágy, és az érdekelte, hogy könyveket írt volna Jane Austen, ha Magyarországon él.

-

Fotó: Csibi Szilvia / MÜPA

Ezután a romantikus irodalom és az ebből készülő sorozatok reneszánszáról esett szó, említésre került a Bridgerton család, ami talán közrejátszott abban, hogy Baráth megírja az új regényét. Ahogy a széria is egy alternatív valóságot mutat be, ugyanúgy a könyv sem törekedett a történelmi hűségre. A szerzőnek szüksége volt rá, hogy néhol megmásítsa az események menetét, hogy a szereplők sorsa a tervei szerint alakuljon. Baráth Katalin ezen a ponton megemlítette Széchenyi István naplóját is, kiemelve, hogy az abban olvasottak után ő már nem lepődik meg semmin. Máskor olyan feljegyzéseket talált béketárgyalásokon megtörtént pajzán esetekről,

amiket nehéz lett volna elképzelnie.

Végül szóba került a regényben szereplő álarcos alak, aki Fekete Rigó néven hölgyeket ment meg, továbbá Baráth Katalin azt is elárulta, szeretne folytatást a regényének, mert úgy érzi, ebben a kötetben bizonyos szereplők nincsenek megfelelően kidolgozva. Rengeteg ötlete van, kit és hogyan lehet még jobban árnyalni, elképzelése szerint ezzel a következő évben elkészül.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Baráth Katalin Afázia című regénye elsősorban szórakoztatni akar [PODCAST]

A nyári Margó Fesztiválon Kánai András beszélgetett Baráth Katalinnal Afázia című regényéről. A beszélgetést most visszahallgathatod, cikkünkben pedig összeszedtük az izgalmas gondolatokat.

...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

...
Hírek

Baráth Katalin alternatív Magyarországán az amerikaiak lettek a megszállók

Baráth Katalin október 23-án tette elérhetővé Alabama Jean című kriminovelláját. Meggyilkolt asszony, rejtélyek sora, alternatív Magyarország.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Nagy

Monumentális, melegszívű, szellemes – így emlékeztek híres írók Paul Austerre

A nagy amerikai író, Paul Auster halála az egész irodalmi világot megrendítette. Mások mellett IanMcEwan, Joyce Carol Oates és Richard Powers is megemlékezett róla, de magyar fordítóját is megkérdeztük arról, hogyan látta őt. 

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan készüljünk fel a magyarérettségire? (podcast)

...
Vass Norbert

„Még mindig őrült vagyok, talán őrültebb mint valaha” – Paul Auster, az író, aki rábízta magát a véletlenre

...
Könyves Magazin

Ezt senki nem mondta – Péterfy-Novák Éva: Az írás gyógyít