Baráth Katalin: Ha nem boldog egy romantikus regény vége, az szépirodalom

Baráth Katalin: Ha nem boldog egy romantikus regény vége, az szépirodalom

Baráth Katalin Aki gróf úr akar lenni című, a Gabo gondozásában megjelent regényét az őszi Margón mutatták be. A szerzőt Hudácskó Brigitta kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

Nyitókép: Csibi Szilvia / MÜPA

vn | 2023. december 20. |


Mialatt Angliában Jane Austen a legújabb regényét körmöli, addig Magyarországon egy balsorsú grófkisasszonyt csak a házasság menthet ki szorult helyzetéből. Ám a kisasszony legalább olyan makrancos, mint amilyen ágrólszakadt. A szomszéd kastély urának jobbkezét, egy fortélyos, közrendű férfit szintén csak házasság segíthet hozzá, hogy följebb kapaszkodjon a ranglétrán. Ám a férfi legalább olyan csapodár, mint amilyen becsvágyó. Ők ketten talán megakadályozhatják a merényletet, amely végveszélybe sodorná az országot. Nincs visszaút: együtt kell menekülniük kémek, titkos társaságok és egyéb ármányok – no meg az esküvő fenyegetése elől.

Baráth Katalin nyolcadik regényében kaland, intrika és csipkelődő főhősök várnak minden olvasót, aki szívesen elmerülne egy színes és derűs történelmi mesében.

Baráth Katalin
Aki gróf úr akar lenni
Gabo, 2023, 403 oldal
-

„Szeretek elsőkönyves lenni” – válaszolta Hudácskó Brigitta kérdésére Baráth Katalin az őszi Margó Fesztiválon tartott kötetbemutatón, amikor szóba került, hogy több műfajban megmérette már magát, illetve gyerek- és ifjúsági könyveket is írt.

Romantikus kötete azonban korábban nem jelent meg. Ennek kapcsán a szerző megjegyezte:

„minden egyéb, amivel eddig foglalkoztam, mainstream lett, és emiatt nem jelent már különösebb merészséget krimit, illetve sci-fit írni”.

Megtudtuk, hogy a 18. század első felében játszódó romantikus történelmi kalandregényéhez Alain Delon A fekete tulipánja, a Zorro-epizódok, valamint az Indiana Jones-filmek jelentettek inspirációt – vagyis olyan történelmi kulissza előtt zajló történetek, amik lendületesek, igényesek és van bennük humor.

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását
Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel (kritikánk ITT, beleolvasó ITT) . A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

Tovább olvasok

Baráth Katalin a magyar irodalomban nem találkozott hasonlóval, emiatt kihívást látott egy efféle kötet elkészítésében.

„Sokszor megírom azt, amit el szeretnék olvasni” – árulta el.

Íróként kifejezetten foglalkoztatta, miként lehet fordulatokkal megtölteni egy olyan történetet, aminek kezdettől tudjuk a végét. „Amikor nem boldog egy romantikus regény befejezése, azt hívjuk szépirodalomnak” – adott szellemes definíciót.

Baráth Katalint az érdekelte, milyen regényt írt volna Jane Austen, ha Magyarországon él
Baráth Katalint az érdekelte, milyen regényt írt volna Jane Austen, ha Magyarországon él

A Margó fesztivál utolsó napján Baráth Katalin Aki gróf úr akar lenni című regényéről Hudácskó Brigitta beszélgetett a szerzővel, szó esett Tulipános Fanfanról, lecsúszott grófkisasszonyokról és egy, az országot romlásba taszító merénylet tervéről is.

Nyitókép: Csibi Szilvia / MÜPA

Tovább olvasok

A kötetbemutatón kiderült, hogy a Dávid Veron-könyvekhez képest miért játszódik a mostani regény egy századdal korábban, szó esett a régenskori románc, illetve az azt feldolgozó, illetve továbbgondoló sorozatok reneszánszáról, megtudtuk, miről írt volna Jane Austin, ha Magyarországon él, végül a regényben szereplő álarcos alakról, Fekete Rigóról is kiderült néhány dolog.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Baráth Katalin, Juhász Viktor és Farkas Veronika az idei Zsoldos-díjasok

Az Ellenpont fantasztikus minifesztiválon kiosztották a 2022-es Zsoldos Péter-díjat.

...
Podcast

Baráth Katalin Afázia című regénye elsősorban szórakoztatni akar [PODCAST]

A nyári Margó Fesztiválon Kánai András beszélgetett Baráth Katalinnal Afázia című regényéről. A beszélgetést most visszahallgathatod, cikkünkben pedig összeszedtük az izgalmas gondolatokat.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán