Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

Budapestet járva, térképét tanulmányozva azonnal leolvasható, milyen fontos szerepet játszottak a férfiak a főváros történelmében, hiszen számos utca, tér, intézmény őrzi nevüket. De hol voltak a nők? Őket keressük Ruff Orsolya és Szeder Kata most induló Budapesti nők című podcastsorozatában.

Könyves Magazin | 2024. június 20. |

Budapest a 19. század végén, a 20. század elején igazi világvárossá vált, és életét, arculatát, mindennapjait nagyban meghatározták női lakói – ami még akkor is igaz, ha egészen mostanáig híres közterületeit főként férfiakról nevezték el. A podcastból kiderül, miként hatottak a nők a városra és hagyták rajta kéznyomukat? Milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik a város?

A podcastsorozat tartalmából 

Mit engedhetett meg magának például egy úrilány a századfordulón, kik voltak azok, akik művészi pályára léphettek, és milyen nyilvános tereken fordulhattak meg az igazi Édes Annák? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a főváros valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Milyen írott és íratlan elvárások, szabályok határozták meg életüket  és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a rendszereket szétfeszíteni, lazítani? Egyáltalán, kik voltak a budapesti nők?

Hatrészes sorozatunk valamennyi adása egy-egy sztereotípiából indul ki, és az évszázadok során kialakult klasszikus női szerepeket, billogokat vizsgálja: a tökéletes anya és társ szerepében tündöklő jó feleségeket, a kikezdhetetlen úrinőket, a kényszerből vagy önként szakmát választó karrieristákat, a fényes mindennapok kulisszái mögé rejtett láthatatlan nőket és a társadalmi normákkal dacoló lázadó lányokat.

Szakértő vendégeinkkel igyekszünk atomjaira szedni ezeket a skatulyákat és megnézni, mikor és milyen előítéletekkel kellett megküzdenie a nőknek, ezek hogyan és miért működtek. Kik ők? 

  1. Czingel Szilvia néprajzkutató-kultúrantropológussal,
  2. Fónagy Zoltán történésszel,
  3. Simonovics Ildikó művészettörténész-muzeológussal,
  4. Svégel Fanni etnográfussal,
  5. Szabó Dominika kommunikációs szakemberrel, egyetemi oktatóval
  6. Szécsi Noémi íróval

Mindezt pedig irodalmi szövegrészletekkel is illusztráljuk Nagypál Gábor és Petrik Andrea színművészek tolmácsolásában.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.

A sorozat további epizódja:

A jó feleségek

Az úrinő

A karrierista nő

A lázdadó lányok

A láthatatlanok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milyen volt az igazi Édes Annák élete?

Budapesti nők címmel új olvasókör indul a Tompa17-ben. Az első olvasmány Kosztolányi Dezső egyik leghíresebb regénye, az Édes Anna lesz.

...
Hírek

Tóth Krisztina Akváriumában hogyan préselődnek bele saját sorsukba az emberek? [Budapesti nők]

Tóth Krisztina első regénye, a 2013-as megjelenésű Akvárium lesz a Budapesti nők című olvasókör márciusi olvasmánya a Tompa17-ben.

...
Hírek

A női psziché mélyére vezet Kádár Erzsébet [Budapesti nők]

Szegénységbe süllyedt úriasszonyok, egyedülálló nők, cselédlányok, művészként boldogulni próbáló asszonyok - megannyi nőalak, akiknek éles kontúrját biztos kézzel rajzolta fel novelláiban Kádár Erzsébet. Az utolsó őzbak című kötete lesz a Budapesti nők olvasókör májusi olvasmánya a Tompa17-ben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.