Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

Nemrég illusztrált, díszdobozos változatban vehették kezükbe az olvasók Bíró Szabolcs első történelmi regényét. A Non nobis Domine újbóli megjelenése kapcsán az őszi Margón Venczel-Tóth Evelin kérdezte a szerzőt és Várai Artúr illusztrátort. Most a teljes beszélgetést meghallgathatod.

Nyitókép: Kováts Zsófi

vn | 2023. december 04. |

1292. Bátor Vilmos keresztes lovag huszonhárom év után hazatér a Szentföldről a Magyar Királyságba, hogy szárnyai alá vegye unokaöccsét, akiben a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét látja. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni növendékét, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre: titkos éjszakai párbajt vív, útonállókkal harcol, súlyos sebet kap, majd tiltott szerelembe esik egy fogadós lányával. Amikor pedig III. András halála után véres trónharcok veszik kezdetüket, csakhamar a fiatal,

feltörekvő nápolyi királyjelölt, Anjou Károly környezetében találja magát.

A Non nobis Domine a lovaggá nevelkedő Attila szemén keresztül mutatja be a XIII. és XIV. század fordulójának háborúit, az Árpád-ház kihalását követő kegyetlen éveket, egy új uralkodói dinasztia felemelkedését és a Templomos Lovagrend bukását. Bíró Szabolcs első történelmi regényét olvasva kibontakozik előttünk a magyar középkor sáros, véres, mégis levendulaillatú világa. Az Anjouk-sorozat előzménye nemrég illusztrált, díszdobozban jelent meg, Várai Artúr grafikáival. A szerzővel és az illusztrátorral Venczel-Tóth Evelin beszélgetett a Margó Irodalmi Fesztiválon.

Bíró Szabolcs
Non nobis Domine
Ill. várai Artúr, Athenaeum, 2023, 832 oldal
-

A kötetbemutatón Bíró Szabolcs aláhúzta, hogy virágkorát éli a történelmi regény, és örömmel nyugtázta, hogy évente bukkannak fel új szerzők itthon is. Megtudtuk, hogy 2008-ban határozta el: a keresztes lovagokról ír majd regényt, amelyet az eredetileg tervezett pár hónap helyett több mint négy év alatt sikerült befejeznie. A szerző beszélt a „szakirodalmazásról” és a forráskritikáról, a kútfők fikcióvá írásának lehetőségéről, valamint arról is, miért fontos számára, hogy a legapróbb részletek tekintetében is kompromisszummentes legyen. Szó esett a női szereplők beemelésének munkálatairól, a szövegtől való eltávolodásról és arról is,

hogy a szerzőnek mennyire kell magával szemben kegyetlennek lennie.

Megtudhattuk továbbá, hogy Várai Artúr a Siófok és Budapest közötti vonatutakon olvasta végig a regényt, illetve, hogy a Non nobis Domine illusztrálása volt eddigi pályájának legkedvesebb és egyben legnehezebb munkája is. A beszélgetésből kiderült, hogy bár eredetileg 16 kép készítéséről szólt a megállapodás, végül közel ötven grafit-, illetve tusrajz készült. Várai Artúr kiemelte, mennyire hálás azért, hogy a legtöbb megrendelésével szemben ezúttal nem kellett sietnie, és arra is kitért,

hogy véleménye szerint miért passzol a szöveghez az általa választott technika.

A kötetbemutatón szó esett továbbá a szerző hagyományőrzőként szerzett tapasztalatairól, a történelmi újrajátszó csoportokban tevékeny barátaitól kapott segítségről, lovasíjászokról, fityulákról és vesszőtegezekről, egy ponton pedig a XIV. századi fehérneműdivatra is kitértek a beszélgetők.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

A Margó Fesztiválon mutatták be a Bestiarium Hungaricumot, mely a magyar hiedelmek természetfeletti erejű állatait, szörnyeit és más lényeit gyűjti össze. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs: Ötödik parancsolat - részlet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én