Baráth Katalin Afázia című regénye elsősorban szórakoztatni akar [PODCAST]

A nyári Margó Fesztiválon Kánai András beszélgetett Baráth Katalinnal Afázia című regényéről. A beszélgetést most visszahallgathatod, cikkünkben pedig összeszedtük az izgalmas gondolatokat.

Simon Eszter | 2022. március 22. |

  • Kánai azzal a kérdéssel indította a beszélgetést, hogy a szerző a történelmi krimi világa után miért fordult a science fiction műfajához. Baráth azt mondta, régóta érezte, hogy váltani szeretne, és hozzátette, a döntésben kiadója (Agave Kiadó) is biztatta. 
  • Kánai felhozta, hogy a közvélemény általában nem fogadja jól, ha egy író váltogat a műfajok között és arra volt kíváncsi, hogy ez milyen hatással volt Baráthra. A szerző nevetve azt válaszolta, hogy ezzel nem foglalkozott, mert őt boldoggá tette az írás, főleg mivel régóta várt egy olyan témára, ami mellett hosszan képes kitartani. 
BARÁTH KATALIN
Afázia
Agave Könyvek, 2021, 336 oldal
-
  • Kánai hangsúlyozta, hogy a szerző olyan szavakkal teremt varázslatos hangulatot, amelyektől az olvasó elhiszi, hogy a történet a jövőben játszódik, és arra is kíváncsi volt, hogy honnan jöttek ezek a szavak. A szerző azt mondta: “A történelmi regények írása során már megtanultam, hogy az évszámokkal óvatosan kell bánni. Sokat gondolkoztam, hogy mennyi neologizmust tegyek bele, mert aki nem olvas science fictiont, annak idegennek hathatnak ezek a szavak.”  
  • Kánai ezután arról kérdezte a szerzőt, hogy kinek szánta a regényt. Baráth azt mondta, magából indult ki, és olyan könyvet akart írni, amit ő is szívesen olvasna. A szerző úgy fogalmazott, “Belépő szinten is működik a kötet, és ha valaki látott science fiction filmet, akkor nem lesz probléma a könyv megértésével sem”.  

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását
Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel (kritikánk ITT, beleolvasó ITT) . A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

Tovább olvasok

  • Kánai később visszatért a neologizmusokhoz, és arra volt kíváncsi, hogy ez kihívást jelentett-e az írónak. Baráth azt mondta, élvezte, és mivel már négy történelmi krimi van mögötte, úgy gondolta nem lesz problémája egy specifikus világ megteremtésével. Írás közben azonban rájött, hogy a science fiction világát sokkal nehezebb megalkotni, mivel a saját nyelvteremtő képességre és fantáziájára kellett hagyatkoznia, és minden apró részletet észben kellett tartani. 
  • Kánai végül hangsúlyozta, hogy tetszett neki, hogy a kötet elhatárolódik a politikától és az olyan utópikus elemektől, amelyek arra utalnak, hogy mi lesz a magyarokkal négyszáz év múlva. A szerző erre azt mondta, az aktualitás mindig nagyon mulandó, illetve a könyv műfaját nem arra kell használni, hogy egy problémát járjon körül, hanem szórakoztatnia kell. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.