KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Bodor Emese Réka: After(life)party [Képalá]

Képalá |

A szag szinte elviselhetetlen. Izzadtság, sör-és húgyszag keveredik nyomasztóan az Old Spice és olcsó parfüm illatával, filterig leégett cigaretták műanyagízű füstje jár kéz a kézben a fű tömény aromájával. 
Persze ez csak azt zavarja, akinek nem zsibbad még minden sejtje, vagy nem ég vörösen a nyálkahártyája a mosdóban, bankkártyával kicsíkozott, sebtiben felszívott kokaintól; a tolongás epicentrumában, a testek dühös egymásnak csapódásában és szétválásában pedig már nincsenek is különálló szagok. A nemi, etnikai és osztálybeli különbségek elmosódnak, a tömeg egyetlen, üvöltő szörnyeteg pulzáló szívkamrája, amiben stroboszkópok villódzanak hányingerkeltően. Tűpupillájú, sápadt arcokat fest színesre az ultraviola és a neonkék. Minden villanás egy-egy pillanatot betonoz az éjszakába. 
A szakadt pólók alá vérvörös körmű kezek nyúlnak, a zene dübörgése kitölti és túlfeszíti a dobhártyákat, inger-töltényeket lő minden neuronba. Itt-ott verekedések törnek ki, zavargások a testben, a résztvevők oda sem figyelve kenik szét vad, eksztatikus arcukon a vörösbarnára száradt vért. Mindenki egyetlen, pattanásig feszült idegként remeg, és tátott szájjal fókuszál a pontra, ahol minden összefut, a pókháló közepére: a fényben úszó, mocskos színpadra. 
Odafent, a vakító reflektorok kereszttüzében, Beethoven belekezd a IX. szimfóniába.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Ládai Eszter: Két szó kellene [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Papp Ákos: Reklamáció [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Győry Domonkos: Pogo, popo go [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.