Az unortodox könyvek szabadították fel Deborah Feldmant - Összekötve Gyuricza Eszterrel

Az unortodox könyvek szabadították fel Deborah Feldmant - Összekötve Gyuricza Eszterrel

Deborah Feldman 2012-ben megjelent memoárja egy extrém körülmények között zajló identitáskeresés története. A már megjelenésekor is népszerűvé vált Unortodox című kötet, a belőle készült Netflix sorozattal ismét berobbant a köztudatba. Most pedig végre a magyarul is elolvashatjuk a szokatlan vallomást. Gyuricza Eszterrel, a Libri Kiadó kiadóvezetőjével a világsikerű kötet kapcsán a szerző útkereséséről, motivációiról, a kötetben feltáruló zárt világ sajátosságairól beszélgettünk az Összekötve szerdai műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 14. |

  • Deborah Feldman regénye személyes vallomás: egy család, egy közösség, egy szabadulás története. Egy modernkori női sorsot, az élete feletti kontroll megszerzését, saját hangjának, identitásának keresését mutatja be. A kötet egy nagyon univerzális tapasztalatot ír le: az útkeresés nehézségeivel életünk különböző szakaszaiban mind szembesülünk. A főszereplőnek pedig ezzel az alapvető emberi problémával egy nagyon sajátos vallási közösség keretein belül kell megküzdenie.
Deborah Feldman
Unortodox - A másik út - Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek
Libri Könyvkiadó, 2020, 395 oldal
  • A kötet a szatmári haszidok zárt világába enged betekintést, amelyben az általuk elfogadott egyetlen út, az isteni elvárásoknak való megfelelés és az ezt biztosító nagyon határozott szabályok a közösség minden tagjának életét meghatározzák. Itt nemcsak a külsőségeket korlátozzák, hanem bizonyos könyvek olvasását, sőt az angol nyelv és a szavak egy részének használatát is tiltják. Ezáltal pedig nemcsak a külvilágot zárják el hermetikusan magukat, hanem saját valóságuk számos elemére sem tudnak reflektálni. Az én szerepe náluk teljesen elhanyagolható, a közösség mindenek felett áll: egyfajta börtön ez, amelyből csak nagyon súlyos döntések meghozásával lehet kitörni.
  • A kötet azt mutatja be, hogyan jut el a főszereplő annak felismeréséhez, elfogadásához, hogy nem csak egyetlen igaz út létezik. A regény központi konfliktusát az adja, hogy a főszereplő személyisége nem egyezik a közösség által számára felkínált szerepekkel, értékrendekkel: mindent megtesz azért, hogy megfeleljen az elvárásoknak, végül mégis be kell látnia, ezekkel sosem lesz képes azonosulni. A regény éppen azzal lép át a szabadulástörténet keretein, hogy a főszereplő alapvetően családja, közössége elfogadásáért, szeretetéért küzd: próbálkozásainak sikertelensége adja a történet tragikumát. Az olvasás és az írás jelentette számára az egyetlen kiutat a magányból: 

a könyvek által fért hozzá a kinti világhoz, és saját történetének megírásával indult el az identitáskeresés ösvényein.

  • A szerző identitáskerese a mai napig sem zárult le, vallja legújabb, Exodus című kötetében, amely a közösség elhagyását követő új életét mutatja be. A remélhetőleg magyarul is nemsokára megjelenő regényben szeretettel tekint vissza családjára és a maga mögött hagyott sajátos világra. Teszi mindezt annak ellenére is, hogy a közösséggel való szakítás nyomán a családi kapcsolatok teljes megszűnését és az őt ért támadásokat is fel kellett dolgoznia.
  • Az Unortodox kötet személyes vallomásán keresztül egy nagyon szokatlan világ jelenik meg. Szeretünk hinni társadalmaink szabadságában, nyitottságában, ha jobban megnézzük saját valóságunkat, mégis rájövünk, mi is ugyanúgy korlátok között élünk.
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az Unortodox hőse feláldozott mindent, hogy szabad lehessen

Deborah Feldman nagy vihart kavaró önéletrjazi könyvéből, az Unortodoxból a Netflix készített sorozatot. Olvass bele!

...
Hírek

Az Unortodox írója szerint mindenki kíváncsi a lázadókra

A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban, és mindössze tizenhét éves volt, amikor férjhez kellett mennie. A diszkfuncionális kapcsolat minden értelemben megbénította, Deborah viszont úgy döntött, hogy maga mögött hagy mindent és szabad embernek neveli a fiát. Történetét Unortodox című könyvében írta meg, amiből a Netflix forgatott sorozatot.

...
Nagy

Unortodox minden vakon követett mítosz - Maradj otthon #49

Csupán egy jó mítosz kell és máris a kezedben lehet egy egész közösség! A recept pofonegyszerű: végy egy adag sokszorosan traumatizált és/vagy kétségbeesett embert, ígérj nekik megváltást, és bármit is teszel, követni fognak mindaddig, amíg képes vagy velük valóságként elfogadtatni saját fikciódat.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen.