Te is keresed a helyed? ‒ Olvass bele Tallér Edina párkapcsolati road movie-jába!

Te is keresed a helyed? ‒ Olvass bele Tallér Edina párkapcsolati road movie-jába!

A Jóemberek gazdag iróniával, a főváros és vidék között tévelygő szereplők életén keresztül festi meg Magyarországot. Van esély a hazatalálásra? Működhet úgy egy párkapcsolat, ha senki sem tudja, hol a helye? Olvasd el a Prae gondozásában megjelent regény egy részletét!

Könyves Magazin | 2024. május 18. |

Margit és Dénes átlagos budapesti házasok szokványos lakótelepi élettel, látszólag csekély igényekkel és vágyakkal, rég elfeledett és elfojtott álmokkal, soha meg nem valósított tervekkel, rendben lévő párkapcsolattal. Amikor az asszony idős édesanyja meghal, nekivágnak Kiskunhalasnak, ám útközben lerobbannak a parányi Jakabszálláson, és egy ideig ott ragadnak.

Tallér edina
Jóemberek
Prae, 2024
-

A helyi pacalozó tulajdonosa, Nyúzó Jóska, a titkait féltve őrző böllér, akit sérült arca miatt csak Idegzsábának hívnak, és az őket mindenhová követő vén albínó ikerpár, a Jolikák sorsdöntő módon sodródnak bele Margiték életébe. A kialakult helyzetben a párnak szembesülnie kell vele, hogy az utazás és a folyvást kiújuló viták, veszekedések, kicsinyes csetepaték mellett valami más,

meghatározóbb dolog is történt velük.

A szerző kiváló humorral és gazdag iróniával festi meg a fővárosi és vidéki Magyarország jelenét és közelmúltját. Az egzisztenciális és a generációkon átívelő szorongás, álmok és valóság, hűtlenség és magány, és persze a vágy egy jobb, tartalmasabb életre egyszer s mindenkorra eldönti, a főhősök merre tartanak útjukon, és vajon közös-e az út. Tallér Edina regénye beültet a hátsó ülésre, hogy aztán együtt vágjunk neki a párkapcsolati road tripnek, egyenesen Jacobsville felé.

Tallér Edina: Jóemberek (részlet)

Tizennyolcadik fejezet, amelyben megbolondulnak a neurotranszmitterek

Nem tudtam, mi hiányzik, mondja Idegzsába, amikor meglátja Margitot az ajtóban. Gyere be! Sarkon fordul, elindul a nappali felé, félvállról még visszaszól. Tudod a járást.

Margit kimerült, túl fáradt ahhoz, hogy megsértődjön, ahhoz meg főleg, hogy kikérje magának ezt a fogadtatást. Megkönnyebbül, hála járja át szívét, amint meglátja a férfi fura arcát. Mintha baltával faragták volna ki, gondolja Margit, én még ennél szebbet nem láttam, az egyik szeme sír, a másik nevet. A nő úgy érzi, az idők kezdete óta ismeri ezt az embert, és most, hogy végre ajtót nyitott neki, ő hazaért. Több mint egy órát kóválygott a faluszéli kockaházak között, mire rátalált. Közben bőrig ázott, Dénest hívta vagy hússzor.

Annyira tipikus, ha szükség lenne rá, nem lehet elérni.

Margit először dühöngött, hangosan káromkodott, aztán sírt, végül elvesztette minden reményét, rettegve bóklászott az erdő szélén a koromsötétben. Megkeresem Sanyit. Hol vagy, Sanyi? Hol a házad?

Hogyan juthattam odáig, hogy egyetlen ismerősöm, barátom sincs a környéken, akit felhívhatnék vész esetén?, kérdezte magától az elmúlt egy órában többször. Meghalt anyám, nincsen itt senkim, nem ide tartozom. Mondjuk, máshol sincs senkim. Árva vagyok. Talán Dénes? Ki az a Dénes, és ki vagyok én?

A magányos asszony elkeseredve tévelygett a jakabszállási sötét pusztaságban, és egyre feleslegesebb kérdéseket tett fel magának. Kinek hiányoznék, ha meghalnék? Ki sírna utánam? Mit tettem hozzá a világhoz?

Ki fog emlékezni rám?

Végre megtaláltalak, gondolta, amint a férfi ajtót nyitott.

– Meg sem kérdezed, hogy kerülök ide?

– Azt tegnap óta tudom, hogy kerültél ide, de azt tényleg nem értem, miért nem mész már haza. – A férfi igyekezett szenvtelennek tűnni, nem akarta, hogy Margit észrevegye, ő nagyon is örül a váratlan látogatásnak. Ránéz az órájára. Elmúlt este nyolc. – Lekésted az utolsó buszt?

– Mondhatjuk így is. – Margit leroskad a kanapéra és csendesen sírni kezd.

– Azért nehogy elkezdjél pityeregni, nem bírom, ha egy nő sír – mondja a férfi szelíden. – Na, nem kell azért elkeseredni, nincs semmi baj. – Néhány másodpercig tanácstalanul figyeli a nőt. – Én nem értem, hogyan sikerült lekésni azt a buszt, amikor csak néhány lépést kellett volna megtenned egyenesen a megállóig. Mi történt? Amikor elköszöntünk, még teljesen normálisnak tűntél. – Zsebkendőt nyújt. – És hol a jósitenfaszában van ilyenkor a férjed?

Meg vagytok ti zavarodva?

Margit bólogat, hogy igen, igen, meg van őrülve, azt sem tudja, mi történik vele, minden olyan furán alakul, ő azért indult el Pestről, hogy hazamenjen, az anyja üres lakását kitakarítsa, meghirdesse eladásra, aztán tessék, itt van, azt sem tudja, hol van, hol a férje, hol az élete, rossz oldalon várta a buszt, úgy érzi magát, mint aki csapdába esett és sohasem szabadul.

– És különben meg azt sem tudom, hogy kerülök ide hozzád, egyáltalán, ki vagy te és mit akarsz tőlem. – Könnyek között a férfi szemébe néz. Idegben meghűl a vér, veszélyt érez, akárcsak reggel vagy gyerekkorában a javítóban. Megint kezdi, fut át az agyán. Én mit akarok tőle? Ez a nő nem normális, ilyet én eddig csak filmben láttam. – Már azt hittem, meghalok az út szélén – zárja le a panaszáradatot Margit.

Üss vagy fuss, villan át a férfi agyán a neurotranszmitterek üzenete.

– Azért meg ne haljál nekem – mondja a nőnek, de nem néz rá. Erősen gondolkodik, mit mondhatna még, hogyan tudná kézben tartani a dolgok irányítását. Ösztönösen érzi, nem szabad ránéznie a nőre, amíg el nem dönti, mi legyen. Vigye el Halasra? Ajánlja fel, hogy itt aludhat? Hívja fel a bolond asszony bolond férjét? Mi legyen?

– És mielőtt bekopogtam volna hozzád, átment előttem egy fekete macska – mosolyodik el Margit. – Ez mit jelenthet vajon?

– Azt, hogy még nem adtam kaját a Sárinak, és itt ólálkodik a ház körül – válaszol a férfi. Megkönnyebbül. Időt nyert. Amíg előveszi a macskatápot és ad enni a cicának, tovább agyalhat, mi legyen a folytatás.

– Vagy azt, hogy hiba van a mátrixban – nevet Margit. Láthatóan megnyugodott már, kifejezetten jól érzi magát a férfi szobájában. Kényelmesen hátradől.

– Hű, ez az este így elég kemény lesz – mondja a férfi, és ő is nevet. – Szerintem te még részeg vagy.

– Meglehet – mosolyog sejtelmesen Margit. Keresztbe teszi a lábát.

Tavaszi Margó
Tallér Edina Jóemberek című regényét május 23-án, 20.30-kor mutatják be a Tavaszi Margó Hajó színpadán. A szerzővel György Alida beszélget. További részletek ITT

Nyitókép: Szöllősi Mátyás

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó András regénye egy kumisz szagú, groteszk road movie, a főszerepben egy berber törpével

Attila hun király idején forrong a világ, az akkori eseményeket pedig Zerkó meséli el, aki kalandos élete során volt rabszolga és isten, udvari bohóc és börtöntöltelék, cirkuszi látványosság és hímringyó - legfőképpen pedig szemtanúja Róma, Bizánc és a hunok küzdelmének. Olvass bele Cserna-Szabó András új regényébe!

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

Párkapcsolatban élni jó, de nem mindig könnyű, és van, hogy kudarcot vall minden próbálkozás. Szakítás után az emberek többsége persze elmereng azon, vajon mit ronthatott el. Öt könyvet ajánlunk, amik segíthetnek feltárni a problémákat. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!