Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Az életkor alapú előítéletekről, az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is szó esett tegnap, Tisza Kata Egyedül című esszéregényének (olvass bele ITT) margós bemutatóján. A szerzőt Illés Andrea kérdezte.

Fotó: Posztós János

Forgách Kinga | 2021. október 18. |
TISZA KATA
Egyedül
Scolar, 2021, 320 oldal
Tisza Kata: Egyedül

Zenével indult Tisza Kata új esszéregényének, az Egyedülnek a margós bemutatója: Víg Mihály és Menyhárt Jenő játszottak. Az est moderátora Illés Andrea volt, aki elsőként azt kérdezte a szerzőtől, miért őket hívta meg erre az estére, mi a szerepe ezeknek a számoknak az öregedésről szóló kötet bemutatóján. Tisza Kata válaszában a zene identitásképző szerepéről beszélt, arról, hogy a zene milyen fontos eleme annak, hogy kik vagyunk mi. Ő ezeket a számokat rengeteget hallgatta 14 éves korában Marosvásárhelyen, jóval később pedig egy életkrízis idején futott bele egy Balaton-koncertbe, amikor is soha nem tapasztalt erővel törtek rá ezek a dalok, olyanok voltak számára, mint egy identitás- vagy időkapszula, mintha visszanyerte volna saját magát.

-

A beszélgetés során elhangzott, hogy az Egyedül hátterében egy doktori kutatás áll, amely az ageizmust, az életkor alapú előítélet témáját vizsgálta. Fölmerült, hogy fiatalon őt miért foglalkoztatta az öregedés. Tisza Kata azt mondta, ennek a gyökere a múltban keresendő: gyerekkorában, a 80-as évek Romániájában sokat volt egyedül, mert sokan kivándoroltak, a szülei pedig éjjel-nappal dolgoztak. Ebben az időszakban rendszeresen bóklászott parkokban és sok idős embert látott egyedül ücsörögni. Ekkor kezdte el foglalkoztatni, hogy milyen lehet az élet második felében egyedül maradni. Erős rokonságot érzett velük, hiszen tulajdonképpen ő is egyedül volt. „Ha valamitől nagyon félek, belemegyek” – mondta, hozzátéve, hogy emögött az az elképzelés áll, hogy amikor majd eljön az idő, amikor aktuális lesz a probléma, addigra már fel fog készülni rá.

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást
Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

Tovább olvasok

Az öregedéssel kapcsolatban említette, hogy jelenleg az a nehéz, hogy nincs olyan társadalmi háló, ami biztosítaná a körülményeket a méltó emberi életvéghez, ezt a saját családjában is megtapasztalta. Az öregség elmondása szerint sokáig nem volt tematizálva a pszichológiában, ezért is akart vele foglalkozni, egy hiánytémát keresett. Szó esett arról is, hogy az öregedésről úgy szoktunk beszélni, mintha az ránk nem vonatkozna, elidegenítjük magunktól. Tisza Kata szerint az ageizmus, hogy öregedni rossz, beépül a bőrünk alá gyerekkorunktól kezdve (ld. vasorrú bába és hasonlók), ami ahhoz vezet, hogy nem alakul ki védekezési mechanizmus bennünk és ez később akár időskori öngyűlöletet is okozhat. A szerző arról is beszélt, hogy Magyarországon elég magas a frusztráció az időskorral kapcsolatban (pl. az egészségügy és a nyugdíjrendszer miatt), ez pedig szintén erősíti a marginalizációt, az előítéleteket és a diszkriminációt. „Szorulunk ki a peremre, ahogy nő az életkorunk.” Ennek kapcsán szó esett a férfiak és a nők közti különbségekről is az életkor alapú előítéletek terén. Tisza Kata szerint elvileg nem kellene különbség legyen a nemek közt, de a társadalomban mégis van, mert különböző attribútumokat társítunk a nemekhez. A nőknek a legfőbb értéke a társadalmi megítélés szerint a külsejükhöz és a reprodukciós képességükhöz tartozik, míg a férfiaknál a hatalomhoz, a státuszhoz, az anyagiakhoz. A nőknél ezek az „értékek” az életkor haladtával csökkennek, módosulnak vagy eltűnnek, míg a férfiaknál akár erősödhetnek is. 

„Ez az öregedés kettős mércéje.”

Illés Andrea azt is említette, hogy először megijedt az Egyedül címtől, mert az egyedülléthez sokan negatív képzeteket társítanak. Tisza Kata szerint az egész ageizmus-jelenség hátterében ott lapul az ember egzisztenciális szorongása, a halálfélelem. De a szorongás mértékét meghatározza az ember kapcsolatainak minősége is. Ugyanakkor nem mindenkinek adatik meg, hogy párban éljen, az életközép felé beindulnak a veszteségek és az élet második felében sokan vannak egyedül. A társadalmi megítélés ráadásul az egyedüllétet stigmatizálja, főként a nőknél. Tisza Kata elmondta, az zavarta, hogy a legtöbb irodalom a társas létet teszi meg referenciapontnak, és mindent, ami attól eltérő, problematikusnak állít be és ez sok emberben nyomást okoz, ami igaztalan választásokra késztethet. „Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet, szerettem volna elvenni a megítélés súlyát” – fogalmazta meg, kiemelve, hogy ez is egy életszakasz, aminek sokszor megvan a jótékony hatása is, ez a felkészülés ideje a következő etapra. Az életközép táján beköszöntő krízisek ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy úgy éljünk, ahogy igazán szeretnénk.

-

A beszélgetés vége felé a könyv felépítése is szóba került. Tisza Kata elmondta, hogy egy idősödő pszichológusnő beszél a történetben. Mint mondta, a műfajjal mindig bajban van, hiányérzete van, ha csak tiszta szakirodalmat próbál írni és akkor is, ha tiszta irodalmat. Éppen ezért idővel úgy döntött, nem kell választania, megengedi magának mindkettőt, a tudományos háttér felhasználásával az érzelmekről is ír. A kutatónő alakja mögött így ott húzódnak a doktori kutatásai, ugyanakkor az elbeszélő saját gyásza is megjelenik, és a kettő dialógusából áll össze a könyv. Az Egyedül éppen ezért – ahogyan a legtöbb könyve – egy mély krízisből indul, és aztán a főszereplő a tudomány erejéhez nyúl, hogy kiutat találjon.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

...
Podcast

Tisza Kata: Aki hazudik, az semmit sem tart tiszteletben, ami te vagy (PODCAST)

Tisza Kata tavaly megjelent könyvében azt járta körbe, hogy vajon meghaladható-e a sérült kötődésmintázat, amely összetéveszti a szeretetet a bántalmazással. Hallgassatok bele a Kékre szeretenibe!

...
Nagy

Tisza Kata az érzelmi bántalmazás témáját járja körbe új regényében

Miért tévesztjük össze a bántalmazást a szeretettel? Erről szól Tisza Kata új könyve, amelyet tegnap mutattak be a Margón az Anna and the Barbies közreműködésével. Nézzétek vissza a zenés felolvasást!

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.