Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Az életkor alapú előítéletekről, az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is szó esett tegnap, Tisza Kata Egyedül című esszéregényének (olvass bele ITT) margós bemutatóján. A szerzőt Illés Andrea kérdezte.

Fotó: Posztós János

Forgách Kinga | 2021. október 18. |
TISZA KATA
Egyedül
Scolar, 2021, 320 oldal
Tisza Kata: Egyedül

Zenével indult Tisza Kata új esszéregényének, az Egyedülnek a margós bemutatója: Víg Mihály és Menyhárt Jenő játszottak. Az est moderátora Illés Andrea volt, aki elsőként azt kérdezte a szerzőtől, miért őket hívta meg erre az estére, mi a szerepe ezeknek a számoknak az öregedésről szóló kötet bemutatóján. Tisza Kata válaszában a zene identitásképző szerepéről beszélt, arról, hogy a zene milyen fontos eleme annak, hogy kik vagyunk mi. Ő ezeket a számokat rengeteget hallgatta 14 éves korában Marosvásárhelyen, jóval később pedig egy életkrízis idején futott bele egy Balaton-koncertbe, amikor is soha nem tapasztalt erővel törtek rá ezek a dalok, olyanok voltak számára, mint egy identitás- vagy időkapszula, mintha visszanyerte volna saját magát.

-

A beszélgetés során elhangzott, hogy az Egyedül hátterében egy doktori kutatás áll, amely az ageizmust, az életkor alapú előítélet témáját vizsgálta. Fölmerült, hogy fiatalon őt miért foglalkoztatta az öregedés. Tisza Kata azt mondta, ennek a gyökere a múltban keresendő: gyerekkorában, a 80-as évek Romániájában sokat volt egyedül, mert sokan kivándoroltak, a szülei pedig éjjel-nappal dolgoztak. Ebben az időszakban rendszeresen bóklászott parkokban és sok idős embert látott egyedül ücsörögni. Ekkor kezdte el foglalkoztatni, hogy milyen lehet az élet második felében egyedül maradni. Erős rokonságot érzett velük, hiszen tulajdonképpen ő is egyedül volt. „Ha valamitől nagyon félek, belemegyek” – mondta, hozzátéve, hogy emögött az az elképzelés áll, hogy amikor majd eljön az idő, amikor aktuális lesz a probléma, addigra már fel fog készülni rá.

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást
Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

Tovább olvasok

Az öregedéssel kapcsolatban említette, hogy jelenleg az a nehéz, hogy nincs olyan társadalmi háló, ami biztosítaná a körülményeket a méltó emberi életvéghez, ezt a saját családjában is megtapasztalta. Az öregség elmondása szerint sokáig nem volt tematizálva a pszichológiában, ezért is akart vele foglalkozni, egy hiánytémát keresett. Szó esett arról is, hogy az öregedésről úgy szoktunk beszélni, mintha az ránk nem vonatkozna, elidegenítjük magunktól. Tisza Kata szerint az ageizmus, hogy öregedni rossz, beépül a bőrünk alá gyerekkorunktól kezdve (ld. vasorrú bába és hasonlók), ami ahhoz vezet, hogy nem alakul ki védekezési mechanizmus bennünk és ez később akár időskori öngyűlöletet is okozhat. A szerző arról is beszélt, hogy Magyarországon elég magas a frusztráció az időskorral kapcsolatban (pl. az egészségügy és a nyugdíjrendszer miatt), ez pedig szintén erősíti a marginalizációt, az előítéleteket és a diszkriminációt. „Szorulunk ki a peremre, ahogy nő az életkorunk.” Ennek kapcsán szó esett a férfiak és a nők közti különbségekről is az életkor alapú előítéletek terén. Tisza Kata szerint elvileg nem kellene különbség legyen a nemek közt, de a társadalomban mégis van, mert különböző attribútumokat társítunk a nemekhez. A nőknek a legfőbb értéke a társadalmi megítélés szerint a külsejükhöz és a reprodukciós képességükhöz tartozik, míg a férfiaknál a hatalomhoz, a státuszhoz, az anyagiakhoz. A nőknél ezek az „értékek” az életkor haladtával csökkennek, módosulnak vagy eltűnnek, míg a férfiaknál akár erősödhetnek is. 

„Ez az öregedés kettős mércéje.”

Illés Andrea azt is említette, hogy először megijedt az Egyedül címtől, mert az egyedülléthez sokan negatív képzeteket társítanak. Tisza Kata szerint az egész ageizmus-jelenség hátterében ott lapul az ember egzisztenciális szorongása, a halálfélelem. De a szorongás mértékét meghatározza az ember kapcsolatainak minősége is. Ugyanakkor nem mindenkinek adatik meg, hogy párban éljen, az életközép felé beindulnak a veszteségek és az élet második felében sokan vannak egyedül. A társadalmi megítélés ráadásul az egyedüllétet stigmatizálja, főként a nőknél. Tisza Kata elmondta, az zavarta, hogy a legtöbb irodalom a társas létet teszi meg referenciapontnak, és mindent, ami attól eltérő, problematikusnak állít be és ez sok emberben nyomást okoz, ami igaztalan választásokra késztethet. „Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet, szerettem volna elvenni a megítélés súlyát” – fogalmazta meg, kiemelve, hogy ez is egy életszakasz, aminek sokszor megvan a jótékony hatása is, ez a felkészülés ideje a következő etapra. Az életközép táján beköszöntő krízisek ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy úgy éljünk, ahogy igazán szeretnénk.

-

A beszélgetés vége felé a könyv felépítése is szóba került. Tisza Kata elmondta, hogy egy idősödő pszichológusnő beszél a történetben. Mint mondta, a műfajjal mindig bajban van, hiányérzete van, ha csak tiszta szakirodalmat próbál írni és akkor is, ha tiszta irodalmat. Éppen ezért idővel úgy döntött, nem kell választania, megengedi magának mindkettőt, a tudományos háttér felhasználásával az érzelmekről is ír. A kutatónő alakja mögött így ott húzódnak a doktori kutatásai, ugyanakkor az elbeszélő saját gyásza is megjelenik, és a kettő dialógusából áll össze a könyv. Az Egyedül éppen ezért – ahogyan a legtöbb könyve – egy mély krízisből indul, és aztán a főszereplő a tudomány erejéhez nyúl, hogy kiutat találjon.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

...
Podcast

Tisza Kata: Aki hazudik, az semmit sem tart tiszteletben, ami te vagy (PODCAST)

Tisza Kata tavaly megjelent könyvében azt járta körbe, hogy vajon meghaladható-e a sérült kötődésmintázat, amely összetéveszti a szeretetet a bántalmazással. Hallgassatok bele a Kékre szeretenibe!

...
Nagy

Tisza Kata az érzelmi bántalmazás témáját járja körbe új regényében

Miért tévesztjük össze a bántalmazást a szeretettel? Erről szól Tisza Kata új könyve, amelyet tegnap mutattak be a Margón az Anna and the Barbies közreműködésével. Nézzétek vissza a zenés felolvasást!

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 40-31.

Az év végén hagyományosan listába gyűjtjük a kedvenc olvasmányainkat, a lista pedig - ahogy az lenni szokott - műfajilag eléggé vegyes. Ezt bizonyítja a második felvonás is, hiszen családregény, non-fiction és szatíra is található a 40-31. között.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier regénye nem zárja ki, hogy mindannyian egy szimulációban élünk

...
Valuska László

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.