Petőfi Sándor visszatér, hogy verseket írjon a NER-ről

Petőfi Sándor visszatér, hogy verseket írjon a NER-ről

Szilágyi Ákos költő a NER-t figurázza ki Petőfi hangján, a fiktív Posztpetőfi Sándor bőrébe bújva.

ko | 2024. június 04. |

A tavalyi bicentenárium miatt 2023-ban rengeteget hallottunk és írtunk is Petőfiről, de idén is sem feledkeztünk meg róla, sokat emlegettük például a megosztó Petőfi-film, a Most vagy soha kapcsán. A fiatalon elhunyt reformkori költőt most Szilágyi Ákos „támasztotta fel, hogy az megénekelhesse véleményét a gendernyákok és a zsernyákállam viszonyáról” - fedezte fel a 24.hu.

Szilágyi Ákos József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, esztéta, szerkesztő, Pulitzer-emlékdíjas közíró, Oroszország-kutató, habilitált egyetemi docens saját weboldalán a következő ismertetőt olvashatjuk a kötetről: „A múlt század jókedvűen rendszert váltó éveiben a Megamorv–Petőfi Bizottság expedíciót indított a segesvári csatatérről Szibériába hurcolt Petőfi Sándor (a sok-sok Petőfi Sándor egyike) földi maradványainak feltalálására. A régészekből, antropológusokból és kazánkovácsokból álló kutatócsoport 1989. július 16-án jelentette be, hogy a burjátföldi Barguzin temetőjében megtalálta Petőfi Sándor sírját.

Hogyne találta volna, ha egyszer ott kereste! A talált Petőfi földi maradványait 2015. július 17-én helyezték nyugalomra a Fiumei úti sírkert 58-as parcellájában. A hazatért költő akkor még nem sejthette, hogy e sírból nemsokára Posztpetőfi Sándor költőien valós alakjában kell feltámadnia. Kell, mert szolgaföldben Petőfi nem nyughatott.”

Mit talál Magyarországon a képzeletbeli Petőfi, amikor 2015-ben másodszor is feltámad?

Erre a könyv ajánlója így válaszol: „Már első irodalmi feltámadásakor, Jókai Phantasmagória című költeményében, mikor a Szibériából visszatért Petőfi szembetalálja magát a Kiegyezés-kori nagymagyar Giccsland-del, ahol őt is azonmód giccsbe öntenék, könnyekben tör ki és visszakéredzkedik a szibériai Kolima folyó mellé: »Eresszetek ólombányámba vissza!« Posztpetőfi Sándorként való 2015-ös feltámadásakor hazája ennél is vigasztalanabb képet nyújt. Kossuth-címer helyett koronás. Respublika sehol.

Sajtószabadság sehol. Kormányzás helyett uralkodás. Liberális alkotmányosság helyett rendies önkény, jogrend helyett folytonos rendkívüli állapot.

A latinos műveltségű magyar költőnek már a demokrácia »illiberális” jelzője is fülét hasogatja. Az »illiberális« a latinban „»szűköset«, »szabadságában korlátozottat« jelent. Az illiberális demokrácia tehát szabad emberhez nem méltó demokrácia.”

A Szilágyi Ákos által életre keltett Posztpetőfi Sándor naplóit és verseit tartalmazó kötetének címe Szibériai Borbély, és tartalomjegyzékében olyan címeket találunk, mint NER-ART, Ilyen nyákok olyan nyákok, Énispánom jóispánom, Énkormányom, Ballada a kvótáról vagy Nagy Magyar Mágikus Genderkabaré, melyben ehhez hasonló sorokkal találkozhat az olvasó:

ilyen nyákok olyan nyákok / – nem beszélve szivárnyákok! / köztetek ha lehetnék / hej transznemű leventék! // szorulnak most gendernyákok / mindenféle undornyákok! / − zsernyákállam üzeni: / a problémát kezeli!

Elolvashatod és meg is hallgathatod az írásokat

A kötet hagyományos, nyomtatott könyvként is megjelenik, de digitális formában már most letölthető innen. Aki a hangoskönyvet szereti, az is örülhet, ugyanis Szilágyi Ákos előadásában, a versek mellett található QR-kódokon meg is hallgathatjuk az írásokat.

A Posztpetőfi-kötet mellett egyébként Szilágyi Ákosnak egy másik könyve is megjelenik júniusban Elvégre. Naplóversek 2017-2024 címen.

(24.hu, szilagyiakos.hu)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margócsy: A Petőfi-film történelemszemlélete teljesen hamis

Az irodalomtörténész szerint a Most vagy soha! nagyszájú, fésületlen, mindennapi értelmiségiként ábrázolja Petőfit, és a film súlyos károkat okozhat az oktatás terén.

...
Szórakozás

Most vagy soha! – Petőfi Sándorból hiányzik a nagypöcs-energia

Ápolt arcszőrzetek, tengernyi sár és pompás díszletek. Lóth Balázs Petőfi-filmje klasszicista képregénydramaturgiát követve mondja fel március 15. történetét, de esélyt sem ad arra, hogy azonosuljunk a hőseivel.

...
Hírek

Hétszáz pályamű született a Petőfi-versek megzenésítésére

Hétszáz pályaműből kétszáz kapott díjat a Petőfi Kulturális Ügynökség Felhők című pályázatán, amelyre egy-egy Petőfi-vers zenei feldolgozásával lehetett jelentkezni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.