Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Mik vannak most az éjjeliszekrényén? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége. Pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

fk | 2021. június 16. |

 • Pelsőczy Réka kiskamasz korában, 12 éves kora körül vált szenvedélyes olvasóvá. Akkor kezdett el pantomimezni, ahová nála sokkal idősebbekkel járt, ők ajánlottak neki könyveket, például a Tajtékos napokat vagy az Előttem az életet. „Onnantól kezdve faltam, rájártam anyuék könyvespolcára.”
 • Volt egy időszak, amikor egyfolytában falta a könyveket. Ez nagyon hiányzik neki, de „elromlott” a koncentrációja, ma már nem tud úgy belemélyülni egy könyvbe.
 • A munkája miatt is sokat kell olvasnia. Nagyon hamar érdekelni kezdi szöveg, szeret vele foglalkozni. Előfordul, hogy utána nehéz a rendezővel, mert ő már erősen gondol valamit a szövegről. Nemrég a Lear királyt próbálták Zsámbéki Gáborral, aki nagyon mást gondolt, mint ő, de aztán közelítettek egymáshoz és olyan mix keveredett ki, ami neki is izgalmas volt.
 • Mindig megtalálja előbb-utóbb, hogy egy szerepben mi szólítja meg, de ritkán kap olyan szerepet, amit szerinte kapnia kéne, mert a külső és hangi adottságai különböznek a lelki beállítottságaitól.
 • Mostanában is sokat olvas, de csak olyan műveket, amikhez tud kapcsolódni. Ez régen nem így volt. Most nem kötik le az olyan történetek, amik nem érintik személyesen.
 • Ha megszeret egy szerzőt, akkor utánamegy, több könyvet is elolvas tőle. Így volt ez például Márquezzel, Bulgakovval, Austennel vagy Esterházyval is.
 • Esterházy Péter esetében az ember előbb fogta meg, mint a szövegei. A személyisége elképesztő vonzó volt számára és nagyon inspiráló. Amikor őt hallotta beszélni, felolvasni, akkor jött rá, hogy nem egy szigorú, magas művészet, amit művel, hanem játék.
 • A munkája miatt újra és újra találkozik versekkel. Tóth Krisztina és Szabó T. Anna versei közel állnak hozzá. Olyan problémája soha nem volt, hogy nem ért egy verset, mert a verstől azt is elfogadja, ha érthetetlen, ha csak egy hangulat. Szerinte több verset kéne olvasni. Ő legutóbb Závada Péter verseibe merült bele.
 • Olyan szintű túláradat van mindenből, hogy néha úgy érzi, semmit nem akar. Amikor azt érzi, hogy sok, nem veszi fel a telefont, nem csinál semmit. Volt már olyan állapotban, hogy úgy érezte, nincs mit adnia többet, eljutott a kiégés határára.
 • Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című könyve volt, amit legutóbb olvasott. Szerinte nagyon jó világa van, filmet is lehetne csinálni belőle. Most Tóth Krisztinától a Párducpompát fogja olvasni. Illetve Cheryl Strayed memoárja érdekli, amely a Vadon című film alapját adta. A karantén alatt beleszeretett az Anne with an E című sorozatba is, ezért Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatát is szeretné elolvasni, már meg is szerezte az első két részét. 
 • A női történetek kiemelt helyen vannak nála. Jellemzően olyan nők történetei húzzák be, akik egyedül vannak, függetlenek, szabálytalanok.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Hírek

Margó: 2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! 

Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd