Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Mik vannak most az éjjeliszekrényén? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége. Pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

fk | 2021. június 16. |

 • Pelsőczy Réka kiskamasz korában, 12 éves kora körül vált szenvedélyes olvasóvá. Akkor kezdett el pantomimezni, ahová nála sokkal idősebbekkel járt, ők ajánlottak neki könyveket, például a Tajtékos napokat vagy az Előttem az életet. „Onnantól kezdve faltam, rájártam anyuék könyvespolcára.”
 • Volt egy időszak, amikor egyfolytában falta a könyveket. Ez nagyon hiányzik neki, de „elromlott” a koncentrációja, ma már nem tud úgy belemélyülni egy könyvbe.
 • A munkája miatt is sokat kell olvasnia. Nagyon hamar érdekelni kezdi szöveg, szeret vele foglalkozni. Előfordul, hogy utána nehéz a rendezővel, mert ő már erősen gondol valamit a szövegről. Nemrég a Lear királyt próbálták Zsámbéki Gáborral, aki nagyon mást gondolt, mint ő, de aztán közelítettek egymáshoz és olyan mix keveredett ki, ami neki is izgalmas volt.
 • Mindig megtalálja előbb-utóbb, hogy egy szerepben mi szólítja meg, de ritkán kap olyan szerepet, amit szerinte kapnia kéne, mert a külső és hangi adottságai különböznek a lelki beállítottságaitól.
 • Mostanában is sokat olvas, de csak olyan műveket, amikhez tud kapcsolódni. Ez régen nem így volt. Most nem kötik le az olyan történetek, amik nem érintik személyesen.
 • Ha megszeret egy szerzőt, akkor utánamegy, több könyvet is elolvas tőle. Így volt ez például Márquezzel, Bulgakovval, Austennel vagy Esterházyval is.
 • Esterházy Péter esetében az ember előbb fogta meg, mint a szövegei. A személyisége elképesztő vonzó volt számára és nagyon inspiráló. Amikor őt hallotta beszélni, felolvasni, akkor jött rá, hogy nem egy szigorú, magas művészet, amit művel, hanem játék.
 • A munkája miatt újra és újra találkozik versekkel. Tóth Krisztina és Szabó T. Anna versei közel állnak hozzá. Olyan problémája soha nem volt, hogy nem ért egy verset, mert a verstől azt is elfogadja, ha érthetetlen, ha csak egy hangulat. Szerinte több verset kéne olvasni. Ő legutóbb Závada Péter verseibe merült bele.
 • Olyan szintű túláradat van mindenből, hogy néha úgy érzi, semmit nem akar. Amikor azt érzi, hogy sok, nem veszi fel a telefont, nem csinál semmit. Volt már olyan állapotban, hogy úgy érezte, nincs mit adnia többet, eljutott a kiégés határára.
 • Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című könyve volt, amit legutóbb olvasott. Szerinte nagyon jó világa van, filmet is lehetne csinálni belőle. Most Tóth Krisztinától a Párducpompát fogja olvasni. Illetve Cheryl Strayed memoárja érdekli, amely a Vadon című film alapját adta. A karantén alatt beleszeretett az Anne with an E című sorozatba is, ezért Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatát is szeretné elolvasni, már meg is szerezte az első két részét. 
 • A női történetek kiemelt helyen vannak nála. Jellemzően olyan nők történetei húzzák be, akik egyedül vannak, függetlenek, szabálytalanok.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Hírek

Margó: 2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! 

Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY