Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Mik vannak most az éjjeliszekrényén? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége. Pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

fk | 2021. június 16. |

 • Pelsőczy Réka kiskamasz korában, 12 éves kora körül vált szenvedélyes olvasóvá. Akkor kezdett el pantomimezni, ahová nála sokkal idősebbekkel járt, ők ajánlottak neki könyveket, például a Tajtékos napokat vagy az Előttem az életet. „Onnantól kezdve faltam, rájártam anyuék könyvespolcára.”
 • Volt egy időszak, amikor egyfolytában falta a könyveket. Ez nagyon hiányzik neki, de „elromlott” a koncentrációja, ma már nem tud úgy belemélyülni egy könyvbe.
 • A munkája miatt is sokat kell olvasnia. Nagyon hamar érdekelni kezdi szöveg, szeret vele foglalkozni. Előfordul, hogy utána nehéz a rendezővel, mert ő már erősen gondol valamit a szövegről. Nemrég a Lear királyt próbálták Zsámbéki Gáborral, aki nagyon mást gondolt, mint ő, de aztán közelítettek egymáshoz és olyan mix keveredett ki, ami neki is izgalmas volt.
 • Mindig megtalálja előbb-utóbb, hogy egy szerepben mi szólítja meg, de ritkán kap olyan szerepet, amit szerinte kapnia kéne, mert a külső és hangi adottságai különböznek a lelki beállítottságaitól.
 • Mostanában is sokat olvas, de csak olyan műveket, amikhez tud kapcsolódni. Ez régen nem így volt. Most nem kötik le az olyan történetek, amik nem érintik személyesen.
 • Ha megszeret egy szerzőt, akkor utánamegy, több könyvet is elolvas tőle. Így volt ez például Márquezzel, Bulgakovval, Austennel vagy Esterházyval is.
 • Esterházy Péter esetében az ember előbb fogta meg, mint a szövegei. A személyisége elképesztő vonzó volt számára és nagyon inspiráló. Amikor őt hallotta beszélni, felolvasni, akkor jött rá, hogy nem egy szigorú, magas művészet, amit művel, hanem játék.
 • A munkája miatt újra és újra találkozik versekkel. Tóth Krisztina és Szabó T. Anna versei közel állnak hozzá. Olyan problémája soha nem volt, hogy nem ért egy verset, mert a verstől azt is elfogadja, ha érthetetlen, ha csak egy hangulat. Szerinte több verset kéne olvasni. Ő legutóbb Závada Péter verseibe merült bele.
 • Olyan szintű túláradat van mindenből, hogy néha úgy érzi, semmit nem akar. Amikor azt érzi, hogy sok, nem veszi fel a telefont, nem csinál semmit. Volt már olyan állapotban, hogy úgy érezte, nincs mit adnia többet, eljutott a kiégés határára.
 • Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című könyve volt, amit legutóbb olvasott. Szerinte nagyon jó világa van, filmet is lehetne csinálni belőle. Most Tóth Krisztinától a Párducpompát fogja olvasni. Illetve Cheryl Strayed memoárja érdekli, amely a Vadon című film alapját adta. A karantén alatt beleszeretett az Anne with an E című sorozatba is, ezért Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatát is szeretné elolvasni, már meg is szerezte az első két részét. 
 • A női történetek kiemelt helyen vannak nála. Jellemzően olyan nők történetei húzzák be, akik egyedül vannak, függetlenek, szabálytalanok.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Hírek

Margó: 2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! 

Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Olvass!
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

Ma ünnepli 60. születésnapját Kemény István költő. A Magvető az alkalomra egy kötettel készült, amely egyszerre válogatott versek-kötet és beszélgetőskönyv. Olvass bele az Állástalan táncosba!

...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága

A Kíváncsiságom története Csányi Vilmos kérdésekkel teli életén vezeti végig az olvasót, megismerhetjük belőle tudományos pályájának legfőbb állomásait és az utat, ami elvezette ebbe az irányba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Ali Smith könyvében karácsonykor régi családi konfliktusok kerülnek a felszínre

Tavaly az év legjobb könyvének választottuk Ali Smith Ősz című regényét, amelyet az első poszt-Brexit regényként szoktak jellemezni. (ITT írtunk róla, interjúnk az íróval pedig ITT olvasható). Most megérkezett az Évszak-kvartet következő része, a Tél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Amikor a vírusvadász mondja el, mit gondol a járványról, vakcináról, összefogásról és annak hiányáról

Barát József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...

Margó, Jennifer Teege, A feleségem története [10 perc Könyves]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]