Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

A 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói nyári olimpia jelenleg is nézők nélkül zajlik, a szigorú járványintézkedések miatt a szurkolás a helyszínen elveszítette közösségi jellegét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a magyar csapatok - például a péntek reggeli magyar-görög férfi vízilabdameccs előtt - drukkerek nélkül maradnának. Olimpiai sorozatunkban Finy Petra, Baráth Katalin és Forgách Kinga írása után most Ruff Orsolya novelláját olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2021. augusztus 05. |

Indulok, már kész vagyok, itt toporgok a küszöbön, de örökké rád kell várnom, gyere már. Jó, addig átnézem, megvan-e minden. A duda nálad, az egészen biztos, az előbb adtam a kezedbe. Mégis ki venné el? Ha te nem akarod, majd fújom én. 

Itt a zászló is, tudod, amit még Rio után dedikált a reptéren a Hosnyánszky meg a Varga Dénes, megtaláltam a kisszekrényben, az ágynemű között. Ne kérdezd, hogy került oda, fogalmam sincs. Dehogy vasaltam, meg vagy te őrülve? Ennyire vigyázok rá, látod, milyen szép fényes? Majd a Himnusz alatt a vállamra terítem. Ha nyerünk, ebben megyek a városba is, mindenki néz majd,

mekkora királyok vagyunk. 

Istenem, mindjárt kezdődik, igyekezz! Hogy miért vagyok síkideg? Muci, egy éve erre várok, a japánt is ezért kezdtem. Mi az, hogy ne vágjak fel? Igenis egészen jól elpötyögök! Mit gondolsz, minek nézem azt a rengeteg animét? Azt hiszed, hogy ez nekem csak szórakozás? Én szimplán csak így tanulok. Már a középsuliban is így nyomtam le a kötelezőket. Na, és akkor mi van? Átmentem az érettségin vagy nem mentem át? Na, látod. Szisztematikusan kell tanulni, nem szabad elveszni a részletekben. A tanfolyamon is mindig azt mondják, hogy összpontosítsunk. Engem már nem adnának el egy tál rizsért, abban nyugodt lehetsz. Különben meg arigato a bizalmat, majd pislogsz, ha jövőre leteszem a japán alapfokút! 

De most nem ez a lényeg, mindjárt kezdenek a fiúk, olyan ideges vagyok, én nem tudom, hogy ezek hogy bírják ott a vízben? Adrenalinom nekem is van, nyugodjál meg. Nem tehetek róla, én tényleg együtt élek ezzel a versennyel. Hát, mi örömöm van nekem az életben, most mondd meg! Még a benzin ára is az egekben, pedig megígértem a Nusikának, hogy elviszem a hétvégén Balatongyörökre, de szerintem jó lesz neki a Velencei-tó is. Oké, per pillanat nincs benne annyi víz, de a tankom is csontszáraz. Vagy legalábbis az lenne, mire leérnék az M7-esen, szóval marad az agárdi szabadstrand. Majd kap lángost meg főtt kukoricát, azzal csókolom.

Persze, hogy ásítozom, fél háromkor szólt a vekker, meg akartam nézni a kajak-kenut. Előfutam, na és? Amikor te a másik oldaladra fordultál, én már itt ugráltam a kanapén. A ritmikus gimnasztika selejtezőjéről mondjuk pont lemaradtam, mert a hülye szomszéd átjött ordítozni. Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van?

Hogy másik időzóna?

De magyarázhatsz ennek, sosem fogja megérteni. Azt mondja, hajnalban kel, dupla műszak, meg tizenkét órázik. Miért, mit gondol, másnak nem kell korán kelnie? Én már fél három óta talpon vagyok… Ez még csak a harmadik kávém, ne izgulj! Majd a vízilabda után alszom egyet.

Megyünk végre? Most vonulnak be, hallom a szpíkert, még a végén lemaradunk róla, annyit tollászkodsz itt a tükör előtt! 

Várj, nálam az arcfesték! Persze, hogy piros-fehér-zöld! Miért, mit gondoltál, majd fehér-kék? Na, mutasd magad, egész pofás lett! Várj, itt a piros-fehér-zöld kalap is, most már mehetünk. A kereplő nálam.

Csipszet bekészítetted? Várjuk meg a bevonulást, addig ne együnk egy szemet se, mert akkor már az első negyedben felzabáljuk az összeset. Na végre, itt vannak, hajrá magyarok! 

Tudod, imádom Japánt, de azért innen a kanapéról sem kutya. Most meg mit vágsz ilyen bánatos pofákat? Én igazán nem értelek. Azért, mert reggel nem szoktunk meccset nézni, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is lehet. Hogy tilos. Inkább örülj neki!

Hát, hányszor van ilyen az életben? 

Neked most komolyan lelkiismeret-furdalásod van amiatt, hogy ellógod a napot? Egyetlenegy délelőttöt igazán te is kihagyhatsz a munkából, legfeljebb majd azt mondod, hogy elkaptál valamit. Nyugodj meg, legközelebb nem Japánban lesz az olimpia. Várj, megguglizom! Á, itt is van: 2024. Párizs. 

Az még három év. Sima liba, addig tökéletesítem a franciámat. 

Easy menet lesz az is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női menekülőfutás 4x400 [Olimpia]

„Ezen az olimpián a futás is másról szól. Most nem sport, hanem politika, nem harc az érmekért, hanem a legalapvetőbb reakció a veszélyre. Menekülés." Folytatódik az olimpiai irodalmi játékunk. Ezúttal Forgách Kinga írását olvashatjátok.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.