Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

A 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói nyári olimpia jelenleg is nézők nélkül zajlik, a szigorú járványintézkedések miatt a szurkolás a helyszínen elveszítette közösségi jellegét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a magyar csapatok - például a péntek reggeli magyar-görög férfi vízilabdameccs előtt - drukkerek nélkül maradnának. Olimpiai sorozatunkban Finy Petra, Baráth Katalin és Forgách Kinga írása után most Ruff Orsolya novelláját olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2021. augusztus 05. |

Indulok, már kész vagyok, itt toporgok a küszöbön, de örökké rád kell várnom, gyere már. Jó, addig átnézem, megvan-e minden. A duda nálad, az egészen biztos, az előbb adtam a kezedbe. Mégis ki venné el? Ha te nem akarod, majd fújom én. 

Itt a zászló is, tudod, amit még Rio után dedikált a reptéren a Hosnyánszky meg a Varga Dénes, megtaláltam a kisszekrényben, az ágynemű között. Ne kérdezd, hogy került oda, fogalmam sincs. Dehogy vasaltam, meg vagy te őrülve? Ennyire vigyázok rá, látod, milyen szép fényes? Majd a Himnusz alatt a vállamra terítem. Ha nyerünk, ebben megyek a városba is, mindenki néz majd,

mekkora királyok vagyunk. 

Istenem, mindjárt kezdődik, igyekezz! Hogy miért vagyok síkideg? Muci, egy éve erre várok, a japánt is ezért kezdtem. Mi az, hogy ne vágjak fel? Igenis egészen jól elpötyögök! Mit gondolsz, minek nézem azt a rengeteg animét? Azt hiszed, hogy ez nekem csak szórakozás? Én szimplán csak így tanulok. Már a középsuliban is így nyomtam le a kötelezőket. Na, és akkor mi van? Átmentem az érettségin vagy nem mentem át? Na, látod. Szisztematikusan kell tanulni, nem szabad elveszni a részletekben. A tanfolyamon is mindig azt mondják, hogy összpontosítsunk. Engem már nem adnának el egy tál rizsért, abban nyugodt lehetsz. Különben meg arigato a bizalmat, majd pislogsz, ha jövőre leteszem a japán alapfokút! 

De most nem ez a lényeg, mindjárt kezdenek a fiúk, olyan ideges vagyok, én nem tudom, hogy ezek hogy bírják ott a vízben? Adrenalinom nekem is van, nyugodjál meg. Nem tehetek róla, én tényleg együtt élek ezzel a versennyel. Hát, mi örömöm van nekem az életben, most mondd meg! Még a benzin ára is az egekben, pedig megígértem a Nusikának, hogy elviszem a hétvégén Balatongyörökre, de szerintem jó lesz neki a Velencei-tó is. Oké, per pillanat nincs benne annyi víz, de a tankom is csontszáraz. Vagy legalábbis az lenne, mire leérnék az M7-esen, szóval marad az agárdi szabadstrand. Majd kap lángost meg főtt kukoricát, azzal csókolom.

Persze, hogy ásítozom, fél háromkor szólt a vekker, meg akartam nézni a kajak-kenut. Előfutam, na és? Amikor te a másik oldaladra fordultál, én már itt ugráltam a kanapén. A ritmikus gimnasztika selejtezőjéről mondjuk pont lemaradtam, mert a hülye szomszéd átjött ordítozni. Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van?

Hogy másik időzóna?

De magyarázhatsz ennek, sosem fogja megérteni. Azt mondja, hajnalban kel, dupla műszak, meg tizenkét órázik. Miért, mit gondol, másnak nem kell korán kelnie? Én már fél három óta talpon vagyok… Ez még csak a harmadik kávém, ne izgulj! Majd a vízilabda után alszom egyet.

Megyünk végre? Most vonulnak be, hallom a szpíkert, még a végén lemaradunk róla, annyit tollászkodsz itt a tükör előtt! 

Várj, nálam az arcfesték! Persze, hogy piros-fehér-zöld! Miért, mit gondoltál, majd fehér-kék? Na, mutasd magad, egész pofás lett! Várj, itt a piros-fehér-zöld kalap is, most már mehetünk. A kereplő nálam.

Csipszet bekészítetted? Várjuk meg a bevonulást, addig ne együnk egy szemet se, mert akkor már az első negyedben felzabáljuk az összeset. Na végre, itt vannak, hajrá magyarok! 

Tudod, imádom Japánt, de azért innen a kanapéról sem kutya. Most meg mit vágsz ilyen bánatos pofákat? Én igazán nem értelek. Azért, mert reggel nem szoktunk meccset nézni, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is lehet. Hogy tilos. Inkább örülj neki!

Hát, hányszor van ilyen az életben? 

Neked most komolyan lelkiismeret-furdalásod van amiatt, hogy ellógod a napot? Egyetlenegy délelőttöt igazán te is kihagyhatsz a munkából, legfeljebb majd azt mondod, hogy elkaptál valamit. Nyugodj meg, legközelebb nem Japánban lesz az olimpia. Várj, megguglizom! Á, itt is van: 2024. Párizs. 

Az még három év. Sima liba, addig tökéletesítem a franciámat. 

Easy menet lesz az is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női menekülőfutás 4x400 [Olimpia]

„Ezen az olimpián a futás is másról szól. Most nem sport, hanem politika, nem harc az érmekért, hanem a legalapvetőbb reakció a veszélyre. Menekülés." Folytatódik az olimpiai irodalmi játékunk. Ezúttal Forgách Kinga írását olvashatjátok.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Hírek

Aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé - Itt az Erőss Zsoltról szóló film első teasere

...
Hírek

Borúlátó beszéddel köszönte meg Krasznahorkai a Libri-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea Omertája rangos német díjra esélyes

...
Szórakozás

Russell Crowe Zeuszával is összeakad Thor az új előzetesben

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

...
Hírek

George R. R. Martin versenyezne A Gyűrűk Ura-előzménytörténettel

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

...
Hírek

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.