Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

A 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói nyári olimpia jelenleg is nézők nélkül zajlik, a szigorú járványintézkedések miatt a szurkolás a helyszínen elveszítette közösségi jellegét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a magyar csapatok - például a péntek reggeli magyar-görög férfi vízilabdameccs előtt - drukkerek nélkül maradnának. Olimpiai sorozatunkban Finy Petra, Baráth Katalin és Forgách Kinga írása után most Ruff Orsolya novelláját olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2021. augusztus 05. |

Indulok, már kész vagyok, itt toporgok a küszöbön, de örökké rád kell várnom, gyere már. Jó, addig átnézem, megvan-e minden. A duda nálad, az egészen biztos, az előbb adtam a kezedbe. Mégis ki venné el? Ha te nem akarod, majd fújom én. 

Itt a zászló is, tudod, amit még Rio után dedikált a reptéren a Hosnyánszky meg a Varga Dénes, megtaláltam a kisszekrényben, az ágynemű között. Ne kérdezd, hogy került oda, fogalmam sincs. Dehogy vasaltam, meg vagy te őrülve? Ennyire vigyázok rá, látod, milyen szép fényes? Majd a Himnusz alatt a vállamra terítem. Ha nyerünk, ebben megyek a városba is, mindenki néz majd,

mekkora királyok vagyunk. 

Istenem, mindjárt kezdődik, igyekezz! Hogy miért vagyok síkideg? Muci, egy éve erre várok, a japánt is ezért kezdtem. Mi az, hogy ne vágjak fel? Igenis egészen jól elpötyögök! Mit gondolsz, minek nézem azt a rengeteg animét? Azt hiszed, hogy ez nekem csak szórakozás? Én szimplán csak így tanulok. Már a középsuliban is így nyomtam le a kötelezőket. Na, és akkor mi van? Átmentem az érettségin vagy nem mentem át? Na, látod. Szisztematikusan kell tanulni, nem szabad elveszni a részletekben. A tanfolyamon is mindig azt mondják, hogy összpontosítsunk. Engem már nem adnának el egy tál rizsért, abban nyugodt lehetsz. Különben meg arigato a bizalmat, majd pislogsz, ha jövőre leteszem a japán alapfokút! 

De most nem ez a lényeg, mindjárt kezdenek a fiúk, olyan ideges vagyok, én nem tudom, hogy ezek hogy bírják ott a vízben? Adrenalinom nekem is van, nyugodjál meg. Nem tehetek róla, én tényleg együtt élek ezzel a versennyel. Hát, mi örömöm van nekem az életben, most mondd meg! Még a benzin ára is az egekben, pedig megígértem a Nusikának, hogy elviszem a hétvégén Balatongyörökre, de szerintem jó lesz neki a Velencei-tó is. Oké, per pillanat nincs benne annyi víz, de a tankom is csontszáraz. Vagy legalábbis az lenne, mire leérnék az M7-esen, szóval marad az agárdi szabadstrand. Majd kap lángost meg főtt kukoricát, azzal csókolom.

Persze, hogy ásítozom, fél háromkor szólt a vekker, meg akartam nézni a kajak-kenut. Előfutam, na és? Amikor te a másik oldaladra fordultál, én már itt ugráltam a kanapén. A ritmikus gimnasztika selejtezőjéről mondjuk pont lemaradtam, mert a hülye szomszéd átjött ordítozni. Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van?

Hogy másik időzóna?

De magyarázhatsz ennek, sosem fogja megérteni. Azt mondja, hajnalban kel, dupla műszak, meg tizenkét órázik. Miért, mit gondol, másnak nem kell korán kelnie? Én már fél három óta talpon vagyok… Ez még csak a harmadik kávém, ne izgulj! Majd a vízilabda után alszom egyet.

Megyünk végre? Most vonulnak be, hallom a szpíkert, még a végén lemaradunk róla, annyit tollászkodsz itt a tükör előtt! 

Várj, nálam az arcfesték! Persze, hogy piros-fehér-zöld! Miért, mit gondoltál, majd fehér-kék? Na, mutasd magad, egész pofás lett! Várj, itt a piros-fehér-zöld kalap is, most már mehetünk. A kereplő nálam.

Csipszet bekészítetted? Várjuk meg a bevonulást, addig ne együnk egy szemet se, mert akkor már az első negyedben felzabáljuk az összeset. Na végre, itt vannak, hajrá magyarok! 

Tudod, imádom Japánt, de azért innen a kanapéról sem kutya. Most meg mit vágsz ilyen bánatos pofákat? Én igazán nem értelek. Azért, mert reggel nem szoktunk meccset nézni, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is lehet. Hogy tilos. Inkább örülj neki!

Hát, hányszor van ilyen az életben? 

Neked most komolyan lelkiismeret-furdalásod van amiatt, hogy ellógod a napot? Egyetlenegy délelőttöt igazán te is kihagyhatsz a munkából, legfeljebb majd azt mondod, hogy elkaptál valamit. Nyugodj meg, legközelebb nem Japánban lesz az olimpia. Várj, megguglizom! Á, itt is van: 2024. Párizs. 

Az még három év. Sima liba, addig tökéletesítem a franciámat. 

Easy menet lesz az is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női menekülőfutás 4x400 [Olimpia]

„Ezen az olimpián a futás is másról szól. Most nem sport, hanem politika, nem harc az érmekért, hanem a legalapvetőbb reakció a veszélyre. Menekülés." Folytatódik az olimpiai irodalmi játékunk. Ezúttal Forgách Kinga írását olvashatjátok.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

Hírek
...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le.