Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van? [Olimpia]

A 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói nyári olimpia jelenleg is nézők nélkül zajlik, a szigorú járványintézkedések miatt a szurkolás a helyszínen elveszítette közösségi jellegét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a magyar csapatok - például a péntek reggeli magyar-görög férfi vízilabdameccs előtt - drukkerek nélkül maradnának. Olimpiai sorozatunkban Finy Petra, Baráth Katalin és Forgách Kinga írása után most Ruff Orsolya novelláját olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2021. augusztus 05. |

Indulok, már kész vagyok, itt toporgok a küszöbön, de örökké rád kell várnom, gyere már. Jó, addig átnézem, megvan-e minden. A duda nálad, az egészen biztos, az előbb adtam a kezedbe. Mégis ki venné el? Ha te nem akarod, majd fújom én. 

Itt a zászló is, tudod, amit még Rio után dedikált a reptéren a Hosnyánszky meg a Varga Dénes, megtaláltam a kisszekrényben, az ágynemű között. Ne kérdezd, hogy került oda, fogalmam sincs. Dehogy vasaltam, meg vagy te őrülve? Ennyire vigyázok rá, látod, milyen szép fényes? Majd a Himnusz alatt a vállamra terítem. Ha nyerünk, ebben megyek a városba is, mindenki néz majd,

mekkora királyok vagyunk. 

Istenem, mindjárt kezdődik, igyekezz! Hogy miért vagyok síkideg? Muci, egy éve erre várok, a japánt is ezért kezdtem. Mi az, hogy ne vágjak fel? Igenis egészen jól elpötyögök! Mit gondolsz, minek nézem azt a rengeteg animét? Azt hiszed, hogy ez nekem csak szórakozás? Én szimplán csak így tanulok. Már a középsuliban is így nyomtam le a kötelezőket. Na, és akkor mi van? Átmentem az érettségin vagy nem mentem át? Na, látod. Szisztematikusan kell tanulni, nem szabad elveszni a részletekben. A tanfolyamon is mindig azt mondják, hogy összpontosítsunk. Engem már nem adnának el egy tál rizsért, abban nyugodt lehetsz. Különben meg arigato a bizalmat, majd pislogsz, ha jövőre leteszem a japán alapfokút! 

De most nem ez a lényeg, mindjárt kezdenek a fiúk, olyan ideges vagyok, én nem tudom, hogy ezek hogy bírják ott a vízben? Adrenalinom nekem is van, nyugodjál meg. Nem tehetek róla, én tényleg együtt élek ezzel a versennyel. Hát, mi örömöm van nekem az életben, most mondd meg! Még a benzin ára is az egekben, pedig megígértem a Nusikának, hogy elviszem a hétvégén Balatongyörökre, de szerintem jó lesz neki a Velencei-tó is. Oké, per pillanat nincs benne annyi víz, de a tankom is csontszáraz. Vagy legalábbis az lenne, mire leérnék az M7-esen, szóval marad az agárdi szabadstrand. Majd kap lángost meg főtt kukoricát, azzal csókolom.

Persze, hogy ásítozom, fél háromkor szólt a vekker, meg akartam nézni a kajak-kenut. Előfutam, na és? Amikor te a másik oldaladra fordultál, én már itt ugráltam a kanapén. A ritmikus gimnasztika selejtezőjéről mondjuk pont lemaradtam, mert a hülye szomszéd átjött ordítozni. Hát tehetek én arról, hogy Japán olyan messze van?

Hogy másik időzóna?

De magyarázhatsz ennek, sosem fogja megérteni. Azt mondja, hajnalban kel, dupla műszak, meg tizenkét órázik. Miért, mit gondol, másnak nem kell korán kelnie? Én már fél három óta talpon vagyok… Ez még csak a harmadik kávém, ne izgulj! Majd a vízilabda után alszom egyet.

Megyünk végre? Most vonulnak be, hallom a szpíkert, még a végén lemaradunk róla, annyit tollászkodsz itt a tükör előtt! 

Várj, nálam az arcfesték! Persze, hogy piros-fehér-zöld! Miért, mit gondoltál, majd fehér-kék? Na, mutasd magad, egész pofás lett! Várj, itt a piros-fehér-zöld kalap is, most már mehetünk. A kereplő nálam.

Csipszet bekészítetted? Várjuk meg a bevonulást, addig ne együnk egy szemet se, mert akkor már az első negyedben felzabáljuk az összeset. Na végre, itt vannak, hajrá magyarok! 

Tudod, imádom Japánt, de azért innen a kanapéról sem kutya. Most meg mit vágsz ilyen bánatos pofákat? Én igazán nem értelek. Azért, mert reggel nem szoktunk meccset nézni, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is lehet. Hogy tilos. Inkább örülj neki!

Hát, hányszor van ilyen az életben? 

Neked most komolyan lelkiismeret-furdalásod van amiatt, hogy ellógod a napot? Egyetlenegy délelőttöt igazán te is kihagyhatsz a munkából, legfeljebb majd azt mondod, hogy elkaptál valamit. Nyugodj meg, legközelebb nem Japánban lesz az olimpia. Várj, megguglizom! Á, itt is van: 2024. Párizs. 

Az még három év. Sima liba, addig tökéletesítem a franciámat. 

Easy menet lesz az is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női menekülőfutás 4x400 [Olimpia]

„Ezen az olimpián a futás is másról szól. Most nem sport, hanem politika, nem harc az érmekért, hanem a legalapvetőbb reakció a veszélyre. Menekülés." Folytatódik az olimpiai irodalmi játékunk. Ezúttal Forgách Kinga írását olvashatjátok.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

Philippa Gregory új regénye, átfogó kötet a Tudorok felemelkedéséről, VIII. Henrik utolsó felesége: történelmi regényeket és könyveket ajánlunk Anglia egyik nagy korszakáról.

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A szimpatizáns!

Az HBO új sorozata, A szimpatizáns szatirikus kémtörténet a vietnámi háborúról és egy kettősügynök amerikai száműzetéséről. Ebben a cikkben öt könyvet ajánlunk a sorozathoz Vietnámról, háborúról és persze kémekről.

...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.