Tüzek és tündérek: ezekkel a könyvekkel hangolódj a nyári napfordulóra

Tüzek és tündérek: ezekkel a könyvekkel hangolódj a nyári napfordulóra

Ma van a nyári napforduló, így az év leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája, elkezdődik a csillagászati nyár. Szent Iván vagy nyárközép éjszakáját június 24-én ünnepeljük, eredetileg ekkor volt a napforduló, viszont a tropikus időszámítás és a naptárreformok miatt a két alkalom szétvált egymástól.  A napforduló világszerte különleges időpont, mert a fény és sötétség változásának mágikus erőt, illetve szimbolikus jelentést tulajdonítottak.

sa | 2021. június 21. |

A történészek szerint a nyári napfordulóhoz kötődő szokások az egyik legpogányabb ünnepre vezethetők vissza, ami a kereszténység felvétele után is fennmaradt Európában. Az északi országokban a mai napig nagy tüzeket raknak, az írek pedig úgy tartják, ilyenkor elvékonyodik a határ a világok között, és óvatosnak kell lenni az átjárkáló tündérek miatt.

A magyar néphit ezt az ünnepet a szerelmi- és bőségvarázslásokhoz kötötte, de szimbolikájában megjelent a megújulás is, ahogy a téli napfordulóhoz közeli karácsonyi népszokásokban.

A Magyar néprajzi lexikon szerint a Szent Iván-i tüzet zsúpkévéből, szalmából, gallyakból gyújtják, illatos növényeket, virágokat füstölnek rajta, melyeket gyógyításra is felhasználnak: ökörfark-kórót, orgonát, bodzát, ürmöt stb. „Az a lány, aki nem evett e napig cseresznyét, ott szétosztja leánytársai között a magával hozott gyümölcsöt. Azok az asszonyok, akiknek gyermeke meghalt, a tűz körül álló gyermekeknek cseresznyét osztogattak. Almát is vetettek a tűzbe. A tüzet az ének során a leányok vagy a legények és lányok átugrálták, s az ugrás sikerének mágikus jelentőséget tulajdonítottak, ilyenkor a lányok férjhezmenésére is jósoltak. A tűzugráson kívül Európa-szerte szokásos a fáklyagyújtás, tüzes karika eregetése, tűzcsóválás, szórványosan a magyarság is gyakorolta ezeket, így pl. Törökkoppányban is szokásos volt a tűzcsóválás.”

Ha olvasnivalókkal hangolódnál a nyári napfordulóra és majd Szent Iván éjszakájára, mi ezeket ajánljuk, a klasszikus drámától a könnyed fantasyig.

William Shakespeare: Szentivánéji álom

William Shakespeare
Szentivánéji álom
Ford. Nádasdy Ádám, Magvető, 2018, 112 oldal
-

Az abszolút klasszikus az erdőben eltévedő párokról, szamárfejűvé változtatott mesterről és persze a tündérekről. Nádasdy Ádám az alábbiakat fűzte fordításához: "Az ember csak kapkodja a fejét. Valóban figyelmesen kell nézni vagy olvasni, hogy minden mozzanatot nyomon tudjunk követni - de megéri, mert nemcsak mulatságos, hanem mélyen emberi is az egész. Vagy mélyen tündéri, ahogy vesszük. És bár hepiend van és mindenki boldogan egymásé lesz, minden szereplőben marad egy furcsa szájíz, egy pici kesernyés mellékíz: mi is történt itt velem? Biztosan jól választottam? Nem a másikkal kellett volna összeházasodni? Szemben a Rómeó-Júlia párral, akikre örök és felhőtlen boldogság vár és soha egy rossz szót nem szólnak majd egymáshoz (hiszen meghaltak), ez a négy emberpár nagyon is életben marad, és civakodásaik előrevetítik, mi jöhet itt még (a "felnőtt" párok ezt be is mutatják). De - mondja ez a darab - inkább civódjunk a szerelmünkkel és féltékenykedjünk egy életen át, mint hogy üdvözült békében öleljük a kriptában."

Raymond E. Feist: Tündérmese

Feist leginkább az ír-kelta tündérhagyományból inspirálódott ehhez a könyvhöz, de találunk benne utalást Shakespeare vígjátékára is. A cím itt megtévesztő lehet, mert ez nem a mai értelemben vett mese, hanem a felnőtteknek szóló népmesék régi, jóval sötétebb és karcosabb világához nyúlik vissza. Ennek megfelelően a történet inkább misztikus fantasy-thriller egy amerikai családról, ami egy új házba költöznek vidéken, és ott nem csak egy több évszázados összeesküvés örökségével kell szembesülnie. Nyárközép közeledtével ugyanis a közeli tündérdomb megtelik élettel, és az emberek egyre nagyobb veszélybe kerülnek a tündérek miatt. A regényt 1998-ban adta ki az Excalibur, antikváriumokban megtalálható, és igazi könnyű, kicsit borzongató, helyenként egészen feszült nyári olvasmány. Strandra vagy hőhullám idején kiváló.

Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Terry Pratchett
Hölgyek és urak - Történet a Korongvilágról
Ford. Farkas Veronika, Delta Vision, 2007, 384 oldal
-

Terry Pratchett a britek Rejtője, csak ő nem bűnügyi regényekben, hanem fantasyben utazott, de ugyanaz a fergeteges humor és mély humanizmus jellemző rá is, mint magyar kollégájára. A Hölgyek és urak a Korongvilág-sorozatban jelent meg, de teljesen jól olvasható önálló történetként is. A kiadó leírása szerint: "A tündérek visszatértek – de ezúttal nem csak a fogaidat akarják… Wiharvész Anyó és apró boszorkányköre most igazi tündékkel kerül szembe. Beköszöntött nyárközép – azaz a mi világunkon Szent Iván – napjának éjjele. Ám nincs idő álmokra… A darabban szerepet kapnak még törpék, varázslók, trollok, néptáncosok és egy orangután, valamint vérpatakok és rengeteg hollári-hó."

Hannu Salama: Szent Iván-éji tánc

Hannu Salama
Szent Iván-éji tánc
Ford. Pap Éva, Európa, 1984, 272 oldal
-

Egy finn klasszikus annak, aki valami komolyabb, komorabb drámai olvasmányra vágyik, és ahol a Szent Iván-éji tánc inkább a középkori haláltánc motívumát idézi meg. Salama ezekkel a szavakkal ajánlotta készülő művét a kiadónak: "Következő regényem szereplői túlnyomórészt fiatal emberek, a cselekmény Szent Iván-nap estéjén egy klubházban játszódik; a mű néhány szereplője által látottakból, tapasztaltakból lazán, véletlenszerűen állnak össze az események. Kezdettől fogva a véletlenszerűség uralkodik a regényen, az események, mint láncáról elszabadult vadállatot rántják magukkal az embereket, s tartják fogva, vagy késztetik menekülésre, s akár indítóként, akár utasként akarva-akaratlanul is mindenki benne van ebben a körforgásban, amely a másnap reggeli autószerencsétlenségbe torkollik, miközben a másnaposságból kijózanodva az egyén előtt az élet könyörtelensége is megvilágosodik."

+1 Robert Holdstock: Mitágó-erdő

Robert Holdstock
Mitágó-erdő
Ford. Varró Attila, Gabo, 2013, 368 oldal
-

A Mitágó-erdő annyiban kilóg a többi közül, hogy direkt nem jelenik meg benne Szent Iván éjszakája. Viszont talán nincs még egy regény, ami ennyire plasztikusan és erőteljesen képes megmutatni, hogyan születnek a mítoszok, és hogyan működnek az ősi szimbólumok és archetípusok a tudatunkban - és a tudattalanunkban. "Az Anglia egyik utolsó ősi vadonjaként ismert Ryhope-erdő rejtélye felemésztette George Huxley életét. Halála után két felnőtt fia nem csak a rengeteg szélén álló Tölgylakot örökli tőle, hanem megszállottságát is: amikor megsejtik, hogy a kihaltnak hitt állatok és ősi mítoszok hősei által benépesített erdő miféle titkot rejt, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Egymás után maguk is bemerészkednek a fák közé, és amit odabenn találnak, az furcsább és veszélyesebb, mint valaha is gondolták volna" - írja a fülszöveg, hozzátéve, hogy a regényt a 20. század legfontosabb fantasyjei között tartják számon.

(Kiemelt kép forrása: Georgiana Avram / Globuzzer)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezért adnánk a Libri-díjat Nádasdy Ádámnak A szakállas Neptun című kötetéért

Egy díj mindig játék, és pont emiatt kell komolyan venni. Hamarosan újra átadják a Libri irodalmi díjat, aminek közönségszavazása május 2-án lezárul. A Könyves Magazin szerkesztősége vette a bátorságot, hogy elmondja, melyik könyvnek miért kellene nyernie. 10 jelölt 10 személyes kampánybeszéd következik.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Ki vegye ki a Shakespeare-kötetekből a törvénybe ütköző oldalakat?

Nyáry Krisztián Facebook-posztban foglalta össze a hétfőn elfogadott, homofób módosításokkal teleírt pedofiltörvénnyel kapcsolatos főbb problémákat, illetve azt, hogy ez milyen hatással lehet az irodalomoktatásra. 

...
Hírek

Modern tündérmese és önkeresésről szóló kötet lett a legjobb képregény

Bár a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált idén el kellett halasztani, a Magyar Képregény Szövetség úgy döntött, hogy a képregénydíjakat online kiosztják. Mutatjuk, kik lettek az idei nyertesek!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Kiemeltek
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

...
Hírek

A Könyves Európa-bajnoka Dragomán György regénye – Befejeződött a foci Eb-vel párhuzamosan indított játékunk

A Németországban megrendezett foci Eb vasárnap este befejeződött, és ezzel egy időben a Könyves bajnoksága is a végéhez érkezett. A végső győztes A fehér király című regény lett.

Szerzőink

...
sa

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

...
ki

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Olvass!
...
Zöld

Ha gyerekként te gondoskodtál a szülődről, az kisiklatja az életed – Mi a parentifikáció?

Olvass bele Bibók Bea pszichológus könyvébe, aki elmagyarázza, hogyan befolyásolja a felnőtt életed minden területét az, ha gyerekkorodban el kellett nyomnod a saját igényeidet mások kedvéért.

...
Beleolvasó

Jeleket hagy a nő, akit 30 éve nyelt el a mocsár – Olvass bele a Lápvidék című krimibe!

Egy sarkköri kisváros, egy nyom nélkül eltűnt anya és a múltból váratlanul felbukkanó nyomok a svéd író Lápvidék című regényének lapjain. Mutatunk egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

Bárczy István egykori főpolgármester nagy sportember volt. Most elolvashatsz egy részletet Csillag Péter és Dénes Tamás foci- és kultúrtörténeti kötetéből, a Budapest futballkönyvéből.