„Mire a test porladásnak indul, a lélek már rég szétrohadt” - #olvass Ott Annával

„Mire a test porladásnak indul, a lélek már rég szétrohadt” - #olvass Ott Annával

Mindenki csak egy lépcsőfokot tud fejlődni a szüleihez képest - ezt a pszichológusom mondta egyszer. Ez az egy lépcsőfok akár a fél életünkbe is  kerülhet, így lépdelünk lassacskán generációkon keresztül előrébb és előrébb - vagy a másik irányba. Hogy igaza volt-e, vagy tévedett, nem tudom, de Háy János A gyerek című regényét olvasva úgy éreztem, ez az egy lépcsőfok néha egy élethosszig tartó csárdás, egyet jobbra, egyet balra, egyet előre, kettőt hátra. 

Ott Anna | 2020. március 24. |

Apám minden alkalommal, amikor elindultunk a szülőfalujába, azt mondta, hogy csak húsz perc az út, de közben minimum ötven évet repültünk vissza az időben. Az első útunk mindig a Felsőbe, a hegyen található kocsmába vezetett , ahol gavallér apám elkiáltotta magát, hogy mindenki a vendége egy körre. Ez a gáláns gesztus kétszáz forintjába került. Itt találkoztunk a rokonokkal, régi szomszédokkal, osztálytársakkal, mindenkivel, aki szerves része a falunak. Apámat ebben a környezetben mindig fiatal legénynek láttam, aki időben elment szerencsét próbálni és meg is csinálta a maga szerencséjét. Akkor legalábbis úgy gondoltam.  

Háy János
A gyerek
Európa Könyvkiadó, 2016, 368 old.

Apám halálhírét is itt, a Felsőben kellett bejelentenem: amikor mécses égett a piros fröccs mellett apám megszokott helyén, tudtam, elkéstem, a faluban sokkal gyorsabban terjednek a hírek. Ekkor történt az is, ami a legtöbbször eszembe jutott a regény olvasásakor, hogy egy számomra ismeretlen férfi odalépett hozzám a kocsmában, részvétet nyilvánított, majd azt mondta:

„Apád azt akarná, hogy enyém legyen a fűkaszája”.


Háy János regényének háromszázhatvan oldala alatt én ebben a jól ismert díszletben bolyongtam. A magyar vidéken, ahol a legfontosabb kérdés, hogy lehet-e a fiúnak más a sorsa, mint az apjának vagy a nagyapjának. Hogy a nagy remény, a fel- és kiemelkedés lehetősége, a nagyvárosi egyetemi pálya valóban megugorható-e onnan, ahonnan ő jön. Ha nem mindenkinek ugyanarról a rajtvonaltól indul.

#olvass - Ott Annával
Az Instagramon fontos irodalomnépszersítő munkát végez, a TEDx-en arról beszélt, hogy az olvasás milyen hatással volt az életére. Rendszeresen szervez irodalmi programokat a Hadik Kávézóban és a Société Budapestben, a Margó Irodalmi Fesztivál Margó Extra programsorozatának szerkesztője. A sorozat többi cikkét itt találjátok>>

És ha, tegyük fel, sikerül neki, az nem teljesen mindegy? A génjeinkbe van kódolva, a vérünkben hordozzuk azokat a mintákat, amiket születésünk óta a családunkban látunk. Mi kell ahhoz, hogy ne nyúlj a pohár után, miután megszenvedted apád iszákosságát? Melyik az a pillanat, amikor visszatartod a kezed, hogy ne csattanjon pofon a feleséged arcán, ahogy anyádén csattant? 

„Az asszony sírt, bár olyan volt az életének elmúlt tíz esztendeje, hogy inkább örömkönnyeket kellett volna hullatnia, hogy végre megpusztult ez a rohadék férfi, hogy immáron nyugodtan alhat minden éjszakán. De volt valami fájdalom benne, hogy megszűnik ez az elfoglaltsága az életének, amit a férfi jelentett.”

Háy történetmesélése engem elragadott, mert az elbeszélésben is megmutatta, hogy hiába próbáljuk meg átírni saját hozott mintáinkat, minden élethelyzet, trauma vagy személyes találkozás formál minket az életünk során. Ezért nem lehet egy életet sem lineárisan elbeszélni, és ezért Háy az elkezdett mondatot is ezer felé szövi, hogy egy hatalmas hálót, szabásmintát, térképet kapjunk a főhős életéről.: „Néha elfelejti az ember a sorsát, hogy ez vagy az történt vele, vagy azok sorsát, akiknek a sorsa befolyásolta az övét. (...) Ez a sok elfelejtett sors mind hatott a gyerekre. Tulajdonképpen az egész világ ilyen összeesküvés, amit ellenünk szőnek a többiek.”

Folyamatosan úgy éreztem, mintha Háy János hímzését, a keze mozgását figyelném.

Átlyukasztja az anyagot egy ponton, halad a cérnával egy irányba, majd hogy egyenletes és jól megdolgozott mintát kapjon, folyamatosan az előző mozdulat közepéig vezeti vissza a cérnát, hogy onnan indítsa a következő mozdulatot. Egy nagy lendülettel előre, majd félig vissza, onnan egy másik irányba újabb nagyobb lendület, majd vissza. Szerettem vele mozogni. 

Vannak jó könyvek és rosszak, meg vannak azok, amik igazán megdolgoznak. Az utóbbiak azok, amikről csupa közhely jut eszembe, az például, hogy arcon ütött, hogy a gyomromba mart, hogy az olvasásával töltött napokra biztosan sokáig emlékezni fogok. Ilyen volt Háy regénye, ami után nagyon nehéz dolga van a következő könyvnek, aminek nekikezdek.

Kedvenc idézetek:

„A rosszindulat, ami nagyon erős, a szerelmi érzést és a gyerekszülést követően szinte egyedülálló érzés a nők lelkivilágában, teljességgel lehetetlenné tette, hogy női igazgatója legyen az iskolának.”

„Elválik és inkább él egyedül a gyerekekkel. Nem merte ezt tenni, mert félt, hogy kiközösítik, mert olyan a falu, főleg a nők. Azok kivált gyűlölik, ha valaki közülük képes változtatni a sorsán. Hogy merészeli – suttogják mindenütt a háta mögött az ilyennek -, hogy merészeli az föladni, amit mi nem merünk föladni, pedig a mi urunk nem csak csütörtökön ütlegel bennünket, hanem hétfőn és szombaton is.”

„Úgy érezte, kibaszott vele a sors, pedig ő baszott ki, ha őszinték akarunk lenni, mindenkivel. Főleg a két gyerekkel, a nagyobbikkal leginkább, aki fiú lévén erősen kötődött az apjához, s ez a kötődés később, kamaszkorban gyűlöletté erősödött, de mindez a gyűlölet sem tudott azon változtatni, hogy a felnőtt férfi mintáját ösztönösen az apáról vegye le, s a problémáira megoldásként is az apa megoldásait használja. Rombadöntött ő is egy házasságot, s elhagyott, talán nem is kettő, hanem három gyereket, mert akkor már bizonyos körökben a három gyerek volt a minta.”

„A lányban volt valami olyasmi, hogy ő most bele tud szeretni bárkibe, például ebbe a fiúba is bosszúból, mert épp egy hete hagyta ott a barátja. (…) nem lehet különbséget tenni a valódi szerelem és a bosszúból elkövetett szerelem között. Olyan ez is, mint a gyilkosság, hogy az áldozat számára mondhatni mindegy, hogy mi volt a szándék, már ott hever vérbefagyva (…)”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Egy nő élettartama körülbelül harminc év” 

Ott Anna #olvass című új rovatában személyes olvasmányélményeit osztja meg. Elsőre arról ír, mit tanult az anyaságról Sheila Heti könyvéből.

...
Nagy

Háy János: A rossz rácsontosodásokat le kell fejteni az írókról

...
Nagy

Háy János: A Kik vagytok ti? nem irodalomtörténet, nem tankönyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Polc

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...

A halál tagadása és a halhatatlanná tétel gesztusa is benne van Ernaux szüleiről szóló kisregényeiben

...