A Lúg drámai őszinteséggel dolgozza fel a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadást

A Lúg drámai őszinteséggel dolgozza fel a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadást

Megjelent Mérő Vera Lúg című könyve, amely a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadás történetét dolgozza fel. A kötetet a Felhő Café Könyvek gondozásában olvashatjuk, amely a Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely által közösen alapított kiadó első kiadványa. Az eset 2013-ban a sajtót is megrázta, ugyanis a nő egykori párja, Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója a lakásában megtámadta volt barátnőjét, majd a magatehetetlen nőt lemeztelenítette és nemi szervébe lúgot öntött. Mérő Vera és Renner Erika éveken át tartó hosszú beszélgetéseinek eredményeként született meg a kötet. 

Simon Eszter | 2022. április 20. |
Mérő Vera
Lúg
Felhő Café Könyvek, 2022, 364 oldal
Mérő Vera: Lúg könyv

A könyvbemutatóra az Átrium Színházban került sor, ahol Boros Krisztina beszélgetett Mérő Verával, az áldozattal, Renner Erikával és a párjával, Balogh Attilával, valamint az áldozat jogi képviselőjével, Gál Andrással. Hat óra előtt pár perccel nagy zsivaj és feszült figyelem volt  a színház előterében. A könyv témája rendkívül megterhelő, hiszen a fókuszban az áldozatot ért támadás áll, aki a mai napig testén hordozza sérülése nyomait. A közönség - magamat is beleértve - nem tudta, mire számítson, mennyire lesz nehéz és részletekbe menő a beszélgetés. Miután a bemutató házigazdája, Boros Krisztina a színpadra szólította a vendégeket, és a szerző felolvasott egy részletet a könyvből, megállt a levegő a színházteremben. A szöveg annyira feszes, drámai, ugyanakkor egyszerű és érthető, hogy azonnal beránt, és nem ereszt. Annyit, azt hiszem, elárulhatok, hogy a kötet során újabb és újabb meghökkentő részletekre derül fény, méghozzá nemcsak az olvasó számára: Mérő Vera elmesélte, hogy Erika és Attila még a bemutató előtti napon is újabb részleteket meséltek, amelyeknek - úgy gondolja - mindenképpen helyük lett volna a kötetben. 

Mérő Vera ennek kapcsán megerősítette, hogy 

a könyvnek lesz folytatása, és azt is elárulta, hogy a második részben több szerep jut majd a bírósági tárgyalások leírásának,

illetve az eset jogi hátterének, sőt azt sem titkolják, hogy szóba került a kötet megfilmesítése is. A beszélgetés során különös figyelem irányult az áldozathibáztatásra, és Balogh Attila hangsúlyozta, hogy nemcsak az áldozatnak kell elfogadnia és megtanulnia, hogy miként tekintsen önmagára, de a környezetében élőknek is komoly feladata van. Azt is kiemelték, hogy sajnos sok esetben a környezet, a család, a barátok nincsenek tisztában azzal, hogy egy áldozat közelében élnek, mert a bántalmazott nem mer, vagy nem akar beszélni sérüléseiről, legyen szó akár verbális, akár fizikai bántalmazásról.

Renner Erika nem győzte hangsúlyozni, hogy az övéhez hasonló brutális támadásokat igenis fel kell vállalni,

még ha elképesztően nehéz is, mert enélkül nem lehet felelősségre vonni az elkövetőt. Sajnos, mint ahogyan azt  Mérő Vera és Gál András is többször elmondta, a magyar igazságszolgáltatás sajnos nem elég felkészült az ilyen eseteket illetően és, nem jártak el körültekintően az üggyel kapcsolatban, majd Erika hozzátette, hogy a rendőrségen sem kapott olyan segítséget, mint amire számított volna. Elmesélt egy megdöbbentő esetet egy bizonyos kulccsal kapcsolatban, aminek a története a kötetben is szerepel. Renner Erikának úgy kellett volna egy több mint húsz éve nem látott kulcsot felismernie a rendőrségen bemutatott tárgyi bizonyítékok között, hogy nem foghatta a kezébe, nem vizsgálhatta meg, mindössze egy borítékba kukkantva kellett volna megállapítania, hogy a rég nem látott kulcs, amit egyébként a támadója lopott el tőle évekkel korábban, az övé-e vagy sem. Éppen ezért kiemelték, 

mennyire fontos volt Erika esetében a sajtó szerepe, ugyanis úgy gondolják, enélkül nem nyerhette volna meg a pert a támadója ellen.

A bemutató, noha cseppet sem volt szirupos, mégis megríkatta a közönséget. A színpadon ülő, sziklaszilárdnak tűnő Attilát a sírás fojtogatta, miközben felolvasott egy részletet a kötetből, amely a maga egyszerűségével valóban rendkívül megindító volt. Balogh Attila azt is elmesélte, hogy a könyv megírása mindkettőjükre terápiás hatással is volt, ugyanis ahogy egyre többet meséltek Mérő Verának, úgy ürültek és koptak ki belőlük az emlékek. Ez persze nem azt jelenti, hogy képesek elfelejteni a borzalmas élményeket, de mindenképp könnyít rajtuk. 

Boros Krisztina arra is kíváncsi volt, hogy mit kérdeznek a legtöbben Renner Erikától a támadása óta, mire ironikus humorral azt felelte, hogy nem tud mit kezdeni azzal a kérdéssel, amikor valaki arra kíváncsi, hogy mit mondana az elkövetőjének, ha a szemébe nézne. Erika teljes őszinteséggel jelentette ki, hogy semmi mondanivalója nincs Bene Krisztiánnak, és elfelejteni sem lehet azt, ami vele történt, hiszen még mindig hátra vannak bizonyos műtétek, amelyek ugyan már csak szépészeti beavatkozások, de örökké a testén hordozza majd a támadás nyomait. 

Minden megvásárolt kötet árának 10%-ával a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítványt támogathatjuk.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tisza Kata az érzelmi bántalmazás témáját járja körbe új regényében

Miért tévesztjük össze a bántalmazást a szeretettel? Erről szól Tisza Kata új könyve, amelyet tegnap mutattak be a Margón az Anna and the Barbies közreműködésével. Nézzétek vissza a zenés felolvasást!

...
Könyves Advent

Otthonaink a leggyakoribb helyszínei a testi és a lelki erőszaknak

Jess Hill négyéves kutatómunka eredményeként megírt könyve a mérgező párkapcsolatok mélyére ás, feltárja, hogy miképp szereznek hatalmat a bántalmazók áldozataik felett. Olvass bele!

...
Nagy

Halász Rita: Egy teljesen átlagos családban is jelen lehet erőszak

Halász Rita első regénye, a Mély levegő ott kezdődik, ahol más történetek véget érnek: a menekülés pillanatában. A karácsonyi Összekötvében a négy fal között lejátszódó drámákról és a diszfunkcionális családokról Valuska László beszélgetett a szerzővel.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.