A Lúg drámai őszinteséggel dolgozza fel a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadást

A Lúg drámai őszinteséggel dolgozza fel a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadást

Megjelent Mérő Vera Lúg című könyve, amely a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadás történetét dolgozza fel. A kötetet a Felhő Café Könyvek gondozásában olvashatjuk, amely a Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely által közösen alapított kiadó első kiadványa. Az eset 2013-ban a sajtót is megrázta, ugyanis a nő egykori párja, Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója a lakásában megtámadta volt barátnőjét, majd a magatehetetlen nőt lemeztelenítette és nemi szervébe lúgot öntött. Mérő Vera és Renner Erika éveken át tartó hosszú beszélgetéseinek eredményeként született meg a kötet. 

Simon Eszter | 2022. április 20. |
Mérő Vera
Lúg
Felhő Café Könyvek, 2022, 364 oldal
Mérő Vera: Lúg könyv

A könyvbemutatóra az Átrium Színházban került sor, ahol Boros Krisztina beszélgetett Mérő Verával, az áldozattal, Renner Erikával és a párjával, Balogh Attilával, valamint az áldozat jogi képviselőjével, Gál Andrással. Hat óra előtt pár perccel nagy zsivaj és feszült figyelem volt  a színház előterében. A könyv témája rendkívül megterhelő, hiszen a fókuszban az áldozatot ért támadás áll, aki a mai napig testén hordozza sérülése nyomait. A közönség - magamat is beleértve - nem tudta, mire számítson, mennyire lesz nehéz és részletekbe menő a beszélgetés. Miután a bemutató házigazdája, Boros Krisztina a színpadra szólította a vendégeket, és a szerző felolvasott egy részletet a könyvből, megállt a levegő a színházteremben. A szöveg annyira feszes, drámai, ugyanakkor egyszerű és érthető, hogy azonnal beránt, és nem ereszt. Annyit, azt hiszem, elárulhatok, hogy a kötet során újabb és újabb meghökkentő részletekre derül fény, méghozzá nemcsak az olvasó számára: Mérő Vera elmesélte, hogy Erika és Attila még a bemutató előtti napon is újabb részleteket meséltek, amelyeknek - úgy gondolja - mindenképpen helyük lett volna a kötetben. 

Mérő Vera ennek kapcsán megerősítette, hogy 

a könyvnek lesz folytatása, és azt is elárulta, hogy a második részben több szerep jut majd a bírósági tárgyalások leírásának,

illetve az eset jogi hátterének, sőt azt sem titkolják, hogy szóba került a kötet megfilmesítése is. A beszélgetés során különös figyelem irányult az áldozathibáztatásra, és Balogh Attila hangsúlyozta, hogy nemcsak az áldozatnak kell elfogadnia és megtanulnia, hogy miként tekintsen önmagára, de a környezetében élőknek is komoly feladata van. Azt is kiemelték, hogy sajnos sok esetben a környezet, a család, a barátok nincsenek tisztában azzal, hogy egy áldozat közelében élnek, mert a bántalmazott nem mer, vagy nem akar beszélni sérüléseiről, legyen szó akár verbális, akár fizikai bántalmazásról.

Renner Erika nem győzte hangsúlyozni, hogy az övéhez hasonló brutális támadásokat igenis fel kell vállalni,

még ha elképesztően nehéz is, mert enélkül nem lehet felelősségre vonni az elkövetőt. Sajnos, mint ahogyan azt  Mérő Vera és Gál András is többször elmondta, a magyar igazságszolgáltatás sajnos nem elég felkészült az ilyen eseteket illetően és, nem jártak el körültekintően az üggyel kapcsolatban, majd Erika hozzátette, hogy a rendőrségen sem kapott olyan segítséget, mint amire számított volna. Elmesélt egy megdöbbentő esetet egy bizonyos kulccsal kapcsolatban, aminek a története a kötetben is szerepel. Renner Erikának úgy kellett volna egy több mint húsz éve nem látott kulcsot felismernie a rendőrségen bemutatott tárgyi bizonyítékok között, hogy nem foghatta a kezébe, nem vizsgálhatta meg, mindössze egy borítékba kukkantva kellett volna megállapítania, hogy a rég nem látott kulcs, amit egyébként a támadója lopott el tőle évekkel korábban, az övé-e vagy sem. Éppen ezért kiemelték, 

mennyire fontos volt Erika esetében a sajtó szerepe, ugyanis úgy gondolják, enélkül nem nyerhette volna meg a pert a támadója ellen.

A bemutató, noha cseppet sem volt szirupos, mégis megríkatta a közönséget. A színpadon ülő, sziklaszilárdnak tűnő Attilát a sírás fojtogatta, miközben felolvasott egy részletet a kötetből, amely a maga egyszerűségével valóban rendkívül megindító volt. Balogh Attila azt is elmesélte, hogy a könyv megírása mindkettőjükre terápiás hatással is volt, ugyanis ahogy egyre többet meséltek Mérő Verának, úgy ürültek és koptak ki belőlük az emlékek. Ez persze nem azt jelenti, hogy képesek elfelejteni a borzalmas élményeket, de mindenképp könnyít rajtuk. 

Boros Krisztina arra is kíváncsi volt, hogy mit kérdeznek a legtöbben Renner Erikától a támadása óta, mire ironikus humorral azt felelte, hogy nem tud mit kezdeni azzal a kérdéssel, amikor valaki arra kíváncsi, hogy mit mondana az elkövetőjének, ha a szemébe nézne. Erika teljes őszinteséggel jelentette ki, hogy semmi mondanivalója nincs Bene Krisztiánnak, és elfelejteni sem lehet azt, ami vele történt, hiszen még mindig hátra vannak bizonyos műtétek, amelyek ugyan már csak szépészeti beavatkozások, de örökké a testén hordozza majd a támadás nyomait. 

Minden megvásárolt kötet árának 10%-ával a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítványt támogathatjuk.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tisza Kata az érzelmi bántalmazás témáját járja körbe új regényében

Miért tévesztjük össze a bántalmazást a szeretettel? Erről szól Tisza Kata új könyve, amelyet tegnap mutattak be a Margón az Anna and the Barbies közreműködésével. Nézzétek vissza a zenés felolvasást!

...
Könyves Advent

Otthonaink a leggyakoribb helyszínei a testi és a lelki erőszaknak

Jess Hill négyéves kutatómunka eredményeként megírt könyve a mérgező párkapcsolatok mélyére ás, feltárja, hogy miképp szereznek hatalmat a bántalmazók áldozataik felett. Olvass bele!

...
Nagy

Halász Rita: Egy teljesen átlagos családban is jelen lehet erőszak

Halász Rita első regénye, a Mély levegő ott kezdődik, ahol más történetek véget érnek: a menekülés pillanatában. A karácsonyi Összekötvében a négy fal között lejátszódó drámákról és a diszfunkcionális családokról Valuska László beszélgetett a szerzővel.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.