Márainál talál válaszokra az íróról elnevezett mexikói könyvesbolt tulajdonosa

Márainál talál válaszokra az íróról elnevezett mexikói könyvesbolt tulajdonosa

Javier Corall, a mexikói Chihuahua állam korábbi kormányzója két éve felhagyott politikai tevékenységeivel, és könyvesboltot nyitott, amit Márai Sándorról nevezett el. A Facebookon megkerestük a Sándor Márai Librería tulajdonosát, hogy kiderítsük miért viseli a mexikói könyvesbolt a magyar szerző nevét, olvasnak-e Márait a mexikóiak, és egyáltalán miért döntött úgy, hogy a politikai pályafutása után könyvesboltot nyit.

Fotó: Sándor Márai Librería 

Simon Eszter | 2023. február 15. |
Márai Sándor
A gyertyák csonkig égnek
Helikon, 2021, 174 oldal
-

Javier Corallal levélben vettük fel a kapcsolatot, aki készségesen válaszolt a kérdéseinkre, mindenekelőtt azonban azzal kezdte, hogy a levél alján szereplő aláírás (Eszter) azonnal Márait juttatta eszébe. „Az Eszter hagyatéka az egyik kedvenc művem Máraitól. Irigylésre méltó, hogy a magyar nyelv tele van olyan gyönyörű hangzókkal, mint az sz vagy a cs.”

Miért épp Márai Sándorról nevezte el a könyvesboltot?

Ennek több oka is van, de hadd kezdjem azzal, hogy bármilyen kérdésem van az életben, fellapozom Márai valamelyik kötetét, és választ kapok. Nem értem, hogy miért nem kapott Nobel-díjat. De hogy válaszoljak a kérdésre, egyrészt azért, mert így tisztelgek a magyar szerző előtt, akinek nagyra becsülöm a munkásságát. Minden műve rendkívül egyedi. Másrészt azt szeretném, hogy minél többen megismerjék a nevét. Márai könyvei későn értek el hozzánk, és mára a kilencvenes években készült fordítások is elavultak. Persze a magyar nyelv elképesztően bonyolult, így nem lehetett könnyű dolga a fordítóknak. Éppen ezért óriási köszönettel tartozunk azoknak, akik Márai szövegeit gondozták, és így mi is olvashatjuk. Külön hálás vagyok Virág Ibolyának (Virág Ibolya műfordító, 1995-ben az Albin Michel kiadónál jelentette meg A gyertyák csonkig égnek című kötetet. Ezzel szerzett Márai világhírű ismertségét, a regényt pedig hatvan nyelvre lefordították - a szerk.)

Márai nemcsak névadója a boltnak, de szeretném, ha a vásárlók az életét is megismernék.

Emlékszik rá, hogy mit olvasott tőle először? Honnan szerzett tudomást a magyar szerzőről?

Valamivel több mint húsz éve egy nagyszerű újságíró barátom, Julio Scherer García ajándékozta nekem A gyertyák csonkig égneket. García azt mondta, két okból adja nekem a kötetet: elsősorban azért, mert nem hagyhatok ki egy ilyen gyönyörű olvasmányt, és azt szeretné, ha a kötet mindig emlékeztetne a barátságunkra. Igaza lett. Márai világa azonnal magával ragadott és A gyertyák csonkig égnek után elolvastam az egész életművet.

Márai: Ez a kor áhítat nélkül való
Tovább olvasok

Melyik a kedvenc vagy meghatározó olvasmánya Máraitól? 

A gyertyák csonkig égnek különleges helyet foglal el a szívemben, de nagyon szeretem az Egy polgár vallomásai és a Föld, föld…! című köteteket is. A Szabadulás pedig tökéletes példája annak, hogy Márai milyen mély és érzelmes  gondolkodású szerző. 

Melyik könyveit árulják a boltban?

Szinte mindent, ami megjelent spanyol fordításban. Itt van A gyertyák csonkig égnek, Az igazi, az Eszter hagyatéka, a Válás Budán, a Vendégjáték Bolzanóban, A nővér, ami a másik személyes kedvencem, de kapható A sziget, a Zendülők – egyébként így hívják a könyvesbolt vitatermét és kávézóját is, bár itt nem egyszerű megszegni a szabályokat.

-

Aztán megvan a Budán lakni világnézet, a Föld, föld…!, és A teljes napló összes kötete. Szeretném hozzátenni, hogy miután megnyitottam az üzletet, az El País készített velem egy interjút, amiben arról meséltem, hogy mit jelent számomra A gyertyák csonkig égnek. Nem sokkal az interjú megjelenése után azt az információt kaptam, hogy 

hirtelen annyira megnőtt a kereslet a kötet után, hogy a kiadó majdnem kifogyott belőle. 

Ismer más magyar szerzőket? Esetleg Szabó Magdát vagy Kertész Imrét?

Kertészt igen, ő a másik magyar kedvencem. Több könyvét is áruljuk. Márai kötetei mellett ott van a Sorstalanság, az Egy történet (Kertész Imre: Jegyzőkönyv; Esterházy Péter: Élet és irodalom), A holocaust mint kultúra és a Valaki más.

-

A politikai karrierje után miért döntött úgy, hogy könyvesboltot nyit?

Régóta ez volt a vágyam. Az olvasás nemcsak élvezet, de megerősíti és összekovácsolja a társadalmat. Az a tapasztalatom, hogy aki olvas, nyugodtabb és békésebb. Chihuahua kormányzójaként arra jöttem rá, hogy ebben a rendkvül polarizált világban az olvasás lehet a közös pont. A társadalom akkor működik jól, ha mindenki kiveszi belőle a részét. Meg kell tanulnunk helyesen vitatkozni, empatikusnak lenni, nagyobb tudásra van szükségünk, de ehhez elsősorban olvasni kell. Elhatároztam, hogy ennek szentelem a mindennapjaimat. Azt szeretném, ha az emberek többet olvasnának, és hogy a Sándor Márai Librería egyszerre legyen könyvesbolt és kulturális tér. 

A levél végén Javier Corall megjegyezte, hogy élete egyik legszebb emléke a budapesti utazása. „Néhány évvel azután, hogy elkezdtem Márait olvasni, meglátogattam a szerző hazáját.

Végigjártam azokat a helyszíneket, ahol a regényei játszódnak.

Különösen emlékezetes utazás volt.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Márai: Ez a kor áhítat nélkül való

...
Hírek

Huszonöt éve halt meg Márai Sándor

...
Nagy

A magyar nyelv szerelmetes lovagja – Márai 30

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.