Márainál talál válaszokra az íróról elnevezett mexikói könyvesbolt tulajdonosa

Márainál talál válaszokra az íróról elnevezett mexikói könyvesbolt tulajdonosa

Javier Corall, a mexikói Chihuahua állam korábbi kormányzója két éve felhagyott politikai tevékenységeivel, és könyvesboltot nyitott, amit Márai Sándorról nevezett el. A Facebookon megkerestük a Sándor Márai Librería tulajdonosát, hogy kiderítsük miért viseli a mexikói könyvesbolt a magyar szerző nevét, olvasnak-e Márait a mexikóiak, és egyáltalán miért döntött úgy, hogy a politikai pályafutása után könyvesboltot nyit.

Fotó: Sándor Márai Librería 

Simon Eszter | 2023. február 15. |
Márai Sándor
A gyertyák csonkig égnek
Helikon, 2021, 174 oldal
-

Javier Corallal levélben vettük fel a kapcsolatot, aki készségesen válaszolt a kérdéseinkre, mindenekelőtt azonban azzal kezdte, hogy a levél alján szereplő aláírás (Eszter) azonnal Márait juttatta eszébe. „Az Eszter hagyatéka az egyik kedvenc művem Máraitól. Irigylésre méltó, hogy a magyar nyelv tele van olyan gyönyörű hangzókkal, mint az sz vagy a cs.”

Miért épp Márai Sándorról nevezte el a könyvesboltot?

Ennek több oka is van, de hadd kezdjem azzal, hogy bármilyen kérdésem van az életben, fellapozom Márai valamelyik kötetét, és választ kapok. Nem értem, hogy miért nem kapott Nobel-díjat. De hogy válaszoljak a kérdésre, egyrészt azért, mert így tisztelgek a magyar szerző előtt, akinek nagyra becsülöm a munkásságát. Minden műve rendkívül egyedi. Másrészt azt szeretném, hogy minél többen megismerjék a nevét. Márai könyvei későn értek el hozzánk, és mára a kilencvenes években készült fordítások is elavultak. Persze a magyar nyelv elképesztően bonyolult, így nem lehetett könnyű dolga a fordítóknak. Éppen ezért óriási köszönettel tartozunk azoknak, akik Márai szövegeit gondozták, és így mi is olvashatjuk. Külön hálás vagyok Virág Ibolyának (Virág Ibolya műfordító, 1995-ben az Albin Michel kiadónál jelentette meg A gyertyák csonkig égnek című kötetet. Ezzel szerzett Márai világhírű ismertségét, a regényt pedig hatvan nyelvre lefordították - a szerk.)

Márai nemcsak névadója a boltnak, de szeretném, ha a vásárlók az életét is megismernék.

Emlékszik rá, hogy mit olvasott tőle először? Honnan szerzett tudomást a magyar szerzőről?

Valamivel több mint húsz éve egy nagyszerű újságíró barátom, Julio Scherer García ajándékozta nekem A gyertyák csonkig égneket. García azt mondta, két okból adja nekem a kötetet: elsősorban azért, mert nem hagyhatok ki egy ilyen gyönyörű olvasmányt, és azt szeretné, ha a kötet mindig emlékeztetne a barátságunkra. Igaza lett. Márai világa azonnal magával ragadott és A gyertyák csonkig égnek után elolvastam az egész életművet.

Márai: Ez a kor áhítat nélkül való
Tovább olvasok

Melyik a kedvenc vagy meghatározó olvasmánya Máraitól? 

A gyertyák csonkig égnek különleges helyet foglal el a szívemben, de nagyon szeretem az Egy polgár vallomásai és a Föld, föld…! című köteteket is. A Szabadulás pedig tökéletes példája annak, hogy Márai milyen mély és érzelmes  gondolkodású szerző. 

Melyik könyveit árulják a boltban?

Szinte mindent, ami megjelent spanyol fordításban. Itt van A gyertyák csonkig égnek, Az igazi, az Eszter hagyatéka, a Válás Budán, a Vendégjáték Bolzanóban, A nővér, ami a másik személyes kedvencem, de kapható A sziget, a Zendülők – egyébként így hívják a könyvesbolt vitatermét és kávézóját is, bár itt nem egyszerű megszegni a szabályokat.

-

Aztán megvan a Budán lakni világnézet, a Föld, föld…!, és A teljes napló összes kötete. Szeretném hozzátenni, hogy miután megnyitottam az üzletet, az El País készített velem egy interjút, amiben arról meséltem, hogy mit jelent számomra A gyertyák csonkig égnek. Nem sokkal az interjú megjelenése után azt az információt kaptam, hogy 

hirtelen annyira megnőtt a kereslet a kötet után, hogy a kiadó majdnem kifogyott belőle. 

Ismer más magyar szerzőket? Esetleg Szabó Magdát vagy Kertész Imrét?

Kertészt igen, ő a másik magyar kedvencem. Több könyvét is áruljuk. Márai kötetei mellett ott van a Sorstalanság, az Egy történet (Kertész Imre: Jegyzőkönyv; Esterházy Péter: Élet és irodalom), A holocaust mint kultúra és a Valaki más.

-

A politikai karrierje után miért döntött úgy, hogy könyvesboltot nyit?

Régóta ez volt a vágyam. Az olvasás nemcsak élvezet, de megerősíti és összekovácsolja a társadalmat. Az a tapasztalatom, hogy aki olvas, nyugodtabb és békésebb. Chihuahua kormányzójaként arra jöttem rá, hogy ebben a rendkvül polarizált világban az olvasás lehet a közös pont. A társadalom akkor működik jól, ha mindenki kiveszi belőle a részét. Meg kell tanulnunk helyesen vitatkozni, empatikusnak lenni, nagyobb tudásra van szükségünk, de ehhez elsősorban olvasni kell. Elhatároztam, hogy ennek szentelem a mindennapjaimat. Azt szeretném, ha az emberek többet olvasnának, és hogy a Sándor Márai Librería egyszerre legyen könyvesbolt és kulturális tér. 

A levél végén Javier Corall megjegyezte, hogy élete egyik legszebb emléke a budapesti utazása. „Néhány évvel azután, hogy elkezdtem Márait olvasni, meglátogattam a szerző hazáját.

Végigjártam azokat a helyszíneket, ahol a regényei játszódnak.

Különösen emlékezetes utazás volt.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Márai: Ez a kor áhítat nélkül való

...
Hírek

Huszonöt éve halt meg Márai Sándor

...
Nagy

A magyar nyelv szerelmetes lovagja – Márai 30

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.