Kerékgyártó István: Fecske Milánnal újra végigjártam hatvan országot, mint fiatalkoromban

Kerékgyártó István: Fecske Milánnal újra végigjártam hatvan országot, mint fiatalkoromban

Kerékgyártó István Fecske Milán élete, jó sorsa és viszontagságai című könyvének bemutatója a Margó Irodalmi Fesztivál péntek délutáni esős hangulatának méltó ellensúlyozása volt. A vidám hangvételű könyv kapcsán Mészáros Sándor szerkesztő és Zoltán Gábor író-rendező beszélgetett a szerzővel Kakuk Marciról, Svejkről és arról is, miért nem volt korábban kedve a hedonista érzésű könyvet megírni.

Fotók: Posztós János

Rátkai Zsófi | 2023. május 13. |
kerékgyártó istván
Fecske Milán élete, jó sora és viszontagságai
Kalligram, 2023, 425 oldal
Kerékgyártó István: Fecske Milán élete, jó sora és viszontagságai könyv

Mészáros első kérdését Zoltán Gáborhoz intézte, és a könyvvel kapcsolatos gondolatairól érdeklődött. Zoltán erre hangot adott annak az ellenérzésének, miszerint kortárs magyar irodalom olvasásakor gyakran szembesül vele, hogy az írók nem arról írnak, amit ismernek vagy amire rálátásuk van, hanem más írókat olvasva rájátszanak a stílusukra. Hangsúlyozta, “Kerékgyártó ezzel szemben rögtön arról írt, amit látott, és ehhez az első könyve óta ragaszkodik. Azonban ha valamikor úgy érzi, a valóság egy darabjáról nincs közvetlen információja, különös írói erényének köszönhetően annak utánamegy”.  Ekkor példaként Rükverc című könyvének legemlékezetesebb részét hozta fel, amely arról szólt, hogy a főhős hajléktalanok hogyan tengették az  életüket Budapesten. 

Zoltán Gábor a Kossuth Rádió számára készített egy sorozatot a Makk Ászból, amely Kerékgyártó István egyik korábbi könyve. Ezen keresztül kapcsolódott be a szerző munkásságába. Megemlítette Máté Gábor színművész jelentőségét a munkában, aki rendkívüli módon megszerette a szöveget és a későbbiekben is felolvasta a szerző alkotásait. Kerékgyártó ezen a ponton elismerte, hogy olyan sikeres volt a közös munka, hogy Trüffel Milán címszereplőjét már úgy írta meg, hogy azt Máté Gábor hangján hallotta. 

Mészáros ekkor visszautalt arra, amikor korábban a valóságról beszélgettek, és kifejtette, hogy Kerékgyártó első regényét ő eléggé “megbírálta”, és itt említette a valóság jelenségét, ami szerinte a nyelvi közvetítettségben van, amit az első könyvében nem tapasztalt. “A második könyvben a Makk Ászban végre hallottam a hangját”, mondta. Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci figurájának modernkori változata, a Fecske Milán a szerző fejéből már évekkel ezelőtt, a covid idején pattant ki. Ezt már Kerékgyártó Istvántól tudtuk meg, miután beszélgetőtársai arról érdeklődtek tőle, miért írt most egy kalandregényt. Elmondta, hogy egyrészt sokan szerették a Trüffel Milánt, és a kérdés az volt, hogy miért nem folytatta tovább, hiszen 1933-ban megszületik Trüffel Milán fia Budapesten, amikor ő elmegy Dél-Amerikába és csak 1956-ban ér vissza, épp a forradalomra. Kerékgyártó mindenféle vidám részletet kitalált már, de aztán, ahogy az korábban is történt vele, amikor egyre jobban belement a hajléktalan témába, most is egyre rosszabb kedve lett. Rájött, hogy ilyen körülmények között nem tud hedonista, vidám könyvet írni, ráadásul a hedonizmust sem tudta az 1957-59 közötti  Magyarországba elhelyezni.

A Rükverc után elege lett az országból és mindenből, ami történt benne, nem akart társadalmi valóságról, politikáról írni.

Majd jött a covid, és egészségügyi okból elmenekült a Balatonra. Ebben a magányban úgy gondolta, ír egy olyan könyvet, amiben végre jól érzi magát. Létrehoz egy figurát, aki rokona a kedvenc regényhősének, Kakuk Marcinak. A pikareszk hagyományt Tersánszky után nem folytatta senki Magyarországon, anno azt mondták neki is kortársai, hogy nagyon jó, de hagyja abba - nem vették komolyan. Ezért Kerékgyártó úgy gondolta, hogy folytatná a pikareszk műfajt és megalkotná ezt a világban csavargó figurát, Fecske Milánt, aki Trüffel Milán után kapta a keresztnevét. Zoltán Gábor megértette a vidám figura megírása utáni vágyát, és hozzátette, jó emlék lesz ez a könyv arról az időszakról, amikor korlátozva voltunk a mozgásunkban. A teljes szabadságtól most is kellő mértékben el vagyunk zárva, mondta, szerinte

a szabadság csak vágyálom lesz a közeljövőben is, amelyet egy kalandregényen keresztül át lehet élni.  

Zoltán Gábor szerint bizonyos értelemben radikálisabb ez a könyv, mint a Rükverc és a Hurok, amelyek lázítanak a társadalmi valóság ellen. Úgy véli, ha sarkítva fogalmazna, ez egy amorális könyv. A történetek olyan hősről szólnak, akit nem lehet bepalizni, ne mondják meg neki, hogyan viselkedjen, mert ha valami nem tetszik neki, Fecske Milán fogja magát és elmegy, továbbrepül. Ebben Kakuk Marcihoz hasonlít, és el tudja képzelni, hogy az olvasók frusztráltak, mert mást keresnek ehhez képest, szokványos irodalmat, de az is lehet, hogy örülnek, hogy itt most nem az “itt élned-halnod kell” ezredik kimondása hangzik el, mint a korábbi művekben. Ekkor az olyan nemzetközi pikareszk regényeket említették,  mint a Svejk, a Huckleberry Finn, és a jelenlévők úgy vélték, hogy ezek mindegyike csak mellékvágány az írók számára, kisebb kitérő. 

Mészáros Sándor elmondta, hogy az irodalom folyamatosan változik, a műfajok nem állandók, alacsonyodnak, majd felemelkednek, ilyen például az anekdotikus elbeszélés, amelynek mindig van valami tanulsága. Ezt Esterházy Péter, Temesi Ferenc és még sokan rehabilitálták, általa pedig áthangolták a nevetést.   

-

A továbbiakban arról volt szó, hogyan építette be a szerző a műbe a fiatalkori utazásait Afrikában. Kiemelte, hogy akkor több mint 60 országban járt, Laoszban például árvaházban zsonglőr előadást is tartott a barátjával. A könyv megírása során mindezt újra átélte, és nagyban támaszkodott ezekre az élményekre. Milán kópé figuráját a szerző maga is irigyelte, és ellenpontként mellé helyezte Somát, aki börtönbe is kerül, általa jól mutatja a bűnöző és kópé közötti különbséget. Érdekes, hogy ennél a pontnál a szerző elismerte, hogy sok ötletet és helyzetet lopott Tersánszkytól. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

...
Hírek

A kormánypárti polgármester sem úszhat meg mindent

...
Nagy

Zoltán Gábor: Fel kell tudni ismerni a novellák saját törvényszerűségeit

Több mint húsz év után újra kisprózakötettel jelentkezett Zoltán Gábor. A Margón Tóth-Czifra Júlia beszélgetett az íróval a novellákhoz való viszonyáról, a zsidó misztika egy figurájáról és a történetmesélésről is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré