Kassák Lajos sorai nagyot csavarnak a jelenen és a múlton is

Kassák Lajos sorai nagyot csavarnak a jelenen és a múlton is

Kiss Orsi | 2016. augusztus 11. |

Kasi bácsi megmondja címmel mikroblogot indított Sirokai Mátyás költő, melyben egy-egy festménnyel, hírfotóval vagy archív képpel párosítva más és más fénytörésbe hozza Kassák Lajos sorait, és kerülnek ezáltal egymás mellé olyan karakterek, mint Kádár János, David Bowie vagy a Városligetben üvöltöző rendőr. Sirokai Mátyást arra kértük, meséljen kicsit a kasi bácsi elindításáról, arról, mi izgatja Kassák költészetében, és hogy mennyi tartalék van még szerinte a Kassák-mémekben

Mi adta meg a kezdőlökést a kasi bácsihoz?

Kassák emlékezetes sorai, amik kiemelve olykor hőzöngésnek hatnak, de ez valójában színtiszta költészet - a szabadabb fajtából. És jó mémek, amiket mostanában láttam.

Miért pont Kassákot vetted elő újra?

Egy érdekes tanulmánykötetet olvasva (Lanczkor Gábor: Nem élhetsz odabent) újra kedvet kaptam hozzá. Eszembe jutott, hogy elég korán írt meredek dolgokat, de csak arra emlékeztem, hogy ezek cím nélküli, számozott versek és nagy szövegek. Az 1920-as években született 100 számozott verse, amik aztán 4 különböző kötetben jelentek meg.

Mit jelent a költészete számodra?

17 évvel Ady Új versei (1906) után Kassák is kiadott egy kötetet ugyanezzel a címmel. Bátor húzás, ha a címet tágabb összefüggésbe helyezzük, de bejött neki. Ezek a szövegek még mindig frissnek hatnak, lenyűgöző a költői képeinek merészsége.

Van kedvenc Kassák-műved vagy sorod?

A ló meghal, a madarak kirepülnek című vers, és a végéről ez a két sor: “madarak lenyelték a hangot / a fák azonban tovább énekeltek”. Ez lehetne akár a Kassák-teszt is - aki nem érzi a szépségét, az valószínűleg elbukna Philip K. Dick Voight-Kampff-tesztjén is.

A képek között vannak hírképek, régi fotók, klasszikus festmények - általában a képhez választasz szöveget vagy a szöveghez képet? Mi alapján válogatsz?

Mindig a szöveghez választom a képet. Kassák versei tele vannak punchline-okkal, ezeket ollózom ki a versekből, aztán hagyom, hogy a képek megtalálják az utat hozzájuk. Nincs megkötés, szabadon asszociálok, a lényeg, hogy a képek ne csak illusztrációk legyenek, hanem csavarjanak is egyet a verssoron, és ugyanez fordítva is működjön: a sorok állítsák más fénytörésbe a képeket.

Mennyi tartalék van ebben, meddig tervezed folytatni?

Úgy látom, hogy a 100 versből kb. 50 mém fog készülni, tehát napi eggyel számolva nagyjából két hónap alatt be is fejezem.