Úton 1909 címmel jelentetett meg ingyenesen letölthető kötetet a Kassák Múzeum

Kassák Lajos munkásságának egyik meghatározó, korai eseményét állítja középpontba, és elemzi új szempontok és források bevonásával a Kassák Múzeum Úton 1909: Kassák, Szittya, hosszú versek, rövid forradalmak című új kiadványa.

fk | 2022. április 25. |

A kötet többéves munka eredményeként magyar és angol kiadásban jelent meg online, nyílt hozzáférésű formátumban, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál szerkesztésében. A tanulmányokat Gucsa Magdolna, Nemes Z. Márió, Seregi Tamás és Szeredi Merse Pál írta - közölte a múzeum az MTI-vel.

Kassák 1909 tavaszán, a modernista magyar irodalom és főként Ady Endre hatására Párizsba indult, hogy megismerje a modern kultúra katalizátoraként számontartott európai nagyvárost. Az utat több mint fél év alatt, gyalogosan tette meg. Az úton szerzett élményei, ismeretei, kapcsolatai később óriási hatással voltak pályájának alakulására. Ezt az 1920-as években két, egymástól stílusában eltérő irodalmi alkotásban örökítette meg: A ló meghal a madarak kirepülnek című hosszúversében és az Egy ember élete című önéletrajzi regényének Csavargások című fejezetében.  

A kötetben Kassák életművének e két, talán legtöbbet idézett, a hazai és a külföldi olvasók körében is a legjobban ismert szövegét állítják középpontba, a műveket teljes terjedelmükben közlik magyarul és angolul. Az Egy ember élete című regény vonatkozó fejezete először olvasható angol nyelven.

Kassák e két alapművét és keletkezésük kontextusait új szempontok szerint, elemző tanulmányokkal és további forrásokkal együtt teszik közzé. A kötetben a teljesség igényével közlik Kassák korai verseit, a múzeum gyűjteményében őrzött levelezését ebből a korszakból, valamint visszaemlékezéseket, fotográfiákat, értelmező jegyzeteket.  

Ahogyan Kassák irodalmi alkotásainak, életművének, úgy a jelen kötetnek is az 1909-es nyugat-európai csavargás képezi a szimbolikus középpontját. Kassák ezt az utat mindkét művében egyértelműen saját fejlődése, költővé, "Kassák Lajossá válásának" történeteként interpretálta. Az igazi változást azonban Kassákban nem a Párizs-élmény, hanem egy teljesen más aspektus, a csavargás, az út és az úton megismert bohém, társadalmon kívüli emberek indították meg. Kassák számára tehát a költővé válás élményét egy merőben eltérő, atipikus szituáció szolgáltatta. Ezt az út-élményt idézi meg a kötet címe a beatkorszak Jack Kerouac által írt, generációk életérzését meghatározó regényének címét parafrazálva.

Az új kötet a Kassák Múzeum weboldaláról, az Online múzeum menüpontból érhető el.

(MTI) 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kassák Lajos sorai nagyot csavarnak a jelenen és a múlton is

...
Nagy

Hogyan szeretett Petőfi, Kassák vagy Kosztolányi? A 10 legjobb Nyáry-történet

...
Nagy

Miért más, ha Kassák vagy Damu veri be a felesége orrát? - Nyáry Krisztián könyvbemutatója

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?