Vajon mit üzen Szécsi Pál egy csöpögő csapon keresztül?

Vajon mit üzen Szécsi Pál egy csöpögő csapon keresztül?

Új könyve leginkább azokról a traumákról szól, melyeket a párkapcsolatainkban szerzünk - árulta el Karafiáth Orsolya péntek este a Margón, ahol Valuska László életrajziságról, arányokról és öndefinicióról is faggatta a szerzőt.

Fotó: Posztós János

Rátkai Zsófi | 2020. október 17. |

Rendhagyó módon Jordán Adél énekével indult Karafiáth Orsolya új könyvének (Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent - Avagy így tanultuk a szerelmet) péntek esti bemutatója. A színésznő és a szerző ugyanabban a ruhában jelentek meg, amely a könyv címlapján is szerepel, noha más színben. Karafiáth Orsolya elsőként kijelentette, hogy "ez egy könyv a szerelemről.", majd rögtön a Bazd meg Csinszkát! című írás felolvasását hallgathattuk meg. "Ady, a legnagyobb fogás", hangzott el a könyvből a mondat, amiből kiderül, hogy a szerző időben egy másik világba helyezte át a szereplőit, oda, ahol egy, a maihoz hasonló beszélgetés zajlana. 

Karafiáth Orsolya
Amikor Szécsi Pál csöveken keresztül üzent
Scolar, 2020, 272 oldal
Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent

A szerzőt kérdező Valuska László a címmel kezdte a beszélgetést, rávilágítva, hogy az előző Karafiáth-könyv címe (Amikor a mama lelegelte a papa haját)  hasonló, és vajon ez egy sorozat-e, amelyben Karafiáth feldolgozza az életét. A szerző szerint a gyerekkorban szerzett traumákról szóló előző könyv erre volt hivatott, azonban a jelenlegi inkább azokról a traumákról szól, amelyeket párkapcsolatban szerzünk, és arról, hogy általuk hogyan tanuljuk meg önmagunkat. “Tényleg a másik által tudunk létezni”, jelentette ki az író, ezért fontos, hogy a másikhoz fűződő kapcsolati drámákból tanuljunk. A címadó történetről elmondta, hogy barátnője abban a lakásban él, ahol korábban Szécsi Pál lakott és azt állítja, hogy a férfi néha csapcsöpögéssel üzen neki, és így sokat tanultak tőle. 

Valuska László ekkor annak az érzésének adott hangot, miszerint Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című könyvében is valami hasonló történik, azaz az elmúlt kapcsolatok, újraírt szerelmek alapján újra tudjuk definiálni magunkat. Ezzel Karafiáth Orsolyai egyetértett, valamint hozzátette, fontos neki Hornby és ő is ezeken a szerelmeken keresztül gondol újra minden kapcsolatot. A történetekben a kapcsolatok villanásszerűen tűnnek fel és el, ugyanakkor beágyazódnak az emberek életébe és sokat változtatnak az elbeszélőn. Karafiáth hisz abban, hogy “nem fejlődünk magunktól és ezért kell állandóan a másik felé fordulni, hogy a nonverbális kommunikációból megértsük, hogyan viszonyulunk egymáshoz. A folyamatos tükröződés nagy jelentőséggel bír.”

Az egyik elbeszélő öregedéséről szólva a szerző elmondta, hogy mindez visszatérő témája, és az is, hogy egy 40 feletti alkotó mellett hogyan mennek el a lehetőségek, és ezt hogyan tudja feldolgozni. Többszöri célzásként elhangzott, hogy a könyv szereplői vajon mennyire azonosak a szerzővel, amire ő minden esetben finoman hárított, nyitva hagyva a kérdést, így az íróvá válni vágyó bölcsészhallgatóról sem tudhatjuk, hogy vajon a szerző önmagáról írt-e. És hogy hogyan tudta az arányt megtalálni, hogy kellően szórakoztatóak, érzelmesek, ironikusak és cinikusak is legyenek az írások? Karafiáth szerint ez volt a legnehezebb. “Két pólusnak kellett  ugyanis lennie. Ha nem párosítottam megfelelően, akkor túl könnyed, szinte hahota-szintű lett volna.” Ugyanakkor neki is furcsa volt ezekkel a történetekkel dolgoznia, mert nem jó érzés megélni bizonyos helyzeteket.

Kiderült még, hogy Karafiáth Orsolya a borítótól kezdve a benne lévő képeken át mint egészet képzelte el a művet, önmagát látta benne, ahogy ezt a címlap is tükrözi, hiszen íróként sem tudja magát függetleníteni a képzőművészettől.   

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Lackfi János elképzelte, hogyan facebookoztak volna Szabó Lőrincék

Nevetéssel, felolvasással zajlott a péntek esti Lackfi János könyvbemutató a Margón, ahol megtudhattuk, kinek ajánlja a szerző új kötetét, amelyben a magyar költészet legismertebb alakjai Facebook-bejegyzésekben kommunikálnak egymással. 

...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Nagy

Jászberényi: Halálfélelem elengedni egy szöveget

A Varjúkirályban Jászberényi Sándort íróként az érdekelte, hogy rekonstruáljon egy végtelenül hiányos történetet. A Margó első napján magánmitológiáról és az írással kapcsolatos félelmeiről is mesélt.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Steven Soderbergh kísérletező kedvében összezárt egy csapat remek színészt egy luxus óceánjáró fedélzetén. Hadd beszéljenek kedvükre!

Szerzőink

...
Rezek Bori

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Jakobovits Kitti

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

...
Ruff Orsolya

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.