Vajon mit üzen Szécsi Pál egy csöpögő csapon keresztül?

Vajon mit üzen Szécsi Pál egy csöpögő csapon keresztül?

Új könyve leginkább azokról a traumákról szól, melyeket a párkapcsolatainkban szerzünk - árulta el Karafiáth Orsolya péntek este a Margón, ahol Valuska László életrajziságról, arányokról és öndefinicióról is faggatta a szerzőt.

Fotó: Posztós János

Rátkai Zsófi | 2020. október 17. |

Rendhagyó módon Jordán Adél énekével indult Karafiáth Orsolya új könyvének (Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent - Avagy így tanultuk a szerelmet) péntek esti bemutatója. A színésznő és a szerző ugyanabban a ruhában jelentek meg, amely a könyv címlapján is szerepel, noha más színben. Karafiáth Orsolya elsőként kijelentette, hogy "ez egy könyv a szerelemről.", majd rögtön a Bazd meg Csinszkát! című írás felolvasását hallgathattuk meg. "Ady, a legnagyobb fogás", hangzott el a könyvből a mondat, amiből kiderül, hogy a szerző időben egy másik világba helyezte át a szereplőit, oda, ahol egy, a maihoz hasonló beszélgetés zajlana. 

Karafiáth Orsolya
Amikor Szécsi Pál csöveken keresztül üzent
Scolar, 2020, 272 oldal
Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent

A szerzőt kérdező Valuska László a címmel kezdte a beszélgetést, rávilágítva, hogy az előző Karafiáth-könyv címe (Amikor a mama lelegelte a papa haját)  hasonló, és vajon ez egy sorozat-e, amelyben Karafiáth feldolgozza az életét. A szerző szerint a gyerekkorban szerzett traumákról szóló előző könyv erre volt hivatott, azonban a jelenlegi inkább azokról a traumákról szól, amelyeket párkapcsolatban szerzünk, és arról, hogy általuk hogyan tanuljuk meg önmagunkat. “Tényleg a másik által tudunk létezni”, jelentette ki az író, ezért fontos, hogy a másikhoz fűződő kapcsolati drámákból tanuljunk. A címadó történetről elmondta, hogy barátnője abban a lakásban él, ahol korábban Szécsi Pál lakott és azt állítja, hogy a férfi néha csapcsöpögéssel üzen neki, és így sokat tanultak tőle. 

Valuska László ekkor annak az érzésének adott hangot, miszerint Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című könyvében is valami hasonló történik, azaz az elmúlt kapcsolatok, újraírt szerelmek alapján újra tudjuk definiálni magunkat. Ezzel Karafiáth Orsolyai egyetértett, valamint hozzátette, fontos neki Hornby és ő is ezeken a szerelmeken keresztül gondol újra minden kapcsolatot. A történetekben a kapcsolatok villanásszerűen tűnnek fel és el, ugyanakkor beágyazódnak az emberek életébe és sokat változtatnak az elbeszélőn. Karafiáth hisz abban, hogy “nem fejlődünk magunktól és ezért kell állandóan a másik felé fordulni, hogy a nonverbális kommunikációból megértsük, hogyan viszonyulunk egymáshoz. A folyamatos tükröződés nagy jelentőséggel bír.”

Az egyik elbeszélő öregedéséről szólva a szerző elmondta, hogy mindez visszatérő témája, és az is, hogy egy 40 feletti alkotó mellett hogyan mennek el a lehetőségek, és ezt hogyan tudja feldolgozni. Többszöri célzásként elhangzott, hogy a könyv szereplői vajon mennyire azonosak a szerzővel, amire ő minden esetben finoman hárított, nyitva hagyva a kérdést, így az íróvá válni vágyó bölcsészhallgatóról sem tudhatjuk, hogy vajon a szerző önmagáról írt-e. És hogy hogyan tudta az arányt megtalálni, hogy kellően szórakoztatóak, érzelmesek, ironikusak és cinikusak is legyenek az írások? Karafiáth szerint ez volt a legnehezebb. “Két pólusnak kellett  ugyanis lennie. Ha nem párosítottam megfelelően, akkor túl könnyed, szinte hahota-szintű lett volna.” Ugyanakkor neki is furcsa volt ezekkel a történetekkel dolgoznia, mert nem jó érzés megélni bizonyos helyzeteket.

Kiderült még, hogy Karafiáth Orsolya a borítótól kezdve a benne lévő képeken át mint egészet képzelte el a művet, önmagát látta benne, ahogy ezt a címlap is tükrözi, hiszen íróként sem tudja magát függetleníteni a képzőművészettől.   

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Lackfi János elképzelte, hogyan facebookoztak volna Szabó Lőrincék

Nevetéssel, felolvasással zajlott a péntek esti Lackfi János könyvbemutató a Margón, ahol megtudhattuk, kinek ajánlja a szerző új kötetét, amelyben a magyar költészet legismertebb alakjai Facebook-bejegyzésekben kommunikálnak egymással. 

...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Nagy

Jászberényi: Halálfélelem elengedni egy szöveget

A Varjúkirályban Jászberényi Sándort íróként az érdekelte, hogy rekonstruáljon egy végtelenül hiányos történetet. A Margó első napján magánmitológiáról és az írással kapcsolatos félelmeiről is mesélt.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.