Vajon mit üzen Szécsi Pál egy csöpögő csapon keresztül?

Vajon mit üzen Szécsi Pál egy csöpögő csapon keresztül?

Új könyve leginkább azokról a traumákról szól, melyeket a párkapcsolatainkban szerzünk - árulta el Karafiáth Orsolya péntek este a Margón, ahol Valuska László életrajziságról, arányokról és öndefinicióról is faggatta a szerzőt.

Fotó: Posztós János

Rátkai Zsófi | 2020. október 17. |

Rendhagyó módon Jordán Adél énekével indult Karafiáth Orsolya új könyvének (Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent - Avagy így tanultuk a szerelmet) péntek esti bemutatója. A színésznő és a szerző ugyanabban a ruhában jelentek meg, amely a könyv címlapján is szerepel, noha más színben. Karafiáth Orsolya elsőként kijelentette, hogy "ez egy könyv a szerelemről.", majd rögtön a Bazd meg Csinszkát! című írás felolvasását hallgathattuk meg. "Ady, a legnagyobb fogás", hangzott el a könyvből a mondat, amiből kiderül, hogy a szerző időben egy másik világba helyezte át a szereplőit, oda, ahol egy, a maihoz hasonló beszélgetés zajlana. 

Karafiáth Orsolya
Amikor Szécsi Pál csöveken keresztül üzent
Scolar, 2020, 272 oldal
Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent

A szerzőt kérdező Valuska László a címmel kezdte a beszélgetést, rávilágítva, hogy az előző Karafiáth-könyv címe (Amikor a mama lelegelte a papa haját)  hasonló, és vajon ez egy sorozat-e, amelyben Karafiáth feldolgozza az életét. A szerző szerint a gyerekkorban szerzett traumákról szóló előző könyv erre volt hivatott, azonban a jelenlegi inkább azokról a traumákról szól, amelyeket párkapcsolatban szerzünk, és arról, hogy általuk hogyan tanuljuk meg önmagunkat. “Tényleg a másik által tudunk létezni”, jelentette ki az író, ezért fontos, hogy a másikhoz fűződő kapcsolati drámákból tanuljunk. A címadó történetről elmondta, hogy barátnője abban a lakásban él, ahol korábban Szécsi Pál lakott és azt állítja, hogy a férfi néha csapcsöpögéssel üzen neki, és így sokat tanultak tőle. 

-

Valuska László ekkor annak az érzésének adott hangot, miszerint Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című könyvében is valami hasonló történik, azaz az elmúlt kapcsolatok, újraírt szerelmek alapján újra tudjuk definiálni magunkat. Ezzel Karafiáth Orsolyai egyetértett, valamint hozzátette, fontos neki Hornby és ő is ezeken a szerelmeken keresztül gondol újra minden kapcsolatot. A történetekben a kapcsolatok villanásszerűen tűnnek fel és el, ugyanakkor beágyazódnak az emberek életébe és sokat változtatnak az elbeszélőn. Karafiáth hisz abban, hogy “nem fejlődünk magunktól és ezért kell állandóan a másik felé fordulni, hogy a nonverbális kommunikációból megértsük, hogyan viszonyulunk egymáshoz. A folyamatos tükröződés nagy jelentőséggel bír.”

Az egyik elbeszélő öregedéséről szólva a szerző elmondta, hogy mindez visszatérő témája, és az is, hogy egy 40 feletti alkotó mellett hogyan mennek el a lehetőségek, és ezt hogyan tudja feldolgozni. Többszöri célzásként elhangzott, hogy a könyv szereplői vajon mennyire azonosak a szerzővel, amire ő minden esetben finoman hárított, nyitva hagyva a kérdést, így az íróvá válni vágyó bölcsészhallgatóról sem tudhatjuk, hogy vajon a szerző önmagáról írt-e. És hogy hogyan tudta az arányt megtalálni, hogy kellően szórakoztatóak, érzelmesek, ironikusak és cinikusak is legyenek az írások? Karafiáth szerint ez volt a legnehezebb. “Két pólusnak kellett  ugyanis lennie. Ha nem párosítottam megfelelően, akkor túl könnyed, szinte hahota-szintű lett volna.” Ugyanakkor neki is furcsa volt ezekkel a történetekkel dolgoznia, mert nem jó érzés megélni bizonyos helyzeteket.

-

Kiderült még, hogy Karafiáth Orsolya a borítótól kezdve a benne lévő képeken át mint egészet képzelte el a művet, önmagát látta benne, ahogy ezt a címlap is tükrözi, hiszen íróként sem tudja magát függetleníteni a képzőművészettől.   

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Lackfi János elképzelte, hogyan facebookoztak volna Szabó Lőrincék

Nevetéssel, felolvasással zajlott a péntek esti Lackfi János könyvbemutató a Margón, ahol megtudhattuk, kinek ajánlja a szerző új kötetét, amelyben a magyar költészet legismertebb alakjai Facebook-bejegyzésekben kommunikálnak egymással. 

...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Nagy

Jászberényi: Halálfélelem elengedni egy szöveget

A Varjúkirályban Jászberényi Sándort íróként az érdekelte, hogy rekonstruáljon egy végtelenül hiányos történetet. A Margó első napján magánmitológiáról és az írással kapcsolatos félelmeiről is mesélt.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Margó 2020
...
Nagy

Kiss Tibor Noé: Folyamatos űzöttségben él az emberek nagy része

Kiss Tibor Noé új regénye azt mutatja be, hogyan változik meg egy baleset miatt négy ember élete. Az idei év az írónak nemcsak a könyv megjelenése miatt jelentős, hanem azért is, mert elnyerte a Hazai Attila-díjat. A Beláthatatlan táj bemutatóját tegnap tartották a Margón, ahol a szerzővel Szegő János beszélgetett.

...
Nagy

Janikovszky Éva az utókorra kacsintva írta naplóját

Ki ne ismerné Janikovszky Éva munkásságát? Most azonban egy újdonságot mutatott be a Móra Kiadó, az író fiatalkori naplóját adták ki. A bemutatón kiderült, hogy a háború napjai alatt Janikovszky Évát jobban érdekelték a fiúk, mint a történelmi pillanatok, és hogy már gyerekként is humor és irónia szőtte át írásait.

...
Nagy

Rubik Ernő: A kudarc izgalmassá teszi az eredményhez vezető utat

A magyar kiadással egy időben a világ számos más országában is megjelent A mi kockánk. Rubik Ernő vasárnap online kapcsolódott a Margó programjába, és mesélt a kocka ősmodelljéről, a sci-fi iránti szeretetéről, és megosztotta gondolatait a kudarcról is.

...
Nagy

Tisza Kata az érzelmi bántalmazás témáját járja körbe új regényében

Miért tévesztjük össze a bántalmazást a szeretettel? Erről szól Tisza Kata új könyve, amelyet tegnap mutattak be a Margón az Anna and the Barbies közreműködésével. Nézzétek vissza a zenés felolvasást!

...
Nagy

Billy Collins: Olvasni kell, mielőtt leülsz írni

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins volt a Margó vendége tegnap, ahol Závada Péter kérdezte az Az a baj a költészettel című kötetről. 

...
Nagy

Sofi Oksanen: A következő generáció számára is fontos lesz, mi történt a meddőségi ipar beindulásakor

Elkezdődött a Margó Irodalmi Fesztivál. Az első vendég Sofi Oksanen volt, aki A kutyafuttató című regényéről mesélt és arról, miért tartotta fontosnak, hogy az üzletszerű béranyaságról írjon könyvet. 

...
Nagy

Térey könyvein keresztül létrejön egy jelen idejű kötődés a városhoz

Boldogh-ház, Kétmalom utca című művében Térey János nemcsak saját felnövéstörténetét írta meg, hanem Debrecen és a családja egymásba folyó kapcsolatát is - írtuk korábban a kötetről. Az egyéni városképről, az írói hang megtalálásáról és a továbbadott mintákról Harmath Artemisz irodalomtörténésszel és Dömötör András rendezővel Valuska László beszélgetett vasárnap a Margón.

...
Nagy

Háy János: Létvizsgálatban vagyok érdekelt

Rendhagyó módon zajlott Háy János A cégvezető című regényének margós bemutatója, hiszen beszélgetőtársa, Bojár Gábor interneten keresztül jelentkezett be, az író pedig közönség előtt, a Várkert Bazár színpadán mesélt a szembesülés fontosságáról és a léttel szembeni jóindulatáról.

...
Nagy

Barabási Albert-László szerint idén márciusban kezdődött a 21. század

Melyik hálózatképből lett először műalkotás, mit jelent a vizualizáció a kutatásban, és milyen következményekkel járhat, ha egy globális hálózat túlontúl besűrűsödik? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerültek Barabási Albert-László és Valuska László beszélgetésén.

...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.