Hartay Csaba: Reméltem, hogy rájövök arra, miért írtam ezt a regényt, és ki ez a két srác

Hartay Csaba: Reméltem, hogy rájövök arra, miért írtam ezt a regényt, és ki ez a két srác

A legvidámabb program díját is megkaphatná Hartay Csaba margós könyvbemutatója. A Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt című regényről a szerző hol tréfálkozva, hol komolyan beszélgetett Dr. Bánki György pszichiáterrel. Szóba kerültek elkövetett bűnök, egy katonai hadapród és a szarvasmarhatelep is.

Fotó: Valuska Gábor

Rátkai Zsófi | 2022. június 13. |
Hartay Csaba
Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt
Scolar Kiadó, 2022, 176 oldal
-

Hogy Hartay Csaba miért egy pszichiátert kért meg, hogy a börtönből induló két tököli srác történetéről beszélgessenek? Azt remélte, rájön arra, hogy egyrészt miért írta meg ezt a regényt, másrészt hogyan tudja a végeredményből kihámozni, ki ez a két srác. Lehetséges, hogy mind a kettő ő, hiszen az ember olykor személyiségekre esik szét. 

A könyv a Bebukottak és a Káin gyermekei című filmekből eredeztethető. A Bebukottak monológjai a szerzőt nagyon megfogták, és ráébredt, hogy számára szimpatikus az egyik elítélt. Hogy miért? Talán azért, ahogyan feldolgozza a gyilkosságot (azaz nem dolgozza fel), ahogyan beszél róla, és az is tetszett neki, ahogy börtönbeli barátjával menő amerikai neveket találtak ki maguknak. Bánki György a könyv szerkezetére utalva elmondta, a karakterek egyszer csak nem bent vannak a börtönben, hanem kint, de a módja nincs kimondva. Hartay Csaba megerősítette, tudta, hogy a karaktereket valamilyen módon ki kell onnan hoznia, de nem úgy, hogy letelik a büntetésük. Ezért elképzelhető, hogy ő mint szerző vagy esetleg az olvasó álmodik, de a lényeg, hogy egyszer csak kiszakadnak innen és halott emberekkel találkoznak, kivéve az elbeszélőt, aki élő ember a maga életközepi válságával. Hozzátette, a nagyapját is betette a történetbe, Johann Hamerli néven jelenik meg, aki 21 évesen a II. világháborúban orosz katonákat ölt meg. 

-

Bánki György szerint a szereplők nagy ellentmondásban léteznek a regényben, és annak ellenére, hogy Hamerli ölte meg a legtöbb embert, valamiféle integritása, személyiségbeli összerakottsága (és rengeteg fájdalma is) van a gyilkosságokon keresztül, ami a többi figurához képest számára megnyugvást hozott. Addig a pontig Bánki olvasóként hányódott a nehéz sorsú, nagyon önigazoló karakterekkel, ezért úgy véli, Hamerli nagyon kellett a történetbe. 

A szerző elmesélte, hogy nagyapjának a halála után derült ki, hogy harcolt, még első osztályú vaskeresztet is kapott mint hadapród, ami rendkívülinek számított. Erről katonai dokumentumok, kitüntetések mesélnek. Hozzátette, nem tudta, mit akar kezdeni ezzel a két sráccal és a nagyapjával, ezért a végén visszavitte őket a papához, aki 102 évesen ott élt a házában. De semmiféle didaktikus megoldást nem akart találni a könyvnek, tette hozzá. 

-

Bánki György a következőkben megjegyezte, hogy sokat foglalkozik a szabadsággal a Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt, még a zárt részen kívül is rettentő sokat kínlódnak vele a fiúk. A szerző megerősítette, hogy hullámvasúton ülnek, majd elmesélte, hogy sokféle hangulatot és karaktert beletett saját gyerekkorából a történetbe, például a testnevelés tanárát - mivel szadista módon bánt a gyerekekkel, ezért megtette gyilkosnak. De szerepel benne volt általános iskolája és egykori tanárnője is. Feltűnik benne a szeghalmi kollégium, amelyben a bűn is helyet kap, hiszen a szerző diákként sokat lógott, rosszul tanult, emiatt kirúgták a szarvasi középiskolából. Utólag lelkifurdalása volt, és hasonlóságot, párhuzamot érzett a Bebukottakban szereplő srácok vallomásaival, hiszen ő is valamit megölt a szüleiben, amikor megbukott. A könyv írásakor, mondta, élvezettel elevenítette fel gyerekkori emlékeit, és időutazásként fogta fel. 

Ezután szó esett Hartay Csaba szarvasmarhatelepi munkájáról, amelyet húgával édesapjuktól örököltek meg, és az írás mellett főállásban végzi. Ezután Bánki György említést tett a regényben található mondatgyöngyszemekről, amelyek önmagukban is ajándékok az olvasónak, és sűrítve nagyon mély tapasztalatoknak tűnnek. Végül felmerült a kérdés, mi is az értelme annak, hogy a történetben szereplő srácok állandóan mennek. A válasz pedig úgy hangzott, a hazautat keresik, de a szerző csak pingpongozik velük az időben, ide-oda csapódnak, és a szenvedésük örökkévalóságát jelképezi, hogy soha nem tudnak hazajutni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szálinger Balázs: Csengey Dénes vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben

Csengey Dénes író, költő, esszéista válogatott verseiből jelent meg egy kötet Távmondat címmel a Pannon Tükör mellékleteként. A kötet szerkesztőivel, Csengey Balázzsal és Szálinger Balázzsal Nagygéci Kovács József beszélgetett, a versekből felolvasott Nagy Péter.

...
Nagy

Zoltán Gábor: Fel kell tudni ismerni a novellák saját törvényszerűségeit

Több mint húsz év után újra kisprózakötettel jelentkezett Zoltán Gábor. A Margón Tóth-Czifra Júlia beszélgetett az íróval a novellákhoz való viszonyáról, a zsidó misztika egy figurájáról és a történetmesélésről is.

...
Nagy

Kun Árpád: Az életünk egy kincs, amelyet nagyon meg kell becsülnünk

Hasznos útravaló is lehetne Kun Árpád Takarító férfi című regénye. A világba vetett bizalomról, az életről mint ajándékról és a cserepekből összerakott varázserejű művészetről is szó esett a Margó harmadik napján.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?