Haász János: A mi generációnknak általános problémája az apahiány

Haász János első prózakötete, az Apám óriás lesz gyerekszemszögből meséli el egy felnövés történetét. A könyvet (olvass bele ITT) hétfőn este mutatták be az Írók Boltjában, a szerzővel Valuska László beszélgetett. Szóba került többek közt a 80-as, 90-es évek iránti nosztalgia, az emlékezés és a felejtés természete, valamint az apahiány is.

fk | 2022. március 23. |
HAÁSZ JÁNOS
Apám óriás lesz
21. Század Kiadó, 2022
-
  • Valuska László bevezetésként elmondta, hogy az Apám óriás lesz Haász János első prózakötete. Korábban gyerekversei jelentek meg, ugyanakkor ebben a könyvben is fontos a gyereknézőpont.
  • „Gyerekfejjel gondolkodom” – mondta erre Haász, aki szerint a gyerekek egyrészt frissebben tudnak ránézni a világra, másrészt azt akarta érzékeltetni – többek közt a jelen idejű elbeszéléssel is –, hogy ez a gyerek mindvégig ott van az elbeszélőben.
  • A kötet történetei E/1. személyben íródtak, de alapvetően nem önéletrajzi könyv, fiktív novellák sorozata, még ha vannak is valóságmagvai a szövegeknek.

Haász János novelláiban az apát hőssé nagyítja a gyermeki emlékezet
Haász János novelláiban az apát hőssé nagyítja a gyermeki emlékezet

Haász János egybefüggő történetté összeálló novellákkal jelentkezik. Megindító kötete időutazás a folyton velünk lévő múltba, keserédes időkapszula a kopottas, más szempontból életteli, mobilok és internet nélküli '80-as évek rakétamászókás, télifagyi ízű világából.

Tovább olvasok

  • Valuska László szerint az egész könyvnek van egyfajta nosztalgikus hangulata, sugárzik belőle egy biztonságérzet, ami abból fakad, hogy gyerekkorban egyértelműbbek a szabályok és a szerepek. Haász úgy látta, amikor felnőtt lesz az ember és kikerül a családból, akkor elvész az a biztonságos közeg, hogy ha bármilyen baj van, ott van egy szülő. Felnőttként nincsenek biztos kapaszkodók, nincs egy biztos zug, neked kell az összes problémával szembesülni.
  • A kötet mottója Beck Zoltántól származik, és arra utal, hogy mi magunk hozzuk létre a saját emlékeinkből azt a múltat, amit szeretnénk magunknak. Haász János elmondta, amikor írta a könyvet, fontos eleme volt a folyamatnak, hogy ezt a múltat meg kellett teremteni, mert rájött, hogy sok mindenre nem emlékszik, illetve rosszul vagy töredékesen emlékszik.
  • A könyv az Apám óriás lesz címet kapta, amely utal a gyerekperspektívára, hogy lentről fölnéz az apaalakra az elbeszélő – ez a kötet egészében így van. Az apa ugyanakkor sokszor a hiányával van jelen a történetekben.
  • Haász János elmondta, ebben a kötetben azért ilyen szép az apakép, mert megteremtette. Ő maga 12 éves volt, amikor elveszítette az édesapját, emiatt nem volt lehetősége megélni azt az időszakot, amikor előjönnek a konfliktusok, amikor egy fiú elkezdi kétségbe vonni az apját.
  • Szerinte az ő generációjának nagyon komoly, általános problémája az apahiány. Sokan nőttek fel úgy, hogy elveszítették az apjukat, vagy válás miatt nem sokat találkoztak vele, vagy egyszerűen csak annyit dolgozott, hogy alig látták, hiába élt együtt a család.
  • A novellafüzér összességében nem felnövéstörténet, hanem inkább antifelnövéstörténet. Haász nagyon szereti az idő összecsomósodásait, és itt is azt akarta megmutatni, hogy ez a történet végig egy gyerek története, még akkor is, amikor már felnőtt.

A beszélgetés itt nézhető vissza:

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Haász János novelláiban az apát hőssé nagyítja a gyermeki emlékezet

Haász János egybefüggő történetté összeálló novellákkal jelentkezik. Megindító kötete időutazás a folyton velünk lévő múltba, keserédes időkapszula a kopottas, más szempontból életteli, mobilok és internet nélküli '80-as évek rakétamászókás, télifagyi ízű világából.

...
Nagy

10 magyar könyvújdonság, amit idén tavasszal érdemes beszerezni

Grecsó Kirsztián, Erdős Virág, Haász János, Jászberényi Sándor is új kötettel jelentkezett. Mutatjuk, milyen újdonságok várhatók még a magyar szerzőktől. 

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

...
Gyerekirodalom

Mi az oka, hogy a gyerekek egyre kevesebb és nem túl nagy kihívást jelentő könyvet olvasnak?

Egy, az Egyesült Királyságban és Írországban készült felmérés arra kereste a választ, miért csökken a gyerekek olvasási kedve.