A Grecsó testvérek szerint a világvége hangulaton még az irodalom se segít

A Grecsó testvérek szerint a világvége hangulaton még az irodalom se segít

Testvéri kapcsolatukról, az egymásra gyakorolt hatásukról, és a közös munkáról is mesélt Grecsó Zoltán és Grecsó Krisztián, akik szombaton Ott Anna vendégei voltak a Margó Extrában. A beszélgetésen szóba került a Többet magunkról című előadásuk is, amelyet a tervek szerint szeptember 23-án tartanak meg a Várkert Bazárban.

Forgách Kinga | 2020. június 07. |

  • A Grecsó testvérek között hét év korkülönbség van, ami szerintük elég sok. Mindketten elhalmozzák magukat munkákkal, úgyhogy néha nem könnyű alkalmazkodniuk egymáshoz, például az is komoly szervezést igényelt, hogy ez a beszélgetés létrejöhessen. Zoltán szerint már abból lehet tudni, hogy a testvére nagyon el van merülve valamiben, ahogy fölveszi a telefont. A karantén alatt azért sokat beszéltek egymással.
  • Krisztián nemrég az nyilatkozta arra a kérdésre,  hogyan segít a karantén alatt az irodalom, hogy sehogy. Zoltán ezzel egyet tudott érteni, számára sem volt olyan nyugodt ez az időszak, hogy sokat tudjon olvasni. Herman Hesse Üveggyöngyjátékát akarta elolvasni egész életében, aminek most neki is futott, de végül átértékelte az életét és hetven oldal után feladta.
Grecsó Krisztián
Magamról többet
Magvető, 2020, 147 oldal
Grecsó Krisztián: Magamról többet
  • A karantént Krisztián is hasonlóan élte meg az olvasás szempontjából. Szerinte az irodalom szuper dolog, de szükség van arra, hogy az ember át tudja adni magát neki. „Egy ilyen helyzetben, amikor szorongsz, világvége hangulatod van, nem biztos, hogy ez a műszer odabent működni fog, és nem kell hibáztatni magad, ha nem.” Ő is olvasott róla, hogy az angoloknál növekedett az ekönyv fogyasztás, de szerinte más, ha az állam biztosítja az ember fizetését, és más, ha a töredékéből kell tengődni.
  • Ott Anna Knausgard Harcom-sorozatának egyik jelenetét elevenítette fel. A könyvben szereplő íróakadémián kétféle tanár van: az egyik azt mondja, hogy ő nem olvas, mert az befolyásolná az írói stílusát, a másik pedig azt, hogy mindent el kell olvasni. Krisztián az utóbbiban hisz, szerinte mindent el kell olvasni, akkor is, ha tévutakra visz. Rá például a Mészöly-iskola volt túl nagy hatással egyetemista korában, ugyanakkor lehet, hogy erre szüksége volt, hogy később meglássa a móriczi egyszerűséget. Úgy vélte, ha az ember védekezne azzal szemben, hogy mások hassanak rá, egy csomó mindenből kimaradna és éppen a saját stílusát nem tudná megtalálni.

Kisfilmekben kelnek életre Grecsó Krisztián versei - Könyves magazin

Idén tavasszal a Grecsó-fivérek készültek egy különleges produkcióval, amelyet a Várkert Bazárban mutattak volna be. A koronavírus miatt a különleges irodalmi táncprodukció sajnos elmaradt, cserébe viszont csodaszép versfilmek készültek az eredeti koncepció alapján.Idén tavasszal a Grecsó-fivérek készültek egy különleges produkcióval, amelyet a Várkert Bazárban mutattak volna be.

  • Mint kiderült, Zoltánra sok szempontból hatott, hogy a bátyja kortárs író lett. Egyrészt, mert Krisztián hordta haza a könyveket, másrészt, mert miatta kezdte el érdekelni a kortárs irodalom, ami aztán hatott az ő művészetére is. A Száz év magányt is Krisztián ajánlotta neki, ezután Márquez összes könyvét elolvasta.
  • Krisztián szerint a mágikus realizmus nagyon ott volt a levegőben a 90-es években, ahogy Kundera és Hrabal is. Utóbbi rá is nagyon erősen hatott, tőle tanulta meg például, hogyan kell az örömről írni vagy pici dolgokat nagy metaforává növeszteni.
  • Szóba került a zenei ízlésük is. Zoltán az első kazettáit Krisztiántól kapta. Többek közt a Kispál, a Depeche Mode és a The Cure is hatott rájuk kamaszkorukban, de Republicot és Rapülőket is hallgattak.

Grecsó Krisztián: Nem volt értelme nem gyilkosan lefúrni - Könyves magazin

A versek kíméletlenül őszinte alanyisága az elmúlt két év hozadéka - mondja Grecsó Krisztián, akinek új verseskötete márciusban jelent meg a Magvető Kiadónál. Bár azt megszokhattuk tőle, hogy a könyveiben előfordulnak önéletrajzi elemek, a Magamról többet sokkal személyesebb, vallomásosabb szövegeket tartalmaz, mint korábban bármelyik kötete.

  • Felmerült az is, hogy a közös gyökereket mennyire látják meg egymás munkáiban. Elmondásuk szerint nagyon, de éppen ezért nem is fogalmaznak meg kritikát egymás felé. Krisztián szerint az öccse nagyon egyedi utat jár be a mai kortárs koreográfusok körében, mert mer a humorhoz fordulni. A családi múlthoz rendkívül önironikusan, mégis érzelmesen tudott nyúlni.
  • Zoltán arról mesélt, hogy nehezen tudja elválasztani a közös valóságukat Krisztián könyveitől. A Megyek utánad olvasásakor például tombolt, mert azt hitte, testvére megírt benne egy olyan családi titkot, amiről ő nem tudott. Pont ezek miatt, ő nem tud átlagos olvasója lenni a bátyjának, mivel a helyszínekről, a szereplőkről való képzetei determináltak.
  • A Többet magunkról című előadásukat a tervek szerint szeptember 23-án fogják megtartani a Várkert Bazárban. A korábbi közös produkciókhoz képest most továbbléptek, azt keresték, hogy a lírai megszólalásmódhoz hogyan tud kapcsolódni a zene és a tánc. A hangsúly most az improvizáción lesz, de erre most másképp készültek, mint szoktak, sokkal átgondoltabban futnak neki. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mácsai Pál: Érdekes nézni, ahogy egy krízis begyújtja a gondolkodást

A fegyelmezetten és nyugtalanul töltött karanténról, meghatározó olvasmányélményeiről és Örkényhez való viszonyáról is mesélt Mácsai Pál, aki tegnap Ott Anna vendége volt a Margó Extrában. 

...
Nagy

Török-Illyés Orsolya a nagyregényekben szeret alámerülni

Első meghatározó olvasmányélményeiről, édesanyja elképesztő versgyűjteményéről és a férjével való közös munkáról is mesélt Török-Illyés Orsolya, aki tegnap a Margó Extra vendége volt. A színésznő a számára fontos könyvekről Ott Annával beszélgetett. 

...
Nagy

Orvos-Tóth Noémi: A könyv mágiája, hogy az érzéseket szavakká transzformálja

Orvos-Tóth Noémi, az Örökölt sosr szerzője ma Ott Anna vendége volt a Margó Extrában, ahol első könyvélményeiről, a terápiás ülések és a novellák hasonlóságáról, és az olvasás csodájáról mesélt, valamint azt is elárulta, hogy már dolgozik új könyvén.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.