A Grecsó testvérek szerint a világvége hangulaton még az irodalom se segít

A Grecsó testvérek szerint a világvége hangulaton még az irodalom se segít

Testvéri kapcsolatukról, az egymásra gyakorolt hatásukról, és a közös munkáról is mesélt Grecsó Zoltán és Grecsó Krisztián, akik szombaton Ott Anna vendégei voltak a Margó Extrában. A beszélgetésen szóba került a Többet magunkról című előadásuk is, amelyet a tervek szerint szeptember 23-án tartanak meg a Várkert Bazárban.

Forgách Kinga | 2020. június 07. |

  • A Grecsó testvérek között hét év korkülönbség van, ami szerintük elég sok. Mindketten elhalmozzák magukat munkákkal, úgyhogy néha nem könnyű alkalmazkodniuk egymáshoz, például az is komoly szervezést igényelt, hogy ez a beszélgetés létrejöhessen. Zoltán szerint már abból lehet tudni, hogy a testvére nagyon el van merülve valamiben, ahogy fölveszi a telefont. A karantén alatt azért sokat beszéltek egymással.
  • Krisztián nemrég az nyilatkozta arra a kérdésre,  hogyan segít a karantén alatt az irodalom, hogy sehogy. Zoltán ezzel egyet tudott érteni, számára sem volt olyan nyugodt ez az időszak, hogy sokat tudjon olvasni. Herman Hesse Üveggyöngyjátékát akarta elolvasni egész életében, aminek most neki is futott, de végül átértékelte az életét és hetven oldal után feladta.
Grecsó Krisztián
Magamról többet
Magvető, 2020, 147 oldal
Grecsó Krisztián: Magamról többet
  • A karantént Krisztián is hasonlóan élte meg az olvasás szempontjából. Szerinte az irodalom szuper dolog, de szükség van arra, hogy az ember át tudja adni magát neki. „Egy ilyen helyzetben, amikor szorongsz, világvége hangulatod van, nem biztos, hogy ez a műszer odabent működni fog, és nem kell hibáztatni magad, ha nem.” Ő is olvasott róla, hogy az angoloknál növekedett az ekönyv fogyasztás, de szerinte más, ha az állam biztosítja az ember fizetését, és más, ha a töredékéből kell tengődni.
  • Ott Anna Knausgard Harcom-sorozatának egyik jelenetét elevenítette fel. A könyvben szereplő íróakadémián kétféle tanár van: az egyik azt mondja, hogy ő nem olvas, mert az befolyásolná az írói stílusát, a másik pedig azt, hogy mindent el kell olvasni. Krisztián az utóbbiban hisz, szerinte mindent el kell olvasni, akkor is, ha tévutakra visz. Rá például a Mészöly-iskola volt túl nagy hatással egyetemista korában, ugyanakkor lehet, hogy erre szüksége volt, hogy később meglássa a móriczi egyszerűséget. Úgy vélte, ha az ember védekezne azzal szemben, hogy mások hassanak rá, egy csomó mindenből kimaradna és éppen a saját stílusát nem tudná megtalálni.

Kisfilmekben kelnek életre Grecsó Krisztián versei - Könyves magazin

Idén tavasszal a Grecsó-fivérek készültek egy különleges produkcióval, amelyet a Várkert Bazárban mutattak volna be. A koronavírus miatt a különleges irodalmi táncprodukció sajnos elmaradt, cserébe viszont csodaszép versfilmek készültek az eredeti koncepció alapján.Idén tavasszal a Grecsó-fivérek készültek egy különleges produkcióval, amelyet a Várkert Bazárban mutattak volna be.

  • Mint kiderült, Zoltánra sok szempontból hatott, hogy a bátyja kortárs író lett. Egyrészt, mert Krisztián hordta haza a könyveket, másrészt, mert miatta kezdte el érdekelni a kortárs irodalom, ami aztán hatott az ő művészetére is. A Száz év magányt is Krisztián ajánlotta neki, ezután Márquez összes könyvét elolvasta.
  • Krisztián szerint a mágikus realizmus nagyon ott volt a levegőben a 90-es években, ahogy Kundera és Hrabal is. Utóbbi rá is nagyon erősen hatott, tőle tanulta meg például, hogyan kell az örömről írni vagy pici dolgokat nagy metaforává növeszteni.
  • Szóba került a zenei ízlésük is. Zoltán az első kazettáit Krisztiántól kapta. Többek közt a Kispál, a Depeche Mode és a The Cure is hatott rájuk kamaszkorukban, de Republicot és Rapülőket is hallgattak.

Grecsó Krisztián: Nem volt értelme nem gyilkosan lefúrni - Könyves magazin

A versek kíméletlenül őszinte alanyisága az elmúlt két év hozadéka - mondja Grecsó Krisztián, akinek új verseskötete márciusban jelent meg a Magvető Kiadónál. Bár azt megszokhattuk tőle, hogy a könyveiben előfordulnak önéletrajzi elemek, a Magamról többet sokkal személyesebb, vallomásosabb szövegeket tartalmaz, mint korábban bármelyik kötete.

  • Felmerült az is, hogy a közös gyökereket mennyire látják meg egymás munkáiban. Elmondásuk szerint nagyon, de éppen ezért nem is fogalmaznak meg kritikát egymás felé. Krisztián szerint az öccse nagyon egyedi utat jár be a mai kortárs koreográfusok körében, mert mer a humorhoz fordulni. A családi múlthoz rendkívül önironikusan, mégis érzelmesen tudott nyúlni.
  • Zoltán arról mesélt, hogy nehezen tudja elválasztani a közös valóságukat Krisztián könyveitől. A Megyek utánad olvasásakor például tombolt, mert azt hitte, testvére megírt benne egy olyan családi titkot, amiről ő nem tudott. Pont ezek miatt, ő nem tud átlagos olvasója lenni a bátyjának, mivel a helyszínekről, a szereplőkről való képzetei determináltak.
  • A Többet magunkról című előadásukat a tervek szerint szeptember 23-án fogják megtartani a Várkert Bazárban. A korábbi közös produkciókhoz képest most továbbléptek, azt keresték, hogy a lírai megszólalásmódhoz hogyan tud kapcsolódni a zene és a tánc. A hangsúly most az improvizáción lesz, de erre most másképp készültek, mint szoktak, sokkal átgondoltabban futnak neki. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mácsai Pál: Érdekes nézni, ahogy egy krízis begyújtja a gondolkodást

A fegyelmezetten és nyugtalanul töltött karanténról, meghatározó olvasmányélményeiről és Örkényhez való viszonyáról is mesélt Mácsai Pál, aki tegnap Ott Anna vendége volt a Margó Extrában. 

...
Nagy

Török-Illyés Orsolya a nagyregényekben szeret alámerülni

Első meghatározó olvasmányélményeiről, édesanyja elképesztő versgyűjteményéről és a férjével való közös munkáról is mesélt Török-Illyés Orsolya, aki tegnap a Margó Extra vendége volt. A színésznő a számára fontos könyvekről Ott Annával beszélgetett. 

...
Nagy

Orvos-Tóth Noémi: A könyv mágiája, hogy az érzéseket szavakká transzformálja

Orvos-Tóth Noémi, az Örökölt sosr szerzője ma Ott Anna vendége volt a Margó Extrában, ahol első könyvélményeiről, a terápiás ülések és a novellák hasonlóságáról, és az olvasás csodájáról mesélt, valamint azt is elárulta, hogy már dolgozik új könyvén.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.