Török-Illyés Orsolya a nagyregényekben szeret alámerülni

Első meghatározó olvasmányélményeiről, édesanyja elképesztő versgyűjteményéről és a férjével való közös munkáról is mesélt Török-Illyés Orsolya, aki tegnap a Margó Extra vendége volt. A színésznő a számára fontos könyvekről Ott Annával beszélgetett, és többek közt azt is elárulta, mit olvasott a karantén alatt. 

Forgách Kinga | 2020. június 05. |

 • Török-Illyés Orsolyát már gyerekkorában körbevették a könyvek. Édesanyja (Illyés Kinga) nagy könyvgyűjtő volt, így volt egy óriási könyvespolcuk több ezer könyvvel. Állandó élménye volt, hogy ott állt a polc előtt és böngészte a könyveket. Mivel édesanyja előadóművész volt, verseskötetből volt a legtöbb. A versek szeretete rá is átragadt, bár ő más szempontok szerint választott, inkább a monológszerű, személyes verseket szerette. 
 • Édesanyja nagyon sokat olvasott neki és a testvérének, például Durrel és Kästner könyveit. De a dadájuk is nagyon szerette a könyveket, rengeteg mesét, népmesét olvasott fel nekik.
 • Tinédzserkorában a nagyregények fogták meg, főként Tolsztoj és Dosztojevszkij könyvei. A Háború és békébe például annyira belemerült, hogy elkezdte magázni az édesanyját.
 • Anyukájának később könyvesboltja is volt, ezért sokszor tornyokban vitte haza a megmaradt könyveket. Amikor tőle kért tanácsot, mindig Thomas Manntól a József és testvéreit és Csingiz Ajtmatov Az évszázadnál hosszabb ez a nap című könyvét ajánlotta neki. Ennek ellenére ezeket azóta sem olvasta.

Húsz éven át lehallgatta a Securitate a színésznőt - Könyves magazin

Egy 70-es évekbeli romániai lehallgató tiszt bőrébe bújhat bele az, aki meghallgatja Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál, Bibliothèque Pascal) és Török-Illyés Orsolya új hangjátékát. Az Obiectiva Theodora 3000 oldalnyi megfigyelési dosszié alapján született meg, a megfigyelt Illyés Kinga marosvásárhelyi színésznő volt, akinek otthoni beszélgetéseit poloskákon keresztül húsz éven át lehallgatta a Securitate.

 • A versekkel is otthon találkozott, bár eleinte nem olvasta, hanem lemezen hallgatta őket, illetve édesanyját is sokszor hallotta. Ő maga is indult szavalóversenyeken gyerekként. Az iskolában aztán kis törést okozott benne, hogy nem engedték őket szabadon verset elemezni.
 • Szóba került a közös alkotás férjével, Hajdu Szabolccsal is. Török-Illyés Orsolya szerint meg kellett tanulnia elválasztani a szerepeket egymástól, de már van egyfajta rutinja abban, hogyan váltson az alkotótárs, színész, illetve anya és feleség szerepek között.
 • Mivel a beszélgetés éppen június 4-én került adásba, Trianonról is szó esett. A színésznő családjának mindkét ágát érintették az események. A határ éppen ezért számára mindig mágikus dolog volt. Ezt megerősítette az is, hogy az apja emigrált. Magyarországot sokáig egy olyan csodálatos helynek látta, ahova ő sosem juthat el.
 • Később Budapesten kezdett új életet, de a kisebbségi lét a mai napig furcsa neki, soha nem érezte igazán otthonosan magát. Marosvásárhelyen speciális volt a helyzete, mivel édesanyja ismert ember volt, burokban nőtt fel. Éppen ezért nehéz volt megküzdeni a teljes gyökértelenséggel, a kapcsolatok hiányával. Most is úgy érzi, hogy Erdély egy sokkal szolidárisabb hely. A segítőkészség sokkal erősebb, az egymásra utaltság miatt is, ez pedig nagyon tud hiányozni.
 • A munkája során sokszor táplálkozik más művészeti ágakból. A könyvek például alkalmasak arra, hogy olyan érzéseket is megéljen, amiket nem tapasztalt meg a valóságban. Az alkotói folyamatba be is tudnak épülni ezek a képek. Sokszor felhasználta már például az Anna Karenina egyes jeleneteit. 
 • A karantén alatt Elena Ferrante Nápolyi regényeit olvasta, utána megnézte a sorozatot is.
 • A nagyregények ma is fontosak számára. Knausgard Harcom-sorozatát is követi, főleg mert az autofikciós műfaj nagyon összevág azzal, amiben a férjével, Szabolccsal utaztak az elmúlt években. Sok etikai kérdés benne is felmerült ezzel kapcsolatban. Ahogy akkor is, amikor édesanyja történetét dolgozta fel hangjátékban. Vannak témák, amikről beszélni kell, ugyanakkor nehéz nyilvánosan felvállalni. Főként, ha népszerű is lesz, akkor egyre nagyobb a kín, ami ezzel jár.
 • A gyerekeinek ő is sokat olvasott. A lánya korán kezdett olvasni és nagy könyvfogyasztó. A fiával a Harry Potter-könyveket közösen falták.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt

Zoltán Gábor elképzelte, milyen lenne a Szép versek 1944, pontosabban utána járt, milyen verseket írtak a magyar költők abban a háromszázhatvanöt napban, és mindezt kötetbe is rendezte. Az abszurd antológiát tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia beszélgetett.

...
Nagy

Ungváry egyetlen szobrot sem állítana Horthynak

Ungváry Krisztián minél többet foglalkozott Horthy Miklóssal, annál rosszabb lett a véleménye az egykori kormányzóról. A történész új könyvét a Margón mutatták be. 

...
Nagy

Spiró az Eötvös Collegium évei alatt érezte először otthon magát Budapesten

Egy vékony, de annál súlyosabb esszékötetben gondolkodott Spiró György, aki a Malaccal teljes éveinkben az Eötvös Collegiumban töltött éveket idézi meg, de reflektál a rendszerváltás időszakára is.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.