Török-Illyés Orsolya a nagyregényekben szeret alámerülni

Első meghatározó olvasmányélményeiről, édesanyja elképesztő versgyűjteményéről és a férjével való közös munkáról is mesélt Török-Illyés Orsolya, aki tegnap a Margó Extra vendége volt. A színésznő a számára fontos könyvekről Ott Annával beszélgetett, és többek közt azt is elárulta, mit olvasott a karantén alatt. 

Forgách Kinga | 2020. június 05. |

 • Török-Illyés Orsolyát már gyerekkorában körbevették a könyvek. Édesanyja (Illyés Kinga) nagy könyvgyűjtő volt, így volt egy óriási könyvespolcuk több ezer könyvvel. Állandó élménye volt, hogy ott állt a polc előtt és böngészte a könyveket. Mivel édesanyja előadóművész volt, verseskötetből volt a legtöbb. A versek szeretete rá is átragadt, bár ő más szempontok szerint választott, inkább a monológszerű, személyes verseket szerette. 
 • Édesanyja nagyon sokat olvasott neki és a testvérének, például Durrel és Kästner könyveit. De a dadájuk is nagyon szerette a könyveket, rengeteg mesét, népmesét olvasott fel nekik.
 • Tinédzserkorában a nagyregények fogták meg, főként Tolsztoj és Dosztojevszkij könyvei. A Háború és békébe például annyira belemerült, hogy elkezdte magázni az édesanyját.
 • Anyukájának később könyvesboltja is volt, ezért sokszor tornyokban vitte haza a megmaradt könyveket. Amikor tőle kért tanácsot, mindig Thomas Manntól a József és testvéreit és Csingiz Ajtmatov Az évszázadnál hosszabb ez a nap című könyvét ajánlotta neki. Ennek ellenére ezeket azóta sem olvasta.

Húsz éven át lehallgatta a Securitate a színésznőt - Könyves magazin

Egy 70-es évekbeli romániai lehallgató tiszt bőrébe bújhat bele az, aki meghallgatja Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál, Bibliothèque Pascal) és Török-Illyés Orsolya új hangjátékát. Az Obiectiva Theodora 3000 oldalnyi megfigyelési dosszié alapján született meg, a megfigyelt Illyés Kinga marosvásárhelyi színésznő volt, akinek otthoni beszélgetéseit poloskákon keresztül húsz éven át lehallgatta a Securitate.

 • A versekkel is otthon találkozott, bár eleinte nem olvasta, hanem lemezen hallgatta őket, illetve édesanyját is sokszor hallotta. Ő maga is indult szavalóversenyeken gyerekként. Az iskolában aztán kis törést okozott benne, hogy nem engedték őket szabadon verset elemezni.
 • Szóba került a közös alkotás férjével, Hajdu Szabolccsal is. Török-Illyés Orsolya szerint meg kellett tanulnia elválasztani a szerepeket egymástól, de már van egyfajta rutinja abban, hogyan váltson az alkotótárs, színész, illetve anya és feleség szerepek között.
 • Mivel a beszélgetés éppen június 4-én került adásba, Trianonról is szó esett. A színésznő családjának mindkét ágát érintették az események. A határ éppen ezért számára mindig mágikus dolog volt. Ezt megerősítette az is, hogy az apja emigrált. Magyarországot sokáig egy olyan csodálatos helynek látta, ahova ő sosem juthat el.
 • Később Budapesten kezdett új életet, de a kisebbségi lét a mai napig furcsa neki, soha nem érezte igazán otthonosan magát. Marosvásárhelyen speciális volt a helyzete, mivel édesanyja ismert ember volt, burokban nőtt fel. Éppen ezért nehéz volt megküzdeni a teljes gyökértelenséggel, a kapcsolatok hiányával. Most is úgy érzi, hogy Erdély egy sokkal szolidárisabb hely. A segítőkészség sokkal erősebb, az egymásra utaltság miatt is, ez pedig nagyon tud hiányozni.
 • A munkája során sokszor táplálkozik más művészeti ágakból. A könyvek például alkalmasak arra, hogy olyan érzéseket is megéljen, amiket nem tapasztalt meg a valóságban. Az alkotói folyamatba be is tudnak épülni ezek a képek. Sokszor felhasználta már például az Anna Karenina egyes jeleneteit. 
 • A karantén alatt Elena Ferrante Nápolyi regényeit olvasta, utána megnézte a sorozatot is.
 • A nagyregények ma is fontosak számára. Knausgard Harcom-sorozatát is követi, főleg mert az autofikciós műfaj nagyon összevág azzal, amiben a férjével, Szabolccsal utaztak az elmúlt években. Sok etikai kérdés benne is felmerült ezzel kapcsolatban. Ahogy akkor is, amikor édesanyja történetét dolgozta fel hangjátékban. Vannak témák, amikről beszélni kell, ugyanakkor nehéz nyilvánosan felvállalni. Főként, ha népszerű is lesz, akkor egyre nagyobb a kín, ami ezzel jár.
 • A gyerekeinek ő is sokat olvasott. A lánya korán kezdett olvasni és nagy könyvfogyasztó. A fiával a Harry Potter-könyveket közösen falták.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt

Zoltán Gábor elképzelte, milyen lenne a Szép versek 1944, pontosabban utána járt, milyen verseket írtak a magyar költők abban a háromszázhatvanöt napban, és mindezt kötetbe is rendezte. Az abszurd antológiát tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia beszélgetett.

...
Nagy

Ungváry egyetlen szobrot sem állítana Horthynak

Ungváry Krisztián minél többet foglalkozott Horthy Miklóssal, annál rosszabb lett a véleménye az egykori kormányzóról. A történész új könyvét a Margón mutatták be. 

...
Nagy

Spiró az Eötvös Collegium évei alatt érezte először otthon magát Budapesten

Egy vékony, de annál súlyosabb esszékötetben gondolkodott Spiró György, aki a Malaccal teljes éveinkben az Eötvös Collegiumban töltött éveket idézi meg, de reflektál a rendszerváltás időszakára is.

...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.