Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Egy iskolába Nagy-Magyarország alakú torta érkezik. Egy kamaszlány ballagási cipőre kér pénzt az apjától. Kisfiúk szuperhősöst játszanak, amiből igazi barátságpróba is lesz. Elindult a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, mi pedig a versenyprogramból szemezgettünk.

Könyves Magazin | 2021. május 28. |

Schwechtje Mihály: Ballagási cipő

-

Schwechtje Mihály filmes és színházi munkáiról egyre gyakrabban hallhatunk és lassan szinte védjegyévé válnak azok a témák, ahol a generációs különbségeket és az abból fakadó nehézségeket, konfliktusokat dolgozza fel. A 2018-as nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) és legutóbbi kőszínházi bemutatója, a Gina is arra tett kísérletet, hogy életünk egyik legsűrűbb és egyben legszenzitívebb időszakáról, a tinédzserkorunkról mutasson meg valami elemien fontosat nekünk. Mindkét esetben szembesített minket azzal, hogy a szülő-gyerek kapcsolat sérülékenysége és terheltsége még a legjobb családokban is gyakori jelenség, ezeket pedig mindig valamilyen aktuális társadalmi alapprobléma fénytörésében mutatja meg. A Friss Húson a Robbanások szekcióban bemutatott rövidfilmje, a Ballagási cipő egy hosszabb történet próbafilmje, ahol szintén egy apa-lánya viszony rajzolódik ki, mindössze három jelenet alatt. A nemrégiben Ezüst Medve-díjjal jutalmazott filmrendező szakos hallgatót, Kizlinger Lillát és a tatabányai Jászai Mari Színház színművészét, Kardos Róbertet láthatjuk a rövidfilmben, pontosabban sokszor az arcuknak csak egy kis részletét, a profiljukat, vagy visszatükröződő, homályos arcéleiket látjuk, ezzel még nagyobb hangsúlyt fektetve a köztük zajló párbeszédekre, az elharapott és a ki nem mondott mondatokra. Schwechtje Mihály kisrealista alkotása életszagúan és hitelesen szól hozzánk, a tőle megszokott társadalmi érzékenységgel és az aktualitásokra való törekvéssel pedig most is az orrunk alá dörgöli a valóság egy fájdalmas szegletét. (R.B.)

A vetítések időpontjait IDE kattintva nézhetitek meg. Konkol Máté: Budapest, zárt város

-  

A Friss Hús évek óta nagy hangsúlyt fektet az LMBTQ témájú alkotások bemutatására, a mostani Queer Dreams szekcióban pedig többek között Konkol Máté coming-of-age műfajú kisfilmjét láthatjuk. A cselekménynek ugyan része a homoszexualitás megélése (vagy nem megélése), de ennél egy sokkal általánosabb, generációs életérzést hordoz magában. A történet egy politikai felhangtól nem éppen mentes budapesti idegenvezetéssel kezdődik, majd a belvárosi éjszaka egy ikonikus helyén folytatódik. Az egyik pillanatban még boldogan táncolnak az Anna and the Barbies If you don't fit in, you know you never will című számára, majd ezt az önfeledt szórakozást hamar képes felváltani a részegen merengős út- és boldogságkeresés fájdalma és a fiatalok jövőkép-hiányának kritikája. A filmben megjelenő három fiatalt Katona Péter Dániel, Bíró Dominika Panna színészhallgatók és az angol Adam Wadsworth játsszák. (R.B.)

A film vetítési időpontjai ITT érhetőek el.

Sipos Bence: Valahogy így

-

Sipos Bence Valahogy így című 24 perces rövidfilmje a Válaszúton szekció versenyfilmje, ami lazán vagy egymáshoz sehogyan sem kapcsolódó jelenetekben tart nekünk tükröt a magunk kelet-európaiságáról, a mindennapjaink monoton, kiszámítható, mégis sokszor kényes, nevetséges, kisszerű, kellemetlen, vagy megmosolyogtató helyzeteiről. Néhány rész önmagában is képes egy teljes élettörténetet felvázolni, máskor pedig abszurd villanásokat látunk csak, a többi pedig a mi képzeletünkre van bízva. A helyszínek, tárgyak, fények, mozdulatok, zenék néhol ismétlődve bukkanak fel újra és újra, egyes szereplőket pedig más és más szituációkban és korszakokban láthatunk viszont. A filmben feltűnik többek között Andai Katalin, Csoma Judit, Dióssy Gábor, Gados Béla, Huzella Júlia, Makranczi Zalán és Várkonyi András, a legtöbbet viszont Hajdu Szabolcsot láthatjuk, akinek legutóbbi szkeccsfilmjének, a Békeidőnek mágikus realizmusa sokban hasonlít Sipos Bence alkotásához. (R.B.)

A filmet ezekben az időpontokban láthatják a fesztiválon. 

Nagy Borbála: Pannónia dicsérete

-

Mit kell feltétlenül beszerezni egy miniszterelnöki látogatásra? Hát a Nagy-Magyarország tortát, és a lehetőleg nem angol nevű gyümölcsfacsemetét, annál már a latin is jobb, főleg ha télvíz idején ültet az ember, ugye. A Berlinben élő Nagy Borbála német-magyar koprodukcióban készült 27 perces filmje lett 2020-ban a legjobb rövidfilm Németországban, most pedig a Friss Hús magyar versenyfilmjeinek Fura helyek című blokkjában látható.

Egy középiskolában járunk valahol Magyarországon, nem kell pontosan tudnunk, hogy hol, mert ennél magyarabb nem is lehetne: az ócska linóleumpadló és a jobb napokat látott lambéria közé beszorítva a kommunizmus óta jól ismert kis emberi játszmák zajlanak. A felnőttek szintjén a behódolás, a sunnyogás, a kibekkelős közöny és a megúszós jó-lesz-az-úgy mentalitás variációit látjuk. A kamaszok pedig a mindenkori kamaszcsatáikat vívják egymással és magukkal, miközben a hétköznapi árulási helyzetek sorát zongorázzák végig. Vajon beköpi Zsuzska a többi lányt, hogy piáltak az öltözőben? És Márti végül elmondja azt a patetikusan nemzetieskedő beszédet, ami ellen minden porcikája tiltakozik? A Pannónia dicsérete ott menetel a magyar politikai szatírák és a cseh újhullámos filmek nyomában, csak éppen előbbiek szájbarágós humora nélkül, mert ezeket az ismerős helyzeteket látva egyetlen viccnek sem kell elhangoznia, hogy kínunkban vigyorogjunk. Illetve mégsem, az egyébként elég szikár filmecske telitalálat mondata minden iskolai dolgozók egyik őstípusától, az értetlen, de azért beszólogatós menzás nénitől hangzik el: Te levágtad Erdélyt, bazmeg? Ha csak egyetlen filmet nézel meg az idei Friss Hús mezőnyéből, ez legyen az. És mellé olvasd újra József Attila Ars Poeticáját.

A filmvetítési időpontjait ITT találod. (S.A.)

Márton Dániel: Liga

-

“Mondjuk…” A mi utcánkban ez volt a varázsige, amitől a botokból csodálatos fegyverek, a galoppozásból táltos paripa vagy sárkány lett - vagy egyáltalán bármi, ami az aktuális kalandunkban éppen szerepelt. Mert hősök akartunk lenni, ott, a nyolcvanas években a házak között kalandozva. Mi felnőttünk, de a gyerekek nem változnak. Lehet, hogy már nem indiánok vagy vitézek, hanem most éppen szuperhősök, de a lényeg ugyanaz. Márton Dániel 23 perces rövidfilmjében négy kisfiú ered egy ellopott roller nyomába egy hegyi faluban. A fiúk nagyon komolyan veszik a szerepüket: Liga nevű szuperhőscsapatuk tagjai például csak teljes jelmezben, vagy hát felszerelésben jelenhetnek meg a találkozóhelyükön. Elmaradhatatlan tartozékok a köpeny és persze a maszk, amivel minden valamire való szuperhős védi az identitását. Két kissrác, Pisti és Félix viszont valami mást is elrejt az álarc mögött. A nyomozás közben kibontakozik kettejük családi drámája is: Félix apja elköltözni készül, Pistié börtönben, a fiúk belső feszültsége és fájdalma pedig kikezdi a barátságukat. Márton Dániel biztos kézzel vezeti végig ügyes kis gyerekszínészeit a filmen, a végeredmény pedig bájos és vagány egyszerre. Utóbbiról az a megoldás gondoskodik, hogy a szupererőt, illetve a gyerekek képzeletében játék közben megelevenedő részleteket animációs betétekkel, illetve rárajzolásokkal ábrázolták. A hollywoodi szuperhősfilmek kliséi, mint amikor az álruhás csapat letekint a hegyről a falura, vagy az összeszűkülő szemekről és az ökölbe szoruló kézről bevágott közeli felvételek egyszerre jópofa gegek, amikkel a rendező kikacsint a közönségre, de azt is jól illusztrálják, mennyire komolyan veszik magukat a gyerekek. Az eredmény pedig szerintem nagyon szépen leképezi azt, milyen volt annak idején játszani, és annyi kalandot megélni.

A Liga a Felnövésdi szekcióban versenyez, a vetítési időpontokat ITT találod. (S.A.)

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál teljes programját ITT éred el.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Friss Hús, Shakespeare és Robert Capa [PROGRAMAJÁNLÓ]

Rövidfilmes fesztivál, preraffaelita kiállítás, Shakespeare újragondolva és egy Robert Capa-könyv bemutatója - izgalmas napok elé nézünk, mutatjuk, milyen programok közül válogathattok!

...
Hírek

Megérkezett a Jóbarátok Reunion első előzetese

Az HBO Max pár napja jelentette be, hogy május 27-én fogják bemutatni a Jóbarátok Reuniont. Most pedig közzétettek egy kétperces trailert, amelyben láthatjuk, hogy a hat főszereplő hogyan tért vissza a stúdióba.

...
Gyerekirodalom

Animációs rövidfilm készült Rofusz Kinga Otthon című silent book-jából

Két éve jelent meg a Vivandra Kiadó gondozásában Rofusz Kinga Otthon című kötete, amely szavak nélkül, kizárólag a képek révén mesél. A könyvből animáció is készült a K.G.B. Stúdió közreműködésében, amelyet bárki megtekinthet a Youtube-on.

Hírek
...
Nagy

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

...
Hírek

Ők a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottjai!

...
Hírek

Zilahi Anna kapja a 2021-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]