Az élet giccs, a foci identitás – bemutatták Pető Péter friss kötetét

Az élet giccs, a foci identitás – bemutatták Pető Péter friss kötetét

A hűség és az igazságfogalom, a síp, a tér meg az idő voltak a kulcsfogalmak Pető Péter A futball nem érhet véget című könyvének bemutatóján. A Turbinában megtartott házi rangadón minden kérdés lábra jött, így kedvet csinált a focis kiadványhoz a gálameccs-hangulatú sztorizgatás.
Fotók: Varga Jennifer / 24.hu

Vass Norbert | 2024. május 31. |

Pető Péter új, a fociról szóló kötetének megjelenését jó érzékkel a BL-döntő és a közelgő EB előttre időzítették. A házi rangadón – a 24.hu főszerkesztőjeként dolgozó szerzőt a lap főmunkatársa, Nagy József kérdezte, A futball nem érhet véget pedig az első, a portál gondozásában megjelent könyv – a Turbina zöldbe és pirosba öltözött. Bár a moderátor felkészült volt és alázatos, a szerző pedig végig szikrázóan szellemes, nekem mégis olyan érzésem volt, hogy a színpadon a gálameccsek hangulatát idéző biztonsági játék folyik.

Pető péter
A futball soha nem érhet véget
Central Médiacsoport Zrt., 2024, 176 oldal
-

Az örökbérleteseknek alighanem elengendők voltak a félig mondott, bennfentes mondatok, a magamfajta, a zöld gyep helyett az uszodák világa iránt elkötelezett érdeklődőnek viszont helyenként homályban maradtak a motivációk és a kontextusok.

A kiadványhoz azonban az este ennek ellenére is (vagy pont ezért?) kedvet csinált.

„Sose bízz abban, akinek több csapata van”

Nagy József bő félidőnyi beszélgetést ígér, és talán a túl szoros játékidő miatt alakulhat úgy, hogy bár helyenként szemet gyönyörködtető módon cifrázzák a résztvevők, A futball nem érhet véget szerkezetét, tematikáját és a könyv mögött megbújó alapstratégiát csak elnagyoltan ismerhettük meg.

-

A kötetbemutatónak a moderátor a szerzőtől idézett következő mondata ad keretet: „A futball a hűségről szól”. Csodás kiemelés, és Pető azzal toldja meg, hogy emiatt sose bízzunk olyasvalakiben, akinek egyszerre több csapata van. Aztán arról beszél, hogy voltaképpen a lojalitás rajzolja ki a klubok történetét, így aztán a hűség tartja meg az egyesületeket. Ezzel pedig eljutunk egy másik alapvető igazsághoz is:

ha labdarúgásról beszélünk, természetesen megkerülhetetlen kérdés az identitás.

Hetilapos minőség, napilapos tempó

Ez utóbbi a klubhűségnél általánosabb, elvégre a foci nyelvét rajongók milliárdjai beszélik szerte a Földön, és nekik magától értetődő, hogy a futballon keresztül fejezzék ki magukat. Pető felidéz egy történetet a Sri Lanka-i tuktuk-sofőrről, akivel a járgányára ragasztott csapatplakát kapcsán elegyedett szóba, aztán az utazás végén a férfi megmutatta neki a játékvezető-igazolványát. Mivel korábban Pető is bíráskodott, alaposan meglepte őt az ebben a találkozásban meglelt közös nyelv és identitás.

Egyébként a szerző épp Sri Lankán szervezte kötetté a most megjelent szövegeit, mert mint kifejti, számára az utazás nemcsak a világlátása tágításában segít, hanem abban is, hogy máshonnan nézhessen rá a történeteire.

A napilapos robotból való kiszakadás emiatt arra inspirálja, hogy foglalkozzon a szépirodalmi vagy épp esszéisztikus műveivel.

Nagy József itt közbeveti, hogy A futball nem érhet véget szerinte napilapos tempóban, de hetilapos minőségben megírt kötet.

„Fújd meg a sípot, fújd meg jól…”

A szereplők történetei nemcsak a térben, de az időben való utazás lehetőségét is felkínálják a könyvbemutató során. És ahogy telik az idő, egyre világosabb, hogy az utazás mellett a bíráskodás a beszélgetés fő motívuma.

Pető Péter elmeséli, hogy 15 évesen, Heves megyében kezdte el a játékvezetői tanfolyamot, és a futballra vonatkozó igazságfogalmakat is az ország északkeleti részének pályáin tanulta meg. Ugyan a szerző már 16 éve nem fújja hivatásszerűen a sípot, amikor Nagy József arról érdeklődik, hogy miben lenne más, ha kimarad az életéből a bíráskodás,

Pető röviden válaszol: „Mindenben”.

„Tibi, ki van kötődve a cipőd”

Azután kifejti, hogy elsősorban amiatt, mert a játékvezető folyamatosan döntéshozatalra kényszerül, a mérkőzés 90 percét állandó nyomás alatt éli át. Ítéletei ugyanis, amelyeket roppant gyorsan kell meghoznia, a pályán lévő játékosok felének kapásból nem fognak tetszeni. És akkor a lelátón helyet foglaló különböző vérmérsékletű rajongókról még szó sem esett.

Pető felidéz a saját pályájáról két nehezen védhető ítéletet, és elmeséli azt is, miként sikerült a megfelelő kommunikációval és a konfliktus helyes kezelésének köszönhetően mégis „meccsben maradnia”. Mindezekhez azt is hozzáteszi: nem véletlen, hogy a világ top játékvezetői gyakran tartanak kommunikációs tréningeket a visszavonulásuk után.

-

Hogy még inkább alátámassza az elhangzottakat, Pető az 1994-es világbajnoki döntőn bíráskodó Puhl Sándorról mesél egy pompás sztorit. Történt valamikor, hogy egy bajnokin a Ferencváros játékosa, Simon Tibor egy számára kedvezőtlen ítélet után vehemensen és bosszúsan indult meg az ellene fújó Puhl felé. A bíró nyugodtan azt mondta neki: „Tibi, ki van kötődve a cipőd”. Erre a játékos óhatatlanul lenézett a fűzőjére, ami a stadionban szurkolóknak úgy is tűnhetett, hogy meghajol Puhl előtt ‒ ezzel a helyzet nyerve volt.

Hogy tényleg így történt vagy sem, az tulajdonképpen nem is lényeges, hiszen a történet esszenciálisan mutatja meg, miként kell kezelni az egókat, akik összecsapnak egymással a gyepen.

Tényleg minden benne van.

Giccshatár

A kötet bemutatására szánt félidőnyi hossz harmadik harmadában a giccs fogalma és alkalmazási lehetőségei körül cikáznak a gondolatok. Nagy Józsefről kiderül, hogy három szakdolgozatot is írt a giccsről, Pető Péter pedig azt árulja el, hogy hosszú éveken át vívott belső harcot az írásaiban való felhasználásával kapcsolatosan, hiszen

„a giccs íróiatlannná teszi a szövegeket”.

Most viszont már nem zavarja annyira, hogy a focis írásai giccsesek, mert, mint kifejti, giccses maga az élet is. Neki pedig, tehetjük hozzá a kötetbemutatón látottak szerint, a labdarúgás az élete. Ha pedig így van, akkor a friss kötet giccshatáron egyensúlyozó címével mondhatjuk mi is, hogy a futballnak nem szabad véget érnie!

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

...
Nagy

Rákosi a dísztribünről nézte végig, hogy a lelátó leszakad

Csillag Péter és Dénes Tamás Budapest futballkönyve című kötetében egymásnak adják a lasztit az örkényi abszurdba forduló és a politikai krimivel felérő olvasmányos és információgazdag történetek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.