400 kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel - Maradj otthon #28

A nagyszüleim a rendszerváltás előtt nem utaztak, ezért nyugdíjas korukban rákapcsoltak. Minden évben egy baráti házaspárral elmentek valahova két hétre, szervezett utazás keretében. Máshogy utaztak, 1993-ban nem volt Airbnb, viszont volt Malév, amivel sok helyre eljuthattak. (Korábban bemutattam nagymamám első külföldi útját, a dunai eseményeket, lakhelyének környékét,  sőt a holdraszállást is)

Krétára utaztak 1993 őszén, pontosan szeptember 10-24. között, de már hónapokkal előtte készültek, útikönyveket olvastak. Jó most visszanézni ezeket a képeket, mert a szobámból elmehetek olyan helyekre, ahol még nem voltam. 

Miközben válogatom nagypapám képeit, közben a saját anyagaimat is nézegetem, mert végre van időm összeállítani a portfoliómat. Nézegetem a saját turistaképeimet, amelyek hol jobbak, hol kevésbé, és minden második képnél szentségelek, hogy milyen ziccereket hagytam ki, amikor ott voltam. Most a nagyszüleim képeit válogatva valahogy megengedőbb lettem a saját képeimmel is. Egyrészt próbálom fotós szemmel válogatni a diákat, de közben megmaradok az a kisunoka, aki imádja ezeket a történeteket, de azért veszi a bátorságot kidobálni a képeket: 

már összegyűlt két szemeteskukányi kidobott dia.

Néha beszalad a gyerek a szobába, lenyúlja a kis asztali diafilmnézőmet. Leül a kuka mellé, betölti a filmet és nézegeti, néha boldogan felkiált, hogy apa, nézd, egy autó, egy repülő, vagy bármi, ami éppen megtetszik neki. Azt hiszem, ez az egyik legjobb dolog a képválogatásban, hogy a négyéves fiamban magamra ismerek, amikor az asztalnál ülve válogatok. 

Ma három-négyszáz kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel.

Főleg nagymamámmal, nagypapám csak 1-2 képre csatlakozott be.

Szuper élmény, jönnek a mélyből az emlékek, vagy csak elképzelem, hogy miket mesélnének arról, miket ettek, miket láttak, milyen volt az út, hogy érezték magukat. Ugyan minden képnek megvan a leírása most éppen ebben a sorozatban, de az nem ugyanaz.

Például: AGFA CT100, 5-ös kép: Fürdőhelyünk a tengerparton.

Hát, azért az mégsem ugyanaz az élmény, mint amikor összegyűlt a család a szobában élménybeszámolót tartani.

Ezen a héten nincs statisztika. Nincs új scan (igazából valamennyi van), nincs újabb kidobott adag, mert a héten a saját képeimmel játszottam azt, amit nagyapáméval. Be kell vallanom, jobb törölgetni a poros diafilmeket, amitől a dolgozószobámnak kedvesen öreges szaga van. Ezzel is utazom, nem csak képekkel.

 Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A nagypapám lefotózta a holdraszállást - Maradj otthon #22

1969-ben nagyon más volt a világ, Valuska Gábor nagypapája arra gondolt, hogy a holdraszállás az élet egy ritka, megismételhetetlen pillanata lesz, ezért saját tévéjén fotózta le. 

...
Nagy

Az erkélyről az élet - Maradj otthon #16

Az önkéntes karanténban elkezdtem nagyszüleim képeit válogatni, és még mindig rengeteg van. A nagypapám nemcsak fotózott, hanem dokumentált is, sokszor egészen jelentéktelennek tűnő eseményeket is. Statisztika. 1000 kép, 350 mentett, 27 szkennelt.

...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége