400 kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel - Maradj otthon #28

A nagyszüleim a rendszerváltás előtt nem utaztak, ezért nyugdíjas korukban rákapcsoltak. Minden évben egy baráti házaspárral elmentek valahova két hétre, szervezett utazás keretében. Máshogy utaztak, 1993-ban nem volt Airbnb, viszont volt Malév, amivel sok helyre eljuthattak. (Korábban bemutattam nagymamám első külföldi útját, a dunai eseményeket, lakhelyének környékét,  sőt a holdraszállást is)

Krétára utaztak 1993 őszén, pontosan szeptember 10-24. között, de már hónapokkal előtte készültek, útikönyveket olvastak. Jó most visszanézni ezeket a képeket, mert a szobámból elmehetek olyan helyekre, ahol még nem voltam. 

Miközben válogatom nagypapám képeit, közben a saját anyagaimat is nézegetem, mert végre van időm összeállítani a portfoliómat. Nézegetem a saját turistaképeimet, amelyek hol jobbak, hol kevésbé, és minden második képnél szentségelek, hogy milyen ziccereket hagytam ki, amikor ott voltam. Most a nagyszüleim képeit válogatva valahogy megengedőbb lettem a saját képeimmel is. Egyrészt próbálom fotós szemmel válogatni a diákat, de közben megmaradok az a kisunoka, aki imádja ezeket a történeteket, de azért veszi a bátorságot kidobálni a képeket: 

már összegyűlt két szemeteskukányi kidobott dia.

Néha beszalad a gyerek a szobába, lenyúlja a kis asztali diafilmnézőmet. Leül a kuka mellé, betölti a filmet és nézegeti, néha boldogan felkiált, hogy apa, nézd, egy autó, egy repülő, vagy bármi, ami éppen megtetszik neki. Azt hiszem, ez az egyik legjobb dolog a képválogatásban, hogy a négyéves fiamban magamra ismerek, amikor az asztalnál ülve válogatok. 

Ma három-négyszáz kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel.

Főleg nagymamámmal, nagypapám csak 1-2 képre csatlakozott be.

Szuper élmény, jönnek a mélyből az emlékek, vagy csak elképzelem, hogy miket mesélnének arról, miket ettek, miket láttak, milyen volt az út, hogy érezték magukat. Ugyan minden képnek megvan a leírása most éppen ebben a sorozatban, de az nem ugyanaz.

Például: AGFA CT100, 5-ös kép: Fürdőhelyünk a tengerparton.

Hát, azért az mégsem ugyanaz az élmény, mint amikor összegyűlt a család a szobában élménybeszámolót tartani.

Ezen a héten nincs statisztika. Nincs új scan (igazából valamennyi van), nincs újabb kidobott adag, mert a héten a saját képeimmel játszottam azt, amit nagyapáméval. Be kell vallanom, jobb törölgetni a poros diafilmeket, amitől a dolgozószobámnak kedvesen öreges szaga van. Ezzel is utazom, nem csak képekkel.

 Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A nagypapám lefotózta a holdraszállást - Maradj otthon #22

1969-ben nagyon más volt a világ, Valuska Gábor nagypapája arra gondolt, hogy a holdraszállás az élet egy ritka, megismételhetetlen pillanata lesz, ezért saját tévéjén fotózta le. 

...
Nagy

Az erkélyről az élet - Maradj otthon #16

Az önkéntes karanténban elkezdtem nagyszüleim képeit válogatni, és még mindig rengeteg van. A nagypapám nemcsak fotózott, hanem dokumentált is, sokszor egészen jelentéktelennek tűnő eseményeket is. Statisztika. 1000 kép, 350 mentett, 27 szkennelt.

...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel