Fehér Boldizsár nem akart nagy ügyet csinálni a második kötetéből

Fehér Boldizsár nem akart nagy ügyet csinálni a második kötetéből

A hétköznapi bosszúságokról, az irracionális udvariassági körökről és a poénok működési mechanizmusáról is szó esett tegnap a Margón, Fehér Boldizsár második könyvének bemutatóján. Az írót Valuska László kérdezte a Nem nagy ügyről, aki azt is elárulta, miért ezt a címet választotta a novelláskötetének.

Fotók: Valuska Gábor

Forgách Kinga | 2022. június 12. |
FEHÉR BOLDIZSÁR
Nem nagy ügy
Magvető, 2022, 224 oldal
-

A beszélgetés elején Valuska László felidézte, hogy Fehér Boldizsár az első regényéért, a Vak majomért elnyerte a legjobb első prózaköteteseknek járó Margó-díjat, majd tárcasorozata indult a Könyves Magazinon Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat címmel. Először arról kérdezte őt, hogy mennyire volt nehéz az első kötet utáni időszak. Fehér Boldizsár azt mondta, főleg azért örült a díjnak, mert azt nem udvariasságból adták, legalábbis reméli. („Kivéve neked, nem akartunk megbántani” – mondta erre viccesen Valuska László.) A Vak majom megjelenése után ugyanis sokan gratuláltak neki, de nem lehetett eldönteni, hogy ki az, akinek tényleg tetszik a könyv, és ki az, aki csak udvariaskodik. Szóba került az is, hogy egy ilyen díj nyomasztó is tud lenni, nőnek az elvárások, mindenki azt kezdi kérdezgetni, hogy mikor érkezik a következő. Ez számára is okozott nehézségeket, mert sokáig nem jött a következő, ami frusztráló volt. Ezen aztán a tárcasorozat írása lendítette át. Az új kötetének viszont azért is adta a Nem nagy ügy címet, mert tényleg nem akart belőle nagy ügyet csinálni, nem akart túl nagy felhajtást. „Azt éreztem, hogy az emberek udvariasságból lelkesednek, kicsit le akartam törni ezt a lelkesedést” – mondta.

-

Valuska László aztán ezt a kérdéskört kezdte piszkálgatni, ugyanis szerinte a novellákban is sok olyan élethelyzet jelenik meg, ami erről, a kommunikáció nehézségeiről szól, illetve arról, hogy az emberek hogyan értik félre egymást. Fehér Boldizsár több példát mondott arra, hogy mik azok a különös, vagy egyenesen abszurd társadalmi jelenségek, amik őt foglalkoztatják. Szerinte alapvetően az udvariasság az, ami nehéz. Említette például az ajándékozást. Az ajándékboltok ugyanis szerinte azért árulnak csupa ócska, használhatatlan tárgyat, mert aki megkapja, úgysem mondhatja el, hogy nem örül neki. Másik példaként azt hozta fel, amikor egy társasági eseményen valakivel beszélget az ember, és a másik exkuzálja magát, hogy mosdóba kell mennie. Ilyenkor nem tudhatja az ember, hogy tényleg ki kell mennie, vagy csak unalmasnak tartja a beszélgetést. Valuska László elmondta, a Nem nagy ügy szövegei éppen erről szólnak, hogy hogyan élünk, hogyan kommunikálunk, kínos helyzetek sora került be a kötetbe. A szerzővel közösen aztán felolvasták a kötet egyik novelláját, ami például az állásinterjúk frusztráló működési mechanizmusát fordította ki. Fehér Boldizsár szerint az állásinterjú tipikus példája annak, amikor az udvariasság szembemegy a racionalitással. Az emberek ugyanis alapvetően nem szeretnek dolgozni, egy ilyen interjún viszont valakinek, aki nem szeretné az adott munkát, úgy kell tennie, mintha nagyon akarná azt.

-

A Nem nagy ügy novellái Valuska László szerint nagyon szórakoztatók, éppen ezért arról is megkérdezte az írót, hogy miként lehet vicces szövegeket írni, van-e ennek valamilyen szabálya. Fehér Boldizsárnak ugyanis nagy rutinja van ebben, már gimis korától írt jeleneteket a rádiókabaréba, később pedig dolgozott Fábry Sándor csapatában is. Az író szerint biztos recept nincs erre, csak egy-két technikai fogás, például jó, ha a poén a mondat végén van. Őt jellemzően a hétköznapi bosszúságok érdeklik, például, amikor egy centi hótól megbénul a város, mert senki sem számított rá, hogy decemberben havazni fog. Vagy amikor a közúti igazoltatás során a rendőrök mindent elkövetnek, hogy minél több embert meg tudjanak büntetni. De említette még a fodrászokat is, akiktől ő egyenesen fél, mert mindig többet vágnak a hajából, mint ahogy kéri, reklamálni azonban nem lehet, hiszen már levágták, nincs mit tenni. Sőt, ő még jellemzően borravalót is szokott adni. A poénoknál szerinte fontos, hogy legyen tétjük. A két legfőbb dolog pedig, amitől az emberek félnek, az a halál és a nyilvános megaláztatás. Az ő szövegeiben az elmondása szerint nincsenek nagy tanulságok, egyszerűen csak megállapítja, hogy a dolgok rosszul működnek: „Néhány karakter rosszul jár és vége. Senki nem tanul semmit.”

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Fehér Boldizsár egy olyan rendhagyó művészcsoportról írt, amelynek egyetlen tagja sem volt

Fehér Boldizsár 2019-ben a Vak majom című regényével elnyerte az első prózaköteteseknek járó Margó-díjat (interjúnk ITT). Olvassatok bele friss kötetébe, a Nem nagy ügybe!

...
Nagy

Fehér Boldizsár: A ronda pulóver

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. Idén havonta jelentkezik Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával. 

...
Nagy

Fehér Boldizsár: Igyekszem a saját írásaimban nem megmondani az igazságot

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek