Mérő László: A katona és a matematikus

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében, amelyből az EP-különszámban mutatunk meg egy részletet - most pedig itt is beleolvashattok!

A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentetett meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A magazint itt tudod megrendelni.

Könyves Magazin | 2021. június 09. |

Esterházy honvéd

1968 szeptemberében vonultunk be úgynevezett előfelvételis sorkatonai szolgálatra. Akkoriban az egyetem előtt 11 hónapot katonáskodással kellett eltölteni a fiúknak. Rögtön az első napokban a politikai tiszt (akkor még volt ilyen a hadseregben, igaz, papok viszont nem voltak) azt mondta, ma mindenki jobban él, mint a háború előtt. Egy srác halkan, nagyon udvariasan így szólt:

– Alezredes elvtárs, jelentem, ez így nem teljesen igaz – addigra már megtanultuk, hogy a seregben nemcsak úgy mondani kell valamit, hanem jelenteni, és azt is, hogy itt mindenki elvtárs.

– Bebizonyítom én a maga esetében is – válaszolta a politikai tiszt. – Mi az édesapja foglalkozása?

– Tolmács, fordító.

– És mi volt azelőtt?

– Földbirtokos.

– Mennyi földje volt?

– Ötszázötvenezer hold.

– Hogy hívják magát?

– Jelentem, Esterházy Péter.

Később egyszer nem egészen a kívánt precizitással vetette be az ágyát. Egy őrmester felháborodottan dúlta szét az ágyat, ezekkel a szavakkal: „Esterházy honvéd, maga mekkora egy paraszt!”

Furcsa volt olvasni, milyennek látott ő engem tizenkilenc évesen sorkatonának. Egy helyen ezt írta rólam: „…mondottak volt egy mondatot, egy fölszólítót, amelyet az adott esetben nem lehetett komolyan venni, épeszű ember azt vagy hallatlanra, vagy viccnek vette volna; hogy így ellentmondásba kerültünk volna a parancs-az-parancs természetinek tetsző igazságával, az ott senkit nem zavart volna, ilyen a világ, az ember beszél összevissza; de abban a fiatal, szigorú, különc agyban komolyan voltak a dolgok véve, rettenthetetlenül követte a felszólítást, és csak hosszas könyörgésre kegyelmezett meg ártatlan, tréfára és tréfálkozni vágyó, enyhén aljas fölöttesének.” Sokszor meg akartam kérdezni tőle, mi volt ez a bizonyos mondat, de valahogy mindig elfelejtettem – sajnos most már örökre.

Én is emlékszem egy kicsit hasonló történetre róla. Egy téli terepgyakorlat után, miután a teherautó platóján visszautaztunk a laktanyába, mindenki félholtan és agyonfagyva pihegett a körletben. A századparancsnokunk szükségét érezte, hogy kicsit bratyizzon a társasággal. Így szólt hozzánk:

– Na ugye, milyen fasza gyerekek voltak maguk, hogy végigcsinálták!

– Nem fasza gyerekek voltunk, őrnagy elvtárs, hanem hideg volt! – válaszolt Esterházy honvéd, aki a katonai szótár legdurvább szavait is a maga ellenállhatatlanul decens modorában tudta kimondani.

Évekkel később egy riporter ezt kérdezte tőle: „Melyik könyvével volt megírásakor a legtöbb problémája, kétsége?” Esterházy így válaszolt: „A szív segédigéinél, nem felejtem el, köröztem sokat. Még el is utaztam, hogy egyedül legyek. Pedig soha nem zavart, hogy sokan vagyunk a házban (vulgo: a család). És ahogy megérkeztem (egyébként nem a Riviérára, hanem Hódmezővásárhelyre), azonnal tudtam is, hogy hogyan kell, hogy mi a forma.” Egy pillanatig sem szeretett katona lenni, de élete egy válságos pillanatában oda ment megtalálni az irányt, ahol katona volt.

Tovább olvasnál? A cikk folytatását a Könyves Magazin Esterházy-különszámában találod, amit itt tudsz megrendelni!

(A nyitóképen Esterházy Péter látható)

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kincsek az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárból

Milyen könyvtára volt Esterházy Péternek? Vajon felfedezhető-e kapcsolat az írásaiban rejlő sűrű intertextuális háló és az általa birtokolt, forgatott könyvek között? Milyen magyar és világirodalmi kötetek sorakoztak a polcán, és milyen írók dedikálták neki a könyveiket? Ennek jártunk utána.

...
Nagy

Tudunk még ma Esterházyt olvasni?

A Magvető Kiadó és a Líra Könyv közösen mutatta be online a Könyves Magazin Esterházy-különszámát. A bemutatón Turi Tímea (a lapszám társszerkesztője) beszélgetett a lapszám két szerzőjével (a sok közül), Fehér Renátóval és Szegő Jánossal.

...
Nagy

Esterházy gyerekként Majkon tanulta meg, mi az a munka

A Károlyiak sokkal hamarabb csináltak karriert, mint az Esterházyak – írja Esterházy Péter a Harmonia Caelestisben, amelynek lapjain biztos kézzel vezeti végig az olvasót a családfa minden ágán és bogán. A nagymama, Károlyi Margit a főszereplője annak a néhány éve forgatott dokumentumfilmnek is, amely a grófnő alakján keresztül Majkról és az Esterházy családról is mesél.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

John Updike hősét felkérik, hogy írjon Amerikáról, de ő inkább a nemi életét részletezi

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja