Esterházy gyerekként Majkon tanulta meg, mi az a munka

Esterházy gyerekként Majkon tanulta meg, mi az a munka

A Károlyiak sokkal hamarabb csináltak karriert, mint az Esterházyak – írja Esterházy Péter a Harmonia Caelestisben, amelynek lapjain biztos kézzel vezeti végig az olvasót a családfa minden ágán és bogán. A nagymama, Károlyi Margit a főszereplője annak a néhány éve forgatott dokumentumfilmnek is, amely a grófnő alakján keresztül Majkról és az Esterházy családról is mesél.

A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentetett meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A magazint itt tudod megrendelni.

Ruff Orsolya | 2021. június 04. |

„A nagymamának küldött levelekre oda kellett írni U.P. Oroszlány. Utolsó posta; s ez oly titokzatosan hangzott, mintha a nagymama a világ végén lakott volna, illetve még azon túl is egy lépéssel” – írja Esterházy Péter a Harmonia Caelestisben, amelyben el is magyarázza, hogy a nagymama Majkon lakott, „ezért ő volt a majki nagymama, ellentétben a pesti nagymamával, aki a Monitor utcában lakott”.

Esterházy Péter
Harmonia Caelestis
Magvető, 2020, 718 oldal
-

Az Esterházy család kastélya Oroszlány mellett, Majkpusztán található: karanténmentes időkben látogatható, ahogy a kamalduli szerzetesek cellalakásai is a kastély mellett. Az ötvenes évek elején egy ilyen cellalakásba – egészen pontosan a tizenhármas számúba – költöztették Esterházy Péter nagymamáját, Károlyi Margit grófnőt, akiről pár éve az Oroszlányi TV dokumentumfilmet forgatott A 13-as cella grófnője címmel (szerkesztő: Forgács József).  

Esterházy Péter azt írja a Harmonia Caelestisben, hogy a cellaházakat még az ősapja építtette, nem is sejtve, hogy egyúttal a nagymamának is építi. Károlyi Margit ugyanis 1956 után nem volt hajlandó Ausztriába disszidálni (férje, Esterházy Móric és lányuk, Mónika, Bécsben telepedtek le), de hogy miért nem, arra a dokumentumfilmben Esterházy György ad nagyon egyszerű magyarázatot: a nagymamája nem akart elmenni innen, mivel konok, megátalkodott következetességgel imádta Magyarországot és imádta, hogy magyar. 

A dokumentumfilmben jobbára idős helyiek szólalnak meg, akik még gyerekként találkoztak a grófi párral. Sokan felidézték, hogy Károlyi Margit nagylelkű és adakozó asszony volt, aki karácsonyra ruhát és cipőt vett a környékbeli gyerekeknek, sőt, még az elemi iskola működését is az Esterházyak finanszírozták. A család története révén sok minden megtudható a kastélyról is: a második világháborúban Majk sokat szenvedett a Vértesben dúló harcok miatt, a bevonuló az oroszok pedig felgyújtották a kastély emeleti részét, kidobálták a könyveket, a bútorokat. Az épületben később katonai kórházat rendeztek be, de munkásszálló, a hatvanas években KISZ- és úttörőtábor is működött itt, majd mezőgazdasági szakmunkásképző és kollégium költözött a falai közé. 

-

1951-ben Móric grófot kitelepítették Hortra a családjával együtt, csak Károlyi Margit maradhatott Majkon, ő ugyanis sosem volt Budapestre bejelentve. A kastély 1952-ben az állam tulajdonába került, ekkor költöztették a 13-as cellaházba a grófi család visszatért tagjait. Miután férje és lánya külföldre távozott, Károlyi Margit a húgával, Emmával lakott Majkon – utóbbi favágóként dolgozott az erdészetnél, majd miután a munka után hazatért, angolul, németül, franciául olvasgatott. 

-

Az unokák, azaz Esterházy Péter és testvérei gyakran meglátogatták a nagymamát Majkon, az író erre így emlékezik a Harmonia Caelestisben: „Nyaranta, valamint ha testvérünk született, sokat voltunk a nagymamánál. Ő tanított meg minket a munkára. (…) Nagymamánál a fő munka a fűrészelés volt és a vízhordás. Két régi, grófi fehér zománcos kancsóval kellett a nyomós kútról vizet hozni, tarifája 50 fillér, ez számított a legjobb üzletnek, csak véges volt. Végtelennek tetszett a felfűrészelendő famennyiség. Vastagság szerint járt a fizetség, illetve eseti elbírálás alá esett a göcsörtösség, és egy bizonyos bükk, amelyik nagyon kemény, ezekre felpénz járt.”

A teljes filmet ITT tudjátok megnézni!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Esterházy hagyatéka tartogathat meglepetéseket

Közel ötven év írói munkája, vázlatok, piszkozatok, kéziratok, szemelvények és megszámlálhatatlan levél – egyebek között ezt tartalmazta az a rengeteg doboz, amelynek átvételéről tavaly novemberben adott hírt a Berlini Művészeti Akadémia Archívuma. Utóbbi ad otthont Esterházy Péter irodalmi hagyatékának, amelynek rendszerezése már elkezdődött, de feldolgozása még évekig tarthat. Interjú Werner Heegewaldttal, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának igazgatójával.

...
Nagy

A nyulak mindenhol ott vannak, erre Esterházy jól ráérzett

A berlini fal tövében boldogan élő és szaporodó nyulak emlékét ma egy kis mesekönyv is őrzi, amit Esterházy Péter fordított magyarra. Vagy inkább újramesélte.

...
Nagy

Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

Megjelent az Esterházy Péter-különszám. Olvass bele Várkonyi Gábor történész cikkébe az Esterházy család múltjáról és felemelkedéséről!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

John Updike hősét felkérik, hogy írjon Amerikáról, de ő inkább a nemi életét részletezi

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.