Hemingway kedvenc bárja, ahol minden évben összefutnak a hasonmásai

Hemingway kedvenc bárja, ahol minden évben összefutnak a hasonmásai

A lőfegyverhasználat és a minimalista prózanyelv mellett Hemingway imázsának a whiskyzés is fontos része volt. Kedvenc amerikai kocsmájában évről évre összegyűlnek az oroszlánvadász külsejű emberek. Az első novella, a tönkrement második házasság és a Sloppy Joe története.

Vass Norbert | 2024. március 20. |

Ernest Hemingwaynek legalább annyira regényes volt az élete, mint a hőseinek. Az első világháború alatt mentősofőrként dolgozott, a normandiai partaszállás alkalmával megsebesült, kémként tevékenykedett és nagymacskákat terített le Afrika nemzeti parkjaiban.

Hemingway, aki a kocsmákban igyekezett oltani a kultúrszomját

Úgy tartotta, a templomok, a közigazgatási épületek vagy a híres közterek felkeresése helyett egy térség kultúrájához úgy kerülhetünk igazán közel, ha eltöltünk pár éjszakát az adott régió kocsmáiban. Hemingway kultúrszomja pedig határtalannak bizonyult, úgyhogy két férfias kaland, illetve két mű megírása között

előszeretettel időzött az általa felkeresett városok ivóiban.

Az épp hetven éve Nobel-díjjal kitüntetett, a beatnemzedék tagjaira is nagy hatást gyakorolt amerikai szerző imázsának a lőfegyverhasználat, az egyszerű mondatok mellett a whiskyzés is szerves része volt. Egyszer azt nyilatkozta, hogy amikor egész nap keményen dolgozik, és tudja jól, hogy másnap is a fejét kell használnia, semmi más nem terelheti el napszállta után úgy a gondolatait, mint a gabona lepárlása során nyert, tölgyfahordókban tárolt töményital.

A hullaházból lett ivó

Kevés monográfusa tudná rá a választ, hogy Hemingway hány bárban rendelt kalandos élete során, van viszont egy söntés, ami a gazdag biográfia ismerőinek egyből eszébe jut. Azt követően ugyanis, hogy Pauline Pfeifferrel Párizsból a Florida partjainál található Key West szigetére költözött, az író meglehetősen gyakori vendégnek számított a Sloppy Joe pultjánál.

Hemingwaynek dedikált kultúrkocsmát lőttek szét Harkivban
Hemingwaynek dedikált kultúrkocsmát lőttek szét Harkivban

A bő egy évtizede megnyitott Old Hambe főleg a helyi fiatal művészek és kreatív szakemberek jártak, sok tehetség mutatkozott be itt-

Tovább olvasok

A kocsma helyén egykor hullaház működött. Joe Russel csapos (és Hemingway ivócimborája) nem sokkal a szesztilalom lezárulta előtt vásárolta meg a helyet, és megérezve az új idők szelét, úgy döntött, átprofilírozza kicsit. Alighogy az alkoholos italok mérésének illegalitása véget ért, a Sloppy Joe egyből megnyitott. A tulajdonos a magát makacsul tartó legenda ellenére sem magáról nevezte el a csehót, hanem egy Havannában, ugyancsak Sloppy Joe néven futó csehó után keresztelte el. Talán mondani sem kellene: Hemingway bejáratos volt természetesen az ős-Sloppyba is. A téli estéken azonban a Key West-i,

1933-ban alapított névrokon lebuj asztalainál igyekezett a sziget kultúrája iránti szomját oltani.

Kincsek, amiket Hemingway a Sloppy Joe raktárában hagyott

Azokra az emberekre, akik hosszú-hosszú időt töltenek a törzshelyükön, azt szokták mondani, hogy szinte az a második otthonuk. Nos, 1939-ben, miután megromlott a Pauline Pfeiferrel kötött házassága, Hemingway egyenesen a Sloppy Joe raktárába vitte a holmiját. Magától értetődőnek gondolta, hogy amíg rendezi az életét, ott megőrzik a dolgait. Végül a sosem jelentkezett az ingóságaiért. Miután aztán az író öngyilkos lett, negyedik hitvese, Mary Welsh Hemingway átnézte az anyagot, magához vett belőle néhány tételt, amit arra érdekesnek talált, a többit pedig rábízta régi barátaira, Betty és Telly Otto Bruce-ra. Utóbbi Hemingway belső köréhez tartozott.

A kartondobozokban és lőszertároló konténerekben tárolt anyagok a New York Times cikke szerint évtizedeket töltöttek katalogizálatlanul, túlélve hurrikánokat és árvizeket. Betty és Toby fia, Benjamin Bruce egy helyi történész, valamint a Hemingway-kutató Sandra Spanier segítségével

csak néhány éve kezdte el a hagyaték leltárba vételét.

És hogy mit rejtettek a Sloppy Joe raktárában hagyott „kacatok”? A csekkek, újságkivágások, bikaviadalra szóló jegyek, valamint a John Dos Passostól vagy Joan Mirótól kapott levelek között felfedeztek egy foltos barna jegyzetfüzetet. Az irka Hemingway első ismert novelláját tartalmazta, ami egy fiktív írországi utazásról szól, és a kis Ernest 10 éves korában jegyezte le.

Ahol szakállas oroszlánvadászok kísértenek

Már csak egyetlen kérdés maradt: mérnek-e whisky-t manapság a Sloppy Joe-ban? A válasz természetesen igen, de könnyen lehet, hogy péntek esténként egy hírnévre hajtó agilis írópalánta nem találna itt magának helyett. Mégpedig a Hemingway miatti felhajtás okán. Akinek nemcsak a szelleme járja át a Sloppy Joe sokat látott tereit, de évente itt rendezik meg a Hemingway-hasonmás versenyeket is. Legközelebb július 17. és 21. között adnak majd egymásnak randevút azok a férfiak, akik úgy hiszik, egy-két whisky után összetéveszthető Az öreg halász és a tenger szerzőjével a külsejük.

Főoldali nyitókép: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

Forrás: Far Out Magazine, New York Times, Food & Wine

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hemingway repülőgép-baleseteiről írott levele rekordáron kelt el

Az amerikai író négyoldalas levelet írt az ügyvédjének két egymás utáni napon történt repülőgép-balesetéről és az ezek során szerzett sérüléseiről. A levél most talált gazdára egy aukción. 

...
Hírek

Milyen zenéket hallgathattak Hemingway Párizsában?

Elindult a 21. Század Kiadó könyves Spotify-csatornája, ahol a kötetekhez kapcsolódó playlistek, a szerzők, műfordítók kedvenc zenéi is megtalálhatók.

...
Nagy

Hemingway szerint a legnagyobb küzdelem az, amit az ember önmagával folytat

Hemingway halhatatlan figurát keltett életre az idős, kubai halász, Santiago alakjában, aki három hosszú napon át viaskodik egy hatalmas kardhallal, hogy aztán a tetemet a hazafelé vezető tengeri úton felzabálják a cápák. A példázatos történet a kitartás, a büszkeség, a küzdelem és az öregedés regénye is egyben. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!