Edith Eva Eger: Senkinek sincs hatalma felettünk, csak önmagunknak

Edith Eva Eger: Senkinek sincs hatalma felettünk, csak önmagunknak

Lehet, hogy nem szeretjük a vírushelyzetet és kényelmetlennek érezzük, de ez csak ideiglenes és túl fogjuk élni – Edith Eva Eger (interjúnk ITT) szerint az utóbbit kell tudatosítanunk magunkban, hogy átvészeljük a mostani időket. A döntés és Az ajándék című bestsellerek írója az Auschwitzban átélt borzalmakról, pszichológusi pályájáról, a bizonytalanság okozta stresszről és az élet ajándékairól mesélt tegnap este a XI. Hősök Tere Karantén Szalonban, ahol Orosz Györgyi kérdezte őt.

Fotó: Jordan Engle

Forgách Kinga | 2021. április 21. |

A magyar származású Edith Eva Egert az utóbbi években az egész világ megismerte. Már majdnem kilencvenéves volt, amikor megírta A döntés című memoárját, amely rengeteg ember számára lett életbevágóan fontos olvasmány. A kötetben arról írt, mi tartotta benne a lelket a koncentrációs táborban, és hogyan tudta feldolgozni múltját a szabadulás után. Edith Eva Eger fiatalkorában tehetséges balett-táncos volt, ám karrierje derékba tört, amikor családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit elveszítette, ő azonban nővérével együtt túlélte a borzalmakat, Amerikába emigrált, és több évtizede klinikai pszichológusként segít másoknak a traumák feldolgozásában. A világhírű szerző és szakember tegnap este a Hősök Tere Karantén Szalon vendége volt, ahol Orosz Györgyivel arra keresték a választ, hogy miként lehet kezelni a mostani járványidőszakot, hogyan lehet elviselni a bezártságot és az elszigeteltséget.

Edith Eva Eger
A döntés
Ford.: Farkas Nóra, Open Books, 2021, 421 oldal
-

Edith Eva Eger a beszélgetés elején elmondta, a mai napig gyakorolja a szakmáját, mert nem hisz a nyugdíjban, így most is gyakran fordulnak hozzá súlyos traumákkal küzdő emberek. Azt is hangsúlyozta, hogy nagyon szeretne majd újra eljönni Budapestre, imádja a várost, a szíve és a lelke Magyarországon van.

Arra kérte a beszélgetés hallgatóit, hogy nézzenek rá az életükre, figyeljék meg magukat, majd döntsék el, mi az, amit el szeretnének engedni, és mi az, amit meg szeretnének tartani.

Az este során ezt a gondolatot többször is elismételte.

A pszichológus sokat beszélt a múltjáról is. Többször is hangsúlyozta, hogy nincs ideje arra, hogy áldozat legyen. Bár sokan úgy beszélnek róla mint holokauszttúlélőről, ő csak keresztül ment valamin, de nem azonos azzal, amiket tettek vele. Azt vallotta, soha nem fogja elfelejteni, ami történt, de nem is fogja tudni teljesen feldolgozni. Viszont mindannyian az áldozatok áldozatai vagyunk, ezért abba kell hagynunk mások hibáztatását. Nem szabad benne ragadni a haragban. 

„A megbocsájtás nem a másikról, hanem magamról szól.“

Edith Eva Eger
Az ajándék
Ford.: Mesterházi Mónika, Open Books, 2021, 195 oldal
-

A szakmájáról is sokat beszélt, azt mondta, ő a gyakorlati pszichológiában hisz. Szerinte figyelnünk kell arra, hogyan gondolkodunk, mert a gondolatainknak teremtő erejük van. Meg kell találnunk magunkban az önszeretetet és az öngondoskodást, rá kell jönnünk, hogyan lehetünk saját magunk anyukái. „A koncentrációs tábor az elmédben van, a kulcs a zsebedben.”

A pandémia szerinte időt, egyfajta szünetet ad nekünk, hogy megfigyelhessük magunkat, hogy ránézhessünk kívülről az életünkre.

Azt mondta, ő sem szereti ezt a helyzetet, ugyanakkor fontos tudatosítani magunkban, hogy ez csak ideiglenes. Ő megtanulta elfogadni azokat a dolgokat, amiken nem lehet változtatni. A koncentrációs táborban az embernek semmi felett nem volt kontrollja. Minden reggel sorakozniuk kellett. Azt mondták nekik, hogy aki nem érzi jól magát, annak nem kell sorakozni, azt kórházba viszik. De valójában nem volt kórház, csak a gázkamra volt.

Dr. Eger az életéről is sok mindent elmesélt. Elmondta, hogy a második világháború után hogyan szöktette meg a férjét egy gyémántgyűrű segítségével a börtönből. Beszélt arról, hogy az eredeti tervek szerint Izraelbe mentek volna, és már egy egész konténert odaküldtek (a férje gyárat akart alapítani ott), amikor mégis Amerika mellett döntöttek. Nehéz körülmények közt kezdtek új életet, de nem bánta meg, hiszen most ott van és ő Edith Eva Eger. Arról is szó esett, hogy nagyon sok idő telt el, mire beszélni tudott az Auschwitzban átéltekről, mert nem voltak szavai, amikkel elmesélhette volna, félt, hogy sajnálni fogják, vagy gyengének látják majd, ha ez kiderül róla. Már negyvenéves volt, amikor pszichológiát kezdett tanulni. Amikor azt tanácsolták neki, hogy tegye le a szakvizsgát, visszakozott, úgy érezte, ötvenévesen ehhez már túl idős lesz. „Így is, úgy is ötven leszel” – válaszolták neki és ez meggyőzte, azóta tudja, hogy soha nincs késő belekezdeni valamibe. Szerinte 

többnyire nem azt szoktuk megbánni, amit tettünk, hanem azt, amit nem tettünk meg.

Több évtized telt el, mire a múltjával szembe tudott nézni. Vietnámi veteránoknak próbált segíteni a poszttraumás stressz szindróma leküzdésében, amikor rájött, hogy nem tud segíteni, amíg ő maga tovább nem tud lépni. Ekkor döntött úgy, hogy visszamegy Auschwitzba. Testvére, Magda azt mondta neki, amikor ezzel előállt, hogy bolond és mazochista. Azonban nagyon jó döntésnek bizonyult. Soha nem tette túl magát a múlton, de elhatározta, hogy a jelenben fog élni, nem lesz a múlt foglya. A múlt csak azért fontos, hogy tanuljunk belőle, hogy ne ismétlődhessen meg többé.

A beszélgetés során többször is kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy figyeljünk a gondolatainkra, hogy milyen dolgokra fókuszálunk, mik a céljaink. A gondolatainknak teremtő erejük van, ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzuk, min gondolkozunk a legtöbbet. Szerinte csak mi uralkodhatunk az érzéseinken, a viselkedésünkön, a tetteinken, senkinek sincs hatalma felettünk, csak önmagunknak. Mielőtt elvitték őt Auschwitzba, az édesanyja azt mondta neki, hogy egyetlen dolog van, amit senki nem tud elvenni tőle, ez pedig az, ami fejében van. Szerinte az édesanyjának nagyon igaza volt, a legnagyobb erő a mentális erő. Sokan szokták kérdezni tőle, hogy hol volt Isten, amikor Auschwitzban volt. Ő úgy véli, Isten benne volt, a valódi foglyok pedig a fogvatartók voltak, nem ő.  

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A túlélők, és nem az áldozatok vére folyik bennünk

...
Hírek

Edith Eva Eger: Magamat is és a magyarokat is általában nagyon jó túlélőnek tartom

Ősszel jelenik meg Edith Eva Eger új könyve, Az ajándék - 12 életmentő lecke a Libri Kiadónál. Az itthon is sikeres A döntés című könyve után valami praktikusabbal állt elő.

...
Hírek

Edith Eva Eger: Mindenben van valamilyen ajándék

A döntés című könyve szerzője videóban üzent az olvasóknak - szerinte minden élethelyzetben meg kell látni a lehetőséget, és ez alól a mostani sem kivétel.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.